MOSKVA: Obsáhlý průvodce hlavním městem Ruska

MOSKVA: Obsáhlý průvodce hlavním městem Ruska

Ubytování, stravování, doprava, zajímavosti i orientace. To všechno a mnoho dalšího se dozvíte v našem podrobném průvodci Moskvou

Příjezd

Nejběžnější doprava do Moskvy je samozřejmě letecká. Sice je škoda, že do Ruské federace nelétají i nízkonákladové společnosti vlivem regulací mezi Ruskem a EU, nicméně v poslední době se dají z ČR sehnat letenky i kolem 2000Kč. Další výhodou je, že dostupnost a variace letů do Moskvy je více než pestrá. Z České Republiky lze přímý let využít jak v Praze, Brně, tak i v Karlových Varech. O Vídni a německých městech je samozřejmě zbytečné mluvit.

Moskva disponuje třemi mezinárodními (resp. čtyřmi) letišti. Domodědovo (největší), Šeremetěvo a Vnukovo.

Spoje z Prahy a Vídně létají na letiště Domodědovo či Šeremetěvo, zatímco brněnské spoje se společností U Tair létají na Vnukovo. Doprava do města, resp. ke stanici metra je velmi snadná a pohodlná, stačí naskočit do nějakého bílého minibusu a zeptat se, zda jede k metru (většinou konečná stanice, takže poznáte, že všichni vystupují).

Pokud už ale v evropské části Ruska jste a do Moskvy se chystáte, nabízí se vlak. Moskva má celkem 9 vlakových nádraží a každé je pojmenováno podle města, do kterého odtud vlaky jezdí. Pokud tedy pojedete z/do Petrohradu, hledejte Leningradský vokzal. Z Petrohradu jezdí vlaky velmi často, cena vyjde cca na polovinu letenky a lze si vybrat z lehátkového, lůžkového nebo obyčejného vozu. Maximálně můžu tuto variantu doporučit. Určitě se vyplatí zvolit jízdu přes noc (např. v 21h z Moskvy s příjezdem do Petrohradu v 7h ráno). Povlečení pro každé lehátko je zahrnuto.

Doprava po městě:

Nejjednodušší dopravou po Moskvě je metro. Dokonce i velmi zvídavý turista si s metrem vystačí při prozkoumávání moskevských zákoutí. Moskevské metro patří mezi nejstarší a největší metra světa, má 12 linek a 168 stanic. Velmi praktická je linka číslo 5 (hnědá), jelikož je okružní a usnadňuje přestupy. Zajímavostí na moskevském metru je velká vzdálenost mezi stanicemi (často i víc než 2km), vedro a neskutečný hluk, který je často ve vagonech k nevydržení. Na druhou stranu je metro velmi bezpečné (často hlídané policisty) a hlavně co je třeba ocenit – výzdobu stanic. Za nejkrásnější z hlediska výzdoby považuji stanice: Komsomolskaya, Kievskaya, Arbatskaya či Elektrozavodskaya.

Orientace

Orientace v Moskvě je navzdory 11,5 milionu Moskevčanů vcelku snadná. Díky rozlehlým prostranstvím se ani v okolí Rudého náměstí či v areálu Kremlu nebudete „mačkat“.

Aby si člověk ale Moskvu v klidu užil, měl by ovládat azbuku (jelikož ulice jsou psány v azbuce) a též by měl znát základní ruská slova s ohledem na skutečnost, že spoléhat se na angličtinu může být často velmi ošidné. Mnohokrát jsem se setkal, že ani studenti VŠ mi nebyli schopni anglicky vysvětlit cestu. Inu Rusko a ruská hrdost.

Každý ví, že samotným centrem a srdcem Moskvy je Rudé náměstí. Dostanete se sem snadno metrem, zastávka (Teatralnaya, Revoluční náměstí, Okhotnyy Riad). Z Rudého náměstí se dostanete téměř ke všem pamětihodnostem pěšky.

Co navštívit

Rudé náměstí a mauzoleum Lenina – obrovské prostranství, takový melting pot Ruska. Rudé náměstí z jedné strany lemují hradby Kremlu a z druhé známé nákupní středisko Gum. Ačkoli se zde potkáme s davy turistů, díky své rozlehlosti se na Rudém náměstí člověk necítí stísněně jako na Václaváku. Pokud se chcete podívat na nabalzamovaného Lenina, je třeba vystát frontu (často až 3hodinovou), která začíná před Rudým náměstím. Nicméně pokud se šikovně vetřete mezi skupiny poctivých Japonců, můžete Lenina vidět za několik minut. Do mauzolea je zakázáno nosit fotoaparáty a kamery, nesmí se zde mluvit ani zastavovat, na vše dohlíží přítomná stráž.

Chrám Vasila Blaženého – známý barevný chrám z 16. Století, který dominuje jižní části Rudého náměstí. Skládá se z několika samostatných kostelů, pater a věžiček. Pokud budete mít štěstí, uslyšíte mužský sbor zpívající v jednom ze sálů. Hlasy se rozléhají do dalších místností. Dle mého názoru nejzajímavější kostel v Rusku.

Kreml – po Rudém náměstí nejznámější a nejnavštěvovanější místo Moskvy. Jedná se o rozlehlý komplex paláců, kostelů, administrativních budov, expozic a zahrad. Fronta na lístky je opět značná, takže znovu doporučuji využít naší české vlastnosti, zvláště pokud máte ambice navštívit i další moskevské zajímavosti.

Alexandrovská zahrada – první veřejný park v Moskvě, prostírá se podél západní zdi Kremlu a je známý především pro střídání stráží, známé fontány s koněm či mnoho květinových scenerií.

Starý Arbat – nejstarší pěší zóna v Sovětském svazu, dodnes velmi oblíbená ulice se spoustou kaváren a restaurací a pouličních umělců. Nerad bych zde dělal reklamu, ale cukrárna Cinnabon se svými velkými a vynikajícími zákusky je přímo fantastická.

Chrám Krista spasitele – obrovský chrám s mnoha zajímavými freskami uvnitř. Nachází se nedaleko centra, tudíž ho lze navštívit pěšky. Zajímavostí je, že právě v tomto kostele protestovala skupina Pussy Riots proti znovuzvolení Vladimira Putina.

Tretjakovská galerie – jedno z nejznámějších muzeí či galerií světa, rozhodně stojí za návštěvu kvůli ruskému umění.

Stalinovy sestry – sedm známých betonových mrakodrapů, které v Moskvě určitě nepřehlédnete. Určitě narazíte na mrakodrap ministerstva zahraničních věcí, pokud půjdete na konce ulice Starého Arbatu. Dalším známým mrakodrapem je Lomonosova universita (zde je nutno jet metrem na stanici Universitet, a poté cca 800m pěšky po Lomonosově prospektu.

Bolshoi Theatre – slavné divadlo nacházející se blízko Rudého náměstí.

Stravování

U jídla hodně záleží na tom, zda chcete strávit hodinu a půl v mnohdy přeplněné restauraci vybíráním pokrmu a čekáním na obsluhu, nebo čas na stravování co nejvíce minimalizovat a spíše si užívat městské památky. Zastánci první možnosti by zajisté měli jít navštívit Kamergersky pereulok, kde najdete restaurace s typicky ruskou kuchyní, ale i třeba italskou a japonskou. Kdežto zastánci rychlého občerstvení si také přijdou na své, jelikož v Moskvě najdete všechny mezinárodní řetězce fast-foods. Za zmínku určitě také stojí ulice Nový a Starý Arbat, které jsou restauracemi a kavárnami přeplněné a zejména v létě by bylo velkou chybou tyto dvě slavné ulice vynechat.

Beverly Hills diner  – Stylová americká restaurace na křížení ulic Rozhdestvensky bulvár a Sretenka, která je otevřena nonstop, což je v Rusku celkem častá praxe. Neonovými nápisy a světly vás zaujme už zvenku a vevnitř se budete cítit jako v Americe 50. let – kožené sedačky, starý jukebox, obrázky pin-up girls a servírky, které každých pár desítek minut předvádí svůj secvičený taneček roztleskávaček. Objednejte si burger s hranolky a k tomu typický milk-shake nebo koktejl a k tomu si nechte zahrát nějaký americký hit a úplně zapomenete na to, že jste vlastně v Rusku.  Do této restaurace si připravte ruský slovníček, jelikož zdejší servírky nemluví anglicky a pravděpodobně ani jiným než ruským jazykem. Takže to tady s tou Amerikou není zas až tak horké. Ceny se zde pohybují ve vyšším průměru.

Cinnabon – Tato kavárna na ulici Starý Arbat je vynikajícím místem pro milovníky skořice, sladkého a velkých porcí. Mezinárodní řetězec dorazil až do Ruska a i zde si můžete pochutnat na skořicových koláčích, politých hustou omáčkou jakou si sami zvolíte – na výběr je například ořechová s medem, vanilková nebo čokoládová. Vypadají tak nádherně, že máte chuť dát si všechny, ale po snězení jednoho koláče už stěží přemýšlíte nad sladkým. Nabízí zde také dobrou kávu a další teplé nápoje. Ceny koláčků jsou vyšší, ale určitě stojí za to, je zkusit.

Štít a meč (Shchit i Metch) – Kavárna na ulici Bolshaya Lubyanka patří mezi ty, kde se budete cítit jako v době nejtužší komunistické vlády, kdy měla všechno pod palcem tajná služba KGB. Styl kavárny poznáte už z venku a vevnitř tomu není jinak. Nabízí tady typicky ruská jídla a nápoje – šašliky, pelmeně, vyhlášené home-made slané koláče a pravou ruskou vodku. Ceny jsou zde na hlavní město přijatelné.

Ubytování

Jako ve všech městech, i zde se můžete ubytovat v pětihvězdičkovém hotelu naproti Kremlu nebo strávit svůj pobyt v nízkonákladovém hostelu se společnou koupelnou. Ale na útulný, pěkně zařízený a levný hostel můžete narazit i v centru města, takže nic není nemožné. Sice se může stát, že po příchodu na místo, kde se měl hostel nacházet, zjistíte, že už vlastně neexistuje kvůli špatnému potrubí (jako se stalo mně, ač jsem měl rezervaci), ale s tím se v Rusku holt musí počítat. Nicméně obecně lze říct, že není problém díky velké konkurenci narazit na levné hostely kousek od Rudého náměstí.

Fresh hostel – Útulný hostel na ulici Suhkarevskaya, nenápadný z ulice, ale příjemný uvnitř. Další pobočky má tento hostel na ulici Kuzneckiy most a Arbat. Natrefit na anglicky mluvící recepční není nemožné, ale samozřejmostí to není. Hostely jsou laděny v domáckém duchu, rozlohou jsou spíše menší a koupelna spolu se záchodem jsou společné, což není problémem, jelikož jsou udržovány čisté. K dispozici je vybavená kuchyňka s lednicí a čajem, a je zde i možnost zakoupit si drobné občerstvení. Pokoje jsou zde většinou po více postelích a průměrná cena se pohybuje kolem 15 eur.

Z-Hostel – Hostel na ulici Znamenka se nachází v centru Moskvy, několik minut chůzí od Kremlu a dalších turisty vyhledávaných míst. Koupelna a záchod jsou také společné a je možno využít vybavenou kuchyňku. Wi-fi je v obou hostelech samozřejmostí.

Noční život

Propaganda  – Klub na ulici Bolshoy Zlatoustinskiy pereulok je velice příjemným místem jak pro ty, kteří si chtějí posedět na baru nebo se najíst, tak i pro ty, kteří si rádi zatančí. Často jsou zde živé koncerty a DJs. Ceny drinků i jídel jsou příjemné.

O2 Lounge – Tento klub nacházející se na ulici Tverskaya nabízí úchvatný pohled na Moskvu, ale je doporučeno zamluvit si stůl předem, aby bylo zajištěno dobré místo s výhledem. Ceny jsou vzhledem k atraktivní lokalitě vyšší.

Krysha Mira – Stylový undergroundový klub na ulici Naberezhnaya Tarasa Shevchenko je známý díky kvalitní hudbě a unikátní atmosféře.

Nakupování

GUM (ГУМ) – Nejznámější ruský luxusní obchodní dům nacházející se v budově z 19. století je jednou z dominant Rudého náměstí a určitě stojí za návštěvu i přesto, že zdejší obchody spíše cílí na nejbohatší skupinu obyvatel a s tehdejším chabým sortimentem z doby Sovětského svazu nemají nic společného. Můžete zde najít na tisícovku obchodů těch nejznámějších světových značek. Ty, které omrzí nakupování, si zde například mohou zahrát ping-pong na některém z několika desítek stolů postavených mezi obchody.

VESNA (ВЕСНА) – Tento obchodní dům spolu s dalšími nákupními a zábavními středisky tvoří folklor nejmodernější ulice Moskvy – Nový Arbat. Neony, zářivé barvy a velkolepost, tak by se daly obchody na Novém Arbatu charakterizovat. Najdete zde slavné značky stejně jako originální ruské labely. Ulice je samozřejmě také plná stylových restaurací a určitě se vyplatí sem jít večer, kdy to tu začíná žít.

Stánky se suvenýry poblíž Rudého náměstí – K atmosféře Moskvy neodmyslitelně patří stánky se suvenýry nacházející se blízko Rudého náměstí (zastávka metra Teatralnaya), které se od dob bolševika nezměnily. Ani sortimentem. Ať je léto nebo zima, zajisté zde najdete ten pravý suvenýr, jaký dovézt domů – matrjošky s malovaným obličejem panenek, ale ruské politiky; trička s nápisem CCCP; všelijaké přívěšky, sošky a další nezbytné věci.

Zajímavá místa v okolí

Sergiev Posad – překrásný klášter nacházející se pouhých 70km od Moskvy. Tento klášter je jedním z největších a nejkrásnějších v celém Rusku a návštěvník si může o ruské církvi udělat dokonalý obrázek. Nádherné jsou především zdobné kupole kostelů a chrámu. Vstup je zdarma a dostanete se sem za hodinu a půl vlakem z Moskvy (Jaroslavský vokzal), popř. autem.

Suzdal – nachází se téměř 3 hodiny jízdy a 220km od Moskvy, nicméně jedná se o něco tak skvostného, že by bylo velkou škodou Suzdal nenavštívit. Co tedy Suzdal je? Suzdal je historickým skanzenem zapsaným v UNESCO. Nachází se zde 2 klášterní komplexy, mnoho opravdu nádherných kostelíků a chrámů a především dřevěný skanzen ze Staré Rusi. Městečkem protéká řeka, která celé atmosféře dodává malebný ráz. Určitě doporučuji vyhradit si na Suzdal celý den a určitě stojí za to pronajmout si v Moskvě auto a dojet sem. Alternativou jsou autobusové spoje do Vladimiru a poté místním busem směr Suzdal.

Vladimir – pokud ještě nemáte dost ruských pravoslavných kostelů a jedete do Suzdali, vaše cesta povede přes Vladimir. Zdejší katedrála je dalším příkladem krásné ruské tradiční architektury.

Zkušenosti čtenářů

Stanislava

Krásné fotky chci se zeptat jak jste delali vizum? Já totiz tam chci ted jet a moc nestiham a tu http://rusko-viza.cz/ jsem narazila na to ze to jde i pres net nemate s tim zkusenosti? Děkuji

Petr

Udělejte přes internet, je to spolehlivý, rychlý a cena dobrá. Osobně jsem měl malý problém s fotkou (špatná barva pozadí) a obratem mi okamžitě volali a vše se po telefonu vyřídilo.

don944

Můsím říct, že tento cestopis se vám opravdu povedl. My jsme s přítelkyní do Moskvy vyrazili po tom co jsme si na https://jacestovatel.cz/media/kam-zajit-v-moskve-a-co-videt-za-pamatky přečetli o jeho krásných památkách a musím říct, že vaše povedené fotky mi tento výlet pěkně připomněli. Určitě Moskvu ještě jednou v budoucnu navštívíme.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: