Kuchyně

Připravte se na to, že portugalská kuchyně je hodně vydatná – ostatně je to také kuchyně rolníků a rybářů. Jistý vliv na současnou portugalskou kuchyni měly také kuchyně portugalských kolonií, což se odráží především na koření. Portugalci jídlo obvykle začínají polévkou. Nejoblíbenější je tzv. caldo verde, což je polévka z rozmixovaných brambor a vepřových klobásek, přičemž kořeněné klobásky chourico patří vůbec k největším pochoutkám místních.

Základem portugalské kuchyně jsou mořské plody, hovězí, vepřové, ale také skopové i jehněčí maso. Portugalci jsou považováni za největší konzumenty rybího masa v celé Evropě. Vůbec nejoblíbenější rybou je treska, v portugalštině bacalhau. Nejčastěji se setkáte s pokrmy připravenými z nasolené tresky. Typické jsou rovněž smažené treskové bochánky – bolinhos de bacalhau, z tresky, vajíček a koření. Místní si rovněž často pochutnávají na sardinkách či makrelách. Ryby se podávají grilované, vařené, smažené i s různými omáčkami.

Nejčastějšími přílohami jsou rýže a brambory. Zejména rýže je pak základem mnoha tradičních pokrmů, jako je například grilované kuře na česneku a olivovém oleji s rýží, vepřové kotlety s rýží či rizoto s mořskými plody.

Tradičním jídlem je feijoada, kterou si za národní pokrm zvolili také Brazilci. Feijoada se vaří z luštěnin, zejména fazolí, uzeného masa a z dušeného hovězího i vepřového masa. Někdy může obsahovat i zeleninu, jako je mrkev. Feijoada se podává s rýží, která se často připravuje na česneku. Brazilci si do feijoady přidávají ještě farofu – mouku z manioku. Feijoada tedy rozhodně nepatří mezi dietní jídla. Zejména během teplých letních dnů tak přijde vhod spíše lehčí jídlo. Oblíbené jsou zapékané toasty – tostas -se sýrem a šunkou, ale také nejrůznější saláty.

Honí-li vás mlsná, rozhodně musíte ochutnat nejznámější portugalský sladký dezert pastel de nata – pudinkové košíčky se skořicí. Ty nejlepší dostanete ve vyhlášené „pastelerii“ v lisabonské čtvrti Belém – odtud ostatně pochází jejich název pastel de Belém. Dalším rozšířeným dezertem je sladká rýže. K tomu se pak hodí silná káva tzv. bica.

Co se týče alkoholických nápojů, portugalské víno má ve světě poměrně zvučné jméno. Místní dávají přednost červenému. Specialitou je pak tzv. vinho verde, v překladu zelené víno, které je zvláštní variací a kombinací vína bílého. Podle Portugalců se právě toto víno nejlépe hodí k rybím pokrmům. Vinho verde je slabší, suché a má osvěžující chuť.

Nejznámějším alkoholickým nápojem je pak jednoznačně portské víno, které získalo svoji specifickou a velmi sladkou chuť přidáním brandy. Své jméno tento nápoj, který je poměrně silný, nese podle portugalského přístavního města Porto. V obchodech narazíte na nejrůznější kvalitu portského vína, nejlevnější můžete pořídit již za 5 eur za láhev, pokud však zatoužíte po několikaletém a řádně uleženém víně, připravte si velkou sumu peněz. Mezi nejznámější značky portugalského piva patří Sagres či Super Bock.V Portugalsku je povoleno konzumovat alkoholické nápoje od 18 let.

S aktualizací online průvodce nám pomohla Kateřina Červenková, novinářka a turistický průvodce na volné noze.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: