Průvodce Florencií: západ slunce nad renesancí

Průvodce Florencií: západ slunce nad renesancí

Směřují vaše příští cestovatelské kroky na sever Itálie? Obdivujete rozmanitost italské architektury na pár desítkách metrech čtverečních? Říkáte-li ano, pak nesmíte na své cestě Itálií vynechat toskánskou metropoli rozkládající se podél řeky Arno – Florencii. Pojďte s námi Toskánsko a Florencii objedvit, dýchne tu na vás její bohatá historie.

Město opředené bohatou minulostí, kde vládl rod Medicejů, centrum jedné z městských republik v dobách středověku i významná kolébka renesance dokáže turistům nabídnout nevšední architektonickou souhru různých stylů. To nemluvě o vyhlášenosti a hlavně chuti poctivé toskánské kuchyně.

Město je navíc snadno dosažitelné z České republiky. Zvolit můžete leteckou dopravu do sousední Pisy, Bologni a do Florencie dojet vlaky italské společnosti Trenitalia. Z Prahy sem jezdí autobusová linka německé společnosti Flixbus, kde včasnou rezervací můžete ušetřit nemalou částku. Navíc s těmito komfortními autobusy lze cestovat pohodlně celou severní Itálií. Pro cestování po samotné zemi lze využít možnosti carpoolu s mezinárodní službou BlaBlaCar, jak ji možná také znáte od nás.

Skvost na každém kroku

Vydejte se se mnou po stopách architektury města Florencie – pěšky anebo i na kole, které je zde populární a velmi rozšířené. Naše putování začíná nedaleko hlavního nádraží na náměstí Santa Maria Novella, kde se nachází stejnojmenná bazilika postavena dominikánským řádem. Při pohledu na obrys baziliky vás pravděpodobně přepadne pocit, že šikovný malíř celou budovu načrtl přímo na nebe, jak až nerealisticky působí zdobenost zdí domu. Podobný pocit zažijete ve Florencii vícekrát.

Z náměstí pokračujte směrem na východ uličkou Via dei Banchi a za chvíli se objevíte u nejznámější a nejnavštěvovanější turistické atrakce – chrámu Santa Maria del Fiore, též známém jako Duomo. Pro množství turistů není lehké získat fotku bez nich, ale nezoufejte. Z nedaleké městské knihovny nebo střechy obchodního domu na náměstí Piazza della Repubblica lze pořídit impozantní foto kopule Duomo bez všudypřítomných turistů. A ještě jedna zajímavost k tomuto skvostu. Na východní zdi Battistero di San Giovanni, stojí přímo před Duomem, se nacházejí zlaté dveře, ke kterým se váže legenda. Traduje se, že pouze slušné a nevinné děvče jimi může projít skrz, i když jsou uzamčené. Dodnes ale nejsou známa žádná děvčata, která by jimi dokázala projít. Můžete se stát tou první.

Pokud chcete zažít Itálii také netradičně a bez davů turistů, vydejte se do hor a navštivte pevnosti z první světové války. Najdete je například poblíž města Trident. Více informací se dočtete v našem Tipu na výlet: Opevněné hory nad italským Tridentem.

Basilica di Santa Croce na stejnojmenném náměstí stojí jistě za vaše povšimnutí, máte-li kladný vztah k historii. Kde jinde můžete cítit její starobylý závan než právě zde, na místě odpočinku významných florenťanů, jako byl například Michelangelo. Co víc, za horkých parných dnů přímo ze zdi baziliky tryská pramen s čerstvou pramenitou vodou, jak ji známe i z jiných italských měst.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Duch středověku

Není to jen renesanční styl, co na vás dýchá v uličkách města. Zastavte se na náměstí Piazza della Signoria, které se nachází na cestě mezi Duomem a Santa Croce, pokud půjdete směrem na jih k řece Arno a následně odbočíte doleva. Tyčí se zde majestátní opevněný hrad postavený ve středověkém slohu – Palazzo Vecchio. Dříve cechovní místo, dnes slouží jako budova městské radnice. Palác ale není jedinou památkou na tomto středověkém náměstí. S lehkou nadsázkou lze říci, že na každý objekt, kam vaše oči pohlédnou, spatříte historicky cenný aspekt. Zmiňme například fontánu Ammannatiho Fontana di Piazza, která vyobrazuje vládce moří Neptuna.

Ještě vám středověk nestačil? Pak rychlými kroky zamiřte zpátky k řece Arno za další středověkou turisty obléhanou perlou města – mostu Ponte Vecchio, někdy také přezdívanou “Zlatý most”. Proč ta přezdívka? Po celé jeho délce se zde nachází jedno šperkařství vedle druhého. Nutno přiznat, že ceny klenotů jsou neméně luxusní jako vystavené zboží. Opravdu si lámu hlavu, kdo si zde může dovolit něco zakoupit. Toužíte-li po fotce tří obloukového mostu bez turistů, přejděte po něm na druhou stranu města, zahněte doprava a uličkou Borgo San Jacopo se projděte ke stejnojmenné restauraci. Kromě chutného oběda si tu můžete vychutnat nerušený výhled na celé Ponte Vecchio.

Večer rozhodně spát nechoďte

Ve Florencií je přímo nutností si vyhradit čas na večerní procházku k Piazzala Michelangelo, které se nachází na kopečku na druhém břehu řeky Arno od všech výše jmenovaných památek. Povinnost návštěvy návštěvy místa chvíli před západem Slunce pochopíte sami. Jen lehký nástin, co zde na pár minut pocítíte – pouliční muzikanti rozehrávají italskou poutní píseň, na schodech vidíte sedící páry a turisty s upřeným pohledem na západ nad řeku Arno, za kterou pomalu zapadá sluníčko s oranžovou září rozlévající se nad celou Florencií kolem vás – objevují se první světélka na Ponte Vecchio, brzy budou následovat další a tóny italské písně vás nechají zapomenout na strasti vašeho celodenního putování.

Zeleň ve Florencii

Pokud jste si vyhradili více dní na návštěvu metropole Toskánska, dopřejte si další den odpočinek v zahradách Giardino di Boboli s nádherným výhledem na celou severní část města. Bonusem vám bude výhled a možnost si doslova osahat zbytky středověkého opevnění, které bylo budováno ve Florencii po několik staletí. Třetí část byla dokončena až před rokem 1300.

Zahrada je přímo spojena s komplexem Palazzo Pitti a na historický renesanční park zahrnující rozkvetlou zeleň, fontány, umělé jezírka, jeskyňky a úzké cestičky navazuje vojenská základna Forte di Belvedere se zmiňovaným opevněním.

K zahradám zajíždí autobus z centra města, ale pokud máte rádi chození a dýchání všudypřítomné italské atmosféry, pak si udělejte menší procházku od Ponte Vecchio ulicí Piazza de’Pitti. Výšlap je sice strmý, ale máte tak dostatek času se kochat výhledem po okolí a na protější stranu řeky Arno. V zahradách si jistě odpočinete.

Pár rad závěrem

Co do počtu obyvatel je Florencie velká přibližně jako naše moravská metropole Brno ale na poloviční rozloze kilometrů čtverečních. I přes menší velikost vám doporučuji navštívit město na více než jediný den. Ani jízdou na kole nebylo možné navštívit všechny významnější místa za pouhý den, nemluvě o naprostém vynechání všech místních muzeí a galerií. Florencie je významné centrum kultury, které shromažďuje dokonce i sbírky celosvětových hodnot. Pokud byste si měli zvolit právě a jen jedno kulturní místo toskánské metropole, pak běžte do galerie Galleria degli Uffizi. Ptáte se proč? Právě zde se nacházejí staletím sbírané sbírky Medicijského rodu doplněné o sochy dalších významných italských představitelů umění. Nechte se sami překvapit, čím se zde kulturně obohatíte.

Kapka florentských rad na závěr našeho putování:

  • navštivte město alespoň na tři dny a více – autobusem můžete vyjet za město do přilehlých podhůří menších kopců
  • chcete-li se kochat západem slunce nad řekou Arno, přijeďte do Florencie v letním období – nevýhodou bude větší množství turistů
  • zapůjčte si některé ze starodávných kol – silniční dopravy se zde bát nemusíte, místní řidiči jsou zvyklí na roztěkané turisty na kolech
  • navštivte Gallerii degli Uffizi
  • neváhejte se ptát místních, jsou velmi pohostinní a rádi s vámi proberou vše od fotbalu, přes tradiční kuchyň po současný politický a ekonomický problém státu – couchsurfing je hojně rozšířený i zde ve Florencii

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí