FOTOREPORTÁŽ: Ísland fotografií

FOTOREPORTÁŽ: Ísland fotografií

Island, islandštinou Ísland. To je jiný svět. To je země vodopádů, geotermálních oblastí, lávových polí a sopek, duhových hor a gejzírů. My jsme měli na naše islandské dobrodružství téměř měsíc a za tu dobu jsme stihli navštívit a vyfotit mnoho krásných míst. A o tato místa se chceme podělit.

Vodopády Dettifoss a Selfoss se od sebe nacházejí jen několik stovek metrů a pohled na oba dva je nádherný. Dettifoss ohromí svou obrovskou silou a ohlušujícím zvukem padající vody a Selfoss čedičovými sloupy, přes které voda padá jako přes klávesy klavíru. Oba leží na konci 30 km treku skrz NP Jökulsárgljúfur a jsou úžasnou odměnou za dvoudenní chůzi.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Velmi oblíbenou atrakcí pro turisty jsou výpravy za velrybami. Nejlepším místem pro tuto aktivitu je bezesporu Husavík, malé přístavní městečko ležící na severu ostrova. Z něj se také pořádají výlety na jediné místo, kde se Islandu dotýká polární kruh- ostrov Grímsey.

Oblasti kolem jezera Mývatn jsou velmi různorodé. Jeskyně na fotografii, Grjótagjá, je úžasným příkladem horkého jezírka, malebně umístěného v puklině zemského povrchu. Nedaleko se rozkládají pustiny chráněné oblasti a nekonečná pole lávového písku s nízkým mechovým porostem a pár keříky.

Na Islandu je dovoleno volné kempování kdekoliv mimo národní parky a chráněné přírodní oblasti. Na fotografii ve vnitrozemské oblasti Kerlingafjöll.

Nejširší nabídku průvodců a map Islandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Mnoho geotermálních oblastí je opatřeno dřevěnými chodníčky, aby návštěvníci nepoškozovali místní přírodní památku. Zde oblast Hveravellir.

Ledovcová laguna Jökulsárlón na jihu ostrova je neuvěřitelná podívaná. Kry se odlamují z ledovce a pomalu plují až do moře. Některé dny je zde možné zahlédnout i dovádějící tuleně.

Landmannalaugar je výchozím bodem jednoho z nejznámějších treků světa- Laugavegurinn. Tato 4denní  cesta patří mezi nejkrásnější a nejpůsobivější turistické atrakce Islandu. Krajina se během 55km cesty střídá tak rychle, že vám nedovolí údivem se ani nadechnout. Geotermální oblasti a lávová pole na začátku treku Laugavegurinn se pomalu mění v zelené údolí u jezera Álftavatn.

Cca 35.km treku. Lávová poušť a zelené kopce nečekaně vyrůstající v pustině. Nedaleko od chaty Emstur.

Rozloučení s Islandem (asi 50km od Reykjavíku) v krásném údolí Reykjadalur, kterým protéká horká řeka a kde jsou nádherná místa ke koupání.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí