10 míst, která byste neměli vynechat při návštěvě Bosny a Hercegoviny

10 míst, která byste neměli vynechat při návštěvě Bosny a Hercegoviny

Bosna a Hercegovina bývá v rámci Balkánu lehce přehlížená. Přestože takřka nenabízí prosluněná přímořská letoviska, zájem návštěvníků rozhodně upoutá doslova panenskou krajinou a také nesmírně zajímavou historií, která utvářela současný multikulturní ráz země. Přinášíme desítku míst, která rozhodně nesmíte vynechat při návštěvě tohoto zdánlivě nenápadného balkánského pokladu!

1. Město Mostar

Historické město Mostar je rozhodně nejznámějším místem Bosny a Hercegoviny. Rozkládá se na březích nádherné řeky Neretvy s křišťálově čistou a tyrkysově zbarvenou vodou. Nad řekou se klene více než dvacet metrů vysoký turecký most ze 16. století a tvoří tak dominantu města. Stari most rovněž figuruje na Seznamu světového dědictví UNESCO. Během jugoslávské občanské války v devadesátých letech byl most rozstřílen a zřítil se, nyní však opět pyšně propojuje obě části města a je symbolem spolupráce a soužití různých kultur.

Dalším turistickým lákadlem v Mostaru je jeho historická čtvrť s osmanskými domky, starým tureckým bazarem, který dnes lemují převážně obchody se suvenýry, turecké lázně i mešity Cejvan Ćehaj s medresou, Koski Mehmed-Pašova či Karađoz-begova.

2. Mystické Sarajevo

V hlavním městě Bosny a Hercegoviny se již od pradávna mísí hned několik náboženství, což Sarajevu dodává nevšední i lehce mystický ráz. Vedle sebe tu leží muslimské, katolické, pravoslavné i židovské stavby, které tak dávají tušit multikulturní a multietnický charakter města. Centrem města je jeho stará turecká čtvrť Baščaršija s obchody s tradičními tepanými a jinými řemeslnými suvenýry i četnými kavárnami. Na kráse Sarajevu rovněž dodává jeho pozice na březích řeky Miljačka a v údolí obklopeném Dinárskými Alpami.

Tradiční náboženská tolerance i strategická pozice však bohužel během občanské války v Jugoslávii v devadesátých letech stála na počátku krvavého masakru. Město bylo obléháno srbskou armádou a boje si vyžádaly na jedenáct tisíc obětí, přičemž stopy po válce jsou ve městě stále patrné. Zcela autentickou památkou na válku je tzv. Tunel naděje, který byl vykopán pod přistávací dráhou místního letiště a sloužil k tajnému zásobování obléhaného města. Dnes je tu velmi zajímavé muzeum.

3. Romantické Jajce

Vskutku romantické městečko Jajce leží na dvacetimetrovém vodopádu Pliva na stejnojmenné řece, která protéká středem města. Z kopce na Jajce dohlíží středověká citadela, která bývala sídlem místních králů. Historické jádro města pak tvoří skupina osmanských domků. V blízkosti města leží krásná jezera Plivsko se skupinkou pohádkových dřevěných vodních mlýnů z dob turecké nadvlády. To vše společně vytváří nesmírně podmanivou atmosféru a Jajce tak po zásluze patří k největším balkánským perlám.

4. Počitelj s hradem

Někdejší pirátská základna u řeky Neretva dnes láká návštěvníky především na malebnou osmanskou architekturu. Dominantu Počitelje tvoří středověký hrad s nádherným výhledem na okolí. Nepřehlédnutelná je bohatě zdobená mešita Hadži Aliho ze 16. století i tzv. sahat-kula, hodinová věž ze 17. století, která bývala tradičně součástí muslimských měst.

5. Medžugorje s Pannou Marií

Poměrně nenápadné městečko Medžugorje na jihu země se překvapivě řadí mezi nejvýznamnější a rovněž nejnavštěvovanější katolická poutní místa. V červnu 1981 se tu totiž šestici mladých lidí údajně několikrát zjevila Panna Marie. Na místě zjevení posléze postavily její sochu a toto mystické místo každoročně přitahuje desítky tisíc věřících z celého světa.

6. Vodopády Kravica

Vodopády Kravica leží zhruba 40 kilometrů od města Mostar na řece Trebižat a tvoří jednu z nejkrásnějších přírodních atrakcí Bosny a Hercegoviny. Vodopády jsou více než sto metrů široké a také zhruba 27 metrů vysoké, díky čemuž vytvářejí přírodní amfiteátr. Pod vodopády se lze během horkých letních dnů vykoupat a řeka Trebižat vybízí k projížďkám na kanoích. V okolí vodopádů se nachází množství restaurací, není tedy divu, že patří mezi nejvyhledávanější výletní místa v zemi.

7. Višegrad

Město Višegrad je známé především díky monumentálnímu mostu pojmenovaném po osmanském velkovezírovi Mehmedu Pašovi Sokolovičovi, který se již od druhé poloviny 16. století klene přes řeku Drina. Necelých 180 metrů dlouhý most propojoval důležitou obchodní cestu z Istanbulu k Jadranskému moři. Ve 40. letech minulého století most proslavil jugoslávský spisovatel s bosenskosbrskými kořeny a také nositel Nobelovy ceny za literaturu Ivo Andrič, který mu dokonce věnoval svůj slavný román Most na Drině. Strategicky významný most byl rovněž zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

8. Vrelo Bune

Krasová řeka Buna vyvěrá zpod sto metrů vysoké vápencové skály nedaleko městečka Blagaj. Voda v řece má velmi silný průtok, je průzračná a také velmi studená. Pramen bývá označován za jeden z největších a nejhezčích v celé Evropě. Není divu, že toto místo již v 16. století zaujalo členy dervišského řádu, kteří si v blízkosti pramene vybudovali svůj klášter tzv. Tekiji, který se dodnes dochoval a je částečně přístupný veřejnosti. Klášter s jedinečnou osmanskou architekturou dodává již tak velmi krásné přírodní scenérii také silný duchovní rozměr.

9. Vrelo Bosna

Další pramen, který stojí za návštěvu, je řeky Bosny, která ostatně dala název i celé zemi. Řeka pramení nedaleko města Sarajevo a okolí pramene je oblíbeným místem pro odpočinek, procházky i piknik. Podél řeky vede dlouhá alej, po které se mnozí nechávají vozit v kočárech. Nejkrásnější je tento park na jaře, kdy hladinu řeky okupují labutě a jiné divoké ptactvo.

10. Národní park Una

Národní park Una se rozkládá na západě země okolo stejnojmenné řeky. Ta protéká nádherným kaňonem a tvoří množství vodopádů, z nichž nejznámější je Martin Brod. Kromě krásné krajiny park zaujme také rozmanitostí rostlin a hlavně zvířat, žije zde více než stovka druhů ptáků, na tři desítky druhů ryb a také například lišky, vlci či dokonce medvědi. Park Una svým návštěvníkům rovněž nabízí skvělé podmínky pro raftování, kajaking, rybaření, jízdu na kole, turistiku či kempování.

Bosna a Hercegovina se stále potýká s důsledky občanské války, nicméně každým okamžikem se mění, rozkvétá a doslova otevírá svoji náruč turistům. Je tedy načase se do této podmanivé země vypravit.

Nejširší nabídku průvodců a map Bosny a Hercegoviny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí