FOTOREPORTÁŽ: Thajsko, země tisíce zlatých budhů

FOTOREPORTÁŽ: Thajsko, země tisíce zlatých budhů

Zlaté lesklé chrámy, zapálené kouřové tyčinky, cinkání drobných mincí, monotónní modlitby, vůně kokosové polévky, spousty malých krámků, záplavy úsměvů, písmo, které nikdo nepřečte, indičtí sloni a rozpustilé opice nás obklopují po celou dobu naší cesty napříč severním Thajskem – a nad tím vším shlíží moudré oči Buddhovy.

V Thajsku se nachází na 30 000 watů. Nejposvátnější centrální budova se nazývá bot, kde je umístěna velká socha Buddhy. Zde se konají hlavní ceremonie.

Buddhismus klade důraz na respekt, toleranci a mír.

Buddha byl žijící člověk, princ obklopený přepychem.

Jednoho dne však poznal Buddha utrpení, opustil svůj domov a šel hledat pravdu.

Ve svém učení neklade Buddha žádné zákazy a přikázání, ale dává rady a doporučení. Například nikomu nelhát, nikomu neškodit. Jak žít ušlechtilý život, dosáhnout nirvány, tedy osvícení, a posléze vykoupení.

Buddhisté pevně věří na reinkarnaci – tedy znovuzrození. Karma znamená čin, který sebou nese následky. Špatná karma, tedy špatné činy, sebou přináší špatné následky. A dobrá karma, tedy dobré činy přináší štěstí.

Procházíme ulicemi Bangkoku, kde se sochy Buddhů vyrábí, kde se ještě šíří vůně čerstvé barvy.

Buddha zářící novotou.

Dlouhé chodby v chrámovém komplexu zdobí celé řady zlatých Buddhů.

Na sochy Buddhů lepí lidé tenounké zlaté plíšky.

Všude, kde se jen člověk podívá, nalezne v chrámu vedle velkých soch i malé sošky Buddhů.

Ohromná socha ležícího Buddhy v Bangkoku ve Wat Po.

Modlící se mnich ve Wat Po u nohou ležícího Buddhy.

Bangkok se pyšní nádherným velkým stojícím Buddhou.

V Bangkoku za čínskou čtvrtí se nachází chrám Wat Traimit, kde se ukrývá něco opravdu zvláštního – tří metrová socha Buddhy z ryzího zlata.

Buddhistické chrámy v Thajsku, patří bezesporu k největším turistickým atrakcím. V celé zemi je jich okolo čtyřiceti tisíc, které byly postaveny v různém čase. Wat Rong Khun, který je spíše známý cizincům pod názvem „bílý chrám“, je ale přeci jiný. Přečtěte si o něm v článku Wat Rong Khun – chrám, který sestoupil z nebes.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí