Průvodce po ceylonských městech: Colombo, Ella nebo Kandy

Průvodce po ceylonských městech: Colombo, Ella nebo Kandy

I když je Srí Lanka známá svými malebnými plážemi, úchvatnou přírodou a exotickými zvířaty, byla by škoda vynechat některé historická nebo jinak zajímavá města. I poznání života ve městech patří do skládačky srílanské kultury.

Jaffna, bývalé tamilské centrum s válečnými šrámy

Město Jaffna leží na severu ostrova Srí Lanka a roky války a nepokojů si zde vybraly svou daň. Šrámy jsou patrné na celém městě i jeho obyvatelích. Díky bohaté historii a velkému množství cenných hinduistických staveb ale i zde turistický ruch pomalu rozkvétá.

Jaffna má bohatou historii, po staletí byla tamilským hinduistickým centrem, které se po roce 1600 snažili zničit Portugalci a nutili obyvatele konvertovat ke křesťanství. Z obou období se zde nachází velké množství sakrálních staveb, za vidění stojí i rozlehlá hvězdicovitá pevnost, královský palác a hlavně hinduistický chrám Kovil Nallur Kandaswamy. Zajímavá (i když neveselá) je prohlídka válečných ruin ve vládní čtvrti, které pomalu obrůstají vegetací.

Pokud se chystáte na Srí Lanku a zatím nevíte, jak si cestu naplánovat, inspirujte se například tipy na dvoutýdenní okruh po zajímavostech jižní poloviny ostrova.

Válečné konflikty na konci 20. století a začátku 21. byly ukončeny definitivně až v roce 2009 a i když je v regionu mír, stále ještě nejsou zničena všechna minová pole, odstraněna všechna nevybuchlá munice a místní jsou na téma války citliví. Nechoďte mimo vyznačené stezky a silnice, netoulejte se jen tak po opuštěných plážích a přírodě (minová pole nejsou značena) a nefotografujte vojáky a vojenské objekty. Před cestou se vždy informujte o aktuální bezpečnostní situaci.

Hlavní město Colombo

Hlavní město Srí Lanky po příletu do země nevynechávejte. V Kolombu můžete obdivovat koloniální architekturu, projít se po Galle Road a prohlédnout si pevnost Fort. Ve čtvrti Pétta můžete nakupovat na rušných tržnicíích typické srílanské produkty a suvenýry a ve stylových kavárničkách pozorovat pouliční ruch.

Historie města sahá až do 5. století, kdy sloužilo jako námořní přístav pro obchod mezi Asií a západem. I když v dnešní době postrádá na první pohled majestátní a líbivé památky, stále si uchovává jedinečné kouzlo. Nejlépe ho poznáte, pokud si spolu s místními půjdete užít na pobřeží západ slunce na Galle Face Green, budete sledovat kousky místních umělců a ochutnáte dobroty z pouličních stánků.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Koloniální pevnost Galla

Galla je bývalé holandské opevněné město plné koloniálních staveb, do kterých se už zakousl zub času i poryvy slaného mořského větru. O místí staré pevnosti poznamenané zubem času se právem říká, že jde o nejzajímavější urbanistickou památku na ostrově. V roce 1663 ji vystavěli Holanďané a zaujímá většinu historické části města. Dnes je zapsána na seznam UNESCO a zaplňuje ji spousta malých obchůdků, kaváren a stánků pouličních výtvarníků. Staré stavby prorůstající vegetací připraví malebnou podívanou.

Ella, centrum vysočiny

Ella leží v nadmořské výšce přes 1000 metrů a nabízí úchvatný výhled na Ella Gap – planinu ležící o 1 km níž a vedoucí až k mořskému pobřeží. Odpočiňte si u výhledu s šálkem dobrého čaje, projděte se mezi čajovými plantážemi k vrcholu Malé Adamovy hory nebo navštivte továrnu na zpracování čaje a pozorujte na plantážích tamilské sběračky lístků při práci. Jiný den můžete navštívit skálu Ella Rock anebo nedaleké vodopády Rávana. Očekávejte zde ale zástupy (hlavně místních), kteří se ve vodopádech koupou, perou a mají z vašeho úžasu legraci.

Kandy, hlavní město kultury

Kandy je jedno z nejvýznamnějších srílanských měst a druhé největší na ostrově. Bylo založeno přibližně ve 14. století a od roku 1988 je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jde také o poslední hlavní město Sinhálského království s dodnes je symbolem sinhálské kultury. Stojí v něm velmi významný buddhistický chrám Šrí Daladá Maligawa, ve kterém se údajně ukrývá cenná relikvie – Buddhův zub. Kromě toho zde můžete obdivovat koloniální architekturu nebo navštívit představení tradičního tance.

Na portálu Letuška.cz najdete ty nejlevnější letenky do celého světa, třeba i do Kolomba, hlavního města Srí Lanky.

letuška logo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí