V Maskatu najdete dvacetitunový koberec, sultánův ceremoniální palác i tržiště vonící kadidlem

V Maskatu najdete dvacetitunový koberec, sultánův ceremoniální palác i tržiště vonící kadidlem

Jen něco málo přes milion lidí žije v hlavní městě Sultanátu Omán, které mělo už v 1. století nemalý význam jako nepostradatelný obchodní přístav. Dodnes tady naleznete příznačnou vůni, elegantní obyvatele a čisťounké ulice plné nových automobilů.

Omamně vonící kadidlo, jeden ze symbolů Ománu, se line pod střechou snad nejstaršího arabského tržiště na světě – Mutrah souq. Dřevěné stropní trámy zdobí barevné skleněné lustry, kdysi na svíce, dnes jsou plné žárovek. Snědí muži postávají u svých krámků a zvou kolemjdoucí k prohlídce jejich zboží. Někteří mají obchůdky plné krásných šperků, jiné jsou přeplněné houpajícími se skleněnými lampičkami a nekvalitním textilem. V uličkách procházejí ženy s pečlivě zakrytými vlasy, obvykle ve dvojících. V Jejich šátcích jim to vlastně nesmírně sluší.

Voňavé tržnice se nachází jen pár kroků od břehu Ománského zálivu v městě Maskat. Dovnitř láká velká oranžová brána ozdobená skleněnou kopulí. Za ní nepotkáte davy turistů, jak by se mohlo zdát. Naopak, těch je tady spíše poskromnu. Většina nakupujících je z řad místních. Ženy vybírají věci do domácnosti, muži usrkávají šťávy z čerstvého ovoce. Alkohol je v Ománu pasé.

Ze všech uliček se dostanete ke kruhovému náměstíčku uprostřed tržnice, kde na krásném koberci předvádí své šperky muž v tradiční dlouhé košili. Na druhých stranách pasáže tržnice volně přechází v obydlené uzoučké uličky staré části Maskatu, hlavního a zároveň největšího města v zemi. Nechat se volně unášet labyrintem starého místa je snadné…

V čem se vozí sultán?

S největší pravděpodobností skončíte stejně zase u promenády okolo vody. Ta je při velkých vlnách často ozdobená miliony kapiček roztříštěné vodní masy. Když je oceán klidnější, místní okupují pohodlné lavičky a koukají do přístavu. Často tady kotví luxusní loď sultána a předsedy vlády v jedné osobě – Kábúse bin Saída. Vedle bělostné mnohapatrové krásky vypadají ostatní lodě pohupující se na vodě poněkud ošuntěle.

Čerstvou bílou září i domy ležící okolo silnice lemující promenádu. Kolem oken jsou krásné dřevěné balkony se zdobeným dřevěným zábradlím. Všechny jsou nově opravené, aby dělaly čest svému městu. Nad nimi vykukuje modrý minaret mešity, kterou můžete prostudovat jen zvenčí. Všechny používané ománské mešity jsou totiž pro turisty zapovězené. Souhlasím, ale přece jen je mi trošku líto, že nebudu smět do téhle modré krásky ani nakouknout.

Mešita s velkým NEJ

I tady jsou ale architektonické perly muslimské architektury, které slouží spíše jako reprezentativní místa země a turistické atrakce – tedy aspoň po část týdne. Vysoko nad Maskatem ční pět devadesátimetrových minaretů Velké mešity sultána Kabúse, což si osvícený a pokrokový vládce určitě zaslouží. Právě on se zasloužil o dnešní podobu Ománu.

Slonovinově bílý mramor je hlavním prvkem, který návštěvníky zaujme. I když je mešita postavena hlavně z pískovce, obložena je právě tímto ušlechtilým kamenem. O její velikosti vypovídá hlavně fakt, že by se ve všech jejích prostorách prý dokázalo naráz modlit celých dvacet tisíc lidí.

Stavba má pouhých dvanáct let, dokončena totiž byla až v roce 2001. Chlubit se navíc může jedním velkým NEJ – uvnitř se totiž můžete projít po největším ručně tkaném koberci na světě. Má prý 4 343 m2 a váží dvaadvacet tun.

Palác sultána

Nedaleko centra města se nachází další velkolepá připomínka současného vládce. Palác Al Alam můžete pozorovat přes kovovou bránu zdobenou zlatými znaky sultanátu. Dovnitř návštěvníci nesmějí, a tak se jen rozplývají nad zlato-modrou omítkou a futuristickým vzhledem.

Toužíte-li spatřit hlavu státu, tady si nedělejte naděje. Palác slouží pouze k ceremoniálním účelům. Samotný sultán má mnoho dalších míst, kde opravdu žije.

Nejširší nabídku průvodců a map Ománu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí