Kuchyně

Názvy tradičních kazašských (ale i kyrgyzských) jídel zní poněkud tajemně – kazi, suret a bešparmak. Například bešparmak vynikající pečené koňské nebo skopové maso. Běžným jídlem je zde šašlik, tedy maso grilované nad ohněm (opět většinou skopové nebo kuřecí). Spolu s tzv. lepjoškou (nekvašený chléb) a cibulí bude zřejmě nejčastější stravou turisty v celé Střední Asii. Typickým jídlem země střední Asie je také plov, jehož základem je skvěle připravená rýže se skopovým masem a zeleninou (mrkev, tuřín). Další skopová jídla zahrnují například manty, což jsou těstovinové kuličky, nejčastěji s masovou nádivkou, ale třeba také se zeleninou. Rychlými jídly jsou také samsy a čebureki, tedy opečené těsto, opět se zeleninovou (nejčastěji zelnou) nebo masovou náplní.[cut]

Pije se nejčastěji čaj, časté jsou původně speciální restaurace – tzv. čajchány. K dostání je rovněž pivo (ve velkých městech lze najít i české), vodka, brandy nebo šumivé víno. [/cut]Typickou kočovnickou specialitou je kumys, tedy zkvašené kobylí mléko. Na venkově tvoří spolu s pšeničnými plackami a kobylím nebo ovčím sýrem základ stravy. Jeho chuť i vůně je zvláštní a zároveň působí jako výborné projímadlo. [cut]Nabídnout kudys patří k základnímu bontónu kočovníků a jeho odmítnutí může být pojímáno jako urážka hostitele..V pouštních oblastech se lze setkat i s šubatem, což je velbloudí mléko.

Témař na všech místech (od velkých měst až po malé vesnice) je vždy dostatek „šašličnych“, stejně jako menších jídelen s dalším sortimentem.[/cut]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: