Kambodža: Jak si nejlépe prohlédnout Angkor? Na kole!

Kambodža: Jak si nejlépe prohlédnout Angkor? Na kole!

Chrámový komplex Angkor v Kambodži nesmíte vynechat. Ano, davům turistů se nevyhnete. Ale i tak tento zázrak architektury rozhodně stojí za vidění. Je neuvětitelně rozlehlý a stavby jsou opravdu dechberoucí. Nejednou vás napadne otázka „jak to tehdy udělali“?

Chrámový komplex Angkor leží v provincii Siem Reap a od roku 1992 je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.  V období 9. – 15. století zde leželo hlavní sídlo Khmerské říše. Na celé ploše se vyskytuje více než 1000 staveb, od jednoduše navršených kup kamenů a cihel až po majestátní chrámy, jimž vévodí Angkor Wat. Stavby jsou objevovány postupně, spoustu z nich kryje téměř neprostupná džungle.

Jak Angkor procestovat po svém? Na kole!

Ideálním výchozím bodem pro objevování Angkoru je město Siam Reap. Je zde i mezinárodní letiště, takže ti pohodlnější sem mohou doletět, jinak sem jezdí spusta autobusových linek ať už z jižního Sihanoukville a nebo z hlavního města Phnompenhu. Ubytování zde najdete opravdu snadno a celé měste po večerech žije bohatým nočním životem. V Siam Reap doporučuji zapůjčit si kola. Půjčovny jsou na každém rohu a ceny se pohybují od 2 do 10 dolarů na den. Vybírat můžete od městských s košíkem vepředu až po kvalitní horská odpružená (nám stačilo to městské).

Nedejte na rady v tištěných průvodcích ani od místních „turistických naháněčů“, že nejlepší je pronajmout si tuk tuk s řidičem. Na kole se vyhnete všem zácpám a také tomu, že vás tuktukář proveze okolo nasmlouvaných hospůdek a prodavačů suvenýrů.

Autorka Tereza Kramplová procestovala Kambodžu v roce 2016. Jak se jí tam líbilo, na jaké úrovni jsou služby a co v celé zemi nevynechat? Přečtěte si minirozhovor Redakce na cestách!

Do Angkoru vyrazte brzy ráno, naplánujte si to tak, abyste stihli východ slunce nad nejznámějším chrámem Angkor Wat. Vyrazte přibližně hodinu předem. Není to daleko, ale v tu dobu tam pojedou všichni! Vstupenky stačí koupit cestou – pokladna je hned u silnice vedoucí od Siam Reap. Připravte se ale na fronty a také na to, že bude třeba předložit doklady. Na výběr je několik variant vstupenek pod počtu dní, pokud nejste vyloženě zapálení obdivovatelé, bude vám jistě stačit ta jednodenní. A nezapomeňte na čelovky na cestu!

Naplánujte si trasu předem!

Aby vám cesta utíkala a vy jste nebyli brzy otrávení, naplánujte si cestu předem. Staveb je v celém komplexu opravdu velká spousta a z vlastní zkušenosti můžu říct, že po návštěvě páté už stejně nebudete vědět, která byla která. V Siam Reap seženete mapu areálu na každém rohu a mezi jednotlivými stavbami vede asfaltová silnice, takže cestování na kole rozhodně nebude nijak náročné. Nezapomeňte ale na dostatek vody (koupíte kdekoliv po cestě, spíš ji nezapomeňte pít), opalovací krém a něco na hlavu. A taky pozor na drzé zlodějské opice!

Z jednotlivých pamítek rozhodně doporučuji navštívit nejznámější Angkor Wat, pralesní město Angkor Thom se známým chrámem Bayon, krásný Preah Khan a zarostlý Ta Prohm. Obrňte se trpělivostí a připravte se na davy turistů, kterých bude během dne bohužel jen přibývat.

V ranním chládku se projedete nejlépe!

Pokud se vydáte na východ slunce, podaří se vám velkou část vidět ještě během příjemného ranního chládku. Na oběd se můžete schovat v některém z příjemných bister a siestu si užít u pití šťávy z vychlazeného kokosu, abyste načerpali sílu na poslední etapu v odpoledním vedru. I tady ale platí, že u těch největších turistických lákadel si připlatíte, pokud se ale rozhodnete obědvat u některého ze zastrčených chrámů, užijete si klid, často lepší jídlo a ochotnější (vděčnější) obsluhu a ještě ušetříte.

Pokud budete mít ještě energii, můžete celý den zakončit pozorováním západu slunce a potom se vydat zpět do Siam Reap a zhodnotit zážitky nad půllitrem vychlazeného piva Angkor na tzv. Pub Street (místní varianta ostravské ulice Stodolní).

Nejširší nabídku průvodců a map Kambodži (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: