TEHERÁN: Podrobný a praktický průvodce městem!

TEHERÁN: Podrobný a praktický průvodce městem!

Aktuální, ověřené, osvědčené a hlavně praktické informace o ubytování, dopravě, orientaci, stravování, nočním životě, službách i nakupování v hlavním městě Íránu.

Příjezd a doprava

Nejobvyklejší doprava do Íránu, a tedy do Teheránu, je letecká. Teherán má dvě letiště, původní letiště Mehrabad, které dnes slouží jen vnitrostátním a nákladním letům, a nové letiště Imáma Chomejního. Letiště Imáma Chomejního je však vzdáleno téměř 50 km od Teheránu, a proto by se tato skutečnost měla vzít náležitě v potaz, jelikož projet Teherán bez dopravní zácpy se dá jedině v noci.

Z Chomejního letiště se dá letět přímým letem do mnoha evropských destinací, např. Říma, Frankfurtu, Amsterdamu, Kodaně, Vídně a Paříže. (Pokud zamýšlíte návštěvu Teheránu a Íránu obecně co nejlevněji, doporučuji Pegasus Airlines z Vídně do Teheránu s přestupem v Istanbulu. Srovnávače vám toto nenajdou, jelikož se jedná o low-cost, proto hledejte přímo na jejich webu).

Doprava z letiště je nejsnazší pomocí taxi. Jen se předem domluvte na ceně, aby taxikář zpětně nechtěl využít toho, že jste cizinec a hlavně plaťte místními riály (část peněz si směňte již na letišti). Cesta do centra trvá okolo hodiny, v případě husté dopravy i hodinu a půl. Ve výstavbě je i linka metra č. 1, která by měla vést přímo až na letiště. Otevřena měla být již v roce 2011, nicméně ani v létě 2012 ještě nefungovala a dle mých informací přímo z Teheránu ještě dlouho fungovat nebude.

Alternativou letu je jízda z Istanbulu vlakem. Celá cesta je ovšem velmi zdlouhavá a ani cenově se tolik neliší od letenky. Ale kdo je milovník vlaků a nevadí mu přespat 2-3 noci ve vlaku, proč ne.

Co se týče dopravy po městě, nejsnazší, ale samozřejmě nejdražší variantou je vzít si taxi, kterých po ulicích jezdí tisíce. Levnější variantou je vzít si kolektivní taxi. V Teheránu fungují i autobusy a metrobusy (expresní autobusy na hlavních magistrálách mající své vlastní jízdní „metro“ pruhy). Jelikož je ale vše napsáno v perštině, tudíž pro našince zcela nesrozumitelně, a na znalost angličtiny se neradno spoléhat, tak tuto variantu nemohu doporučit. Co lze na druhou stranu doporučit je teheránské metro. Je moderní, čisté, bezpečné a hlavně levné!! Jedna jízda stojí cca 2 Kč. Síť je hustá a nápisy jsou i v angličtině, tudíž zde není žádný problém. Jen si dejte pozor, abyste nenasedli do zadních vagonů, které jsou určeny výhradně pro ženy.

Orientace

Teherán je doslova džungle. Oficiální čísla hovoří o tom, že zde žije 8 milionů lidí, nicméně když připočteme různá předměstí, dostaneme se na celých 14 milionů. Každý návštěvník si Teherán zapamatuje jako město dopravního chaosu a smogu. V Teheránu ani nelze určit centrum města, jelikož město je velmi rozlehlé a faktických center má několik. Místní ovšem používají dělení na výše položený Severní a níže položený Jižní Teherán. Celé město se nachází v podhůří pohoří Elborz a směrem k severní části města se nadmořská výška značně zvyšuje. Zatímco v jižní části města bydlí obyčejní lidé a nižší střední třída, v severním bydlí lidé bohatší včetně high-society. Traduje se, že obyvatelé severního Teheránu nikdy nezavítají do jižní části města.

Přesto je důležité vyzdvihnout několik zajímavých míst:

Valiasr Street – nejdelší ulice na Blízkém východě, stromy lemovaný bulvár oddělující metropoli na západní a východní část. Je považována za jednu z teheránských hlavních tříd a obchodních center.

Taleghani Avenue – místo bývalé americké ambasády, dnes centrum business distriktu.

Africa Boulevard (Jordan Street) – velmi populární bulvár, známý především jako jedno z nejživějších míst města, kde se v letních měsících i ve 2:00 ráno setkáte s opravdovou dopravní zácpou.

Azadi Street – páteřní teheránská ulice spojující Azadi Square s Enqelab Square. Azadi znamená v překladu svobodný. Právě na této ulici se odehrávaly masivní protesty Íránců proti prezidentským volbám v roce 2009.

Azadi Square – Náměstí svobody, centrální náměstí Teheránu. Plocha náměstí je více jak 50 000 m2, jedná se o největší náměstí v Teheránu a druhé největší v Íránu (první je Náměstí Imám Chomejního v Isfahánu). Toto náměstí je známé pro mnoho masových demonstrací.

Valiasr Square – významné náměstí známé pro svá nákupní centra, kina, fast foody atd.

Enqelab Street – jedna z akademických zón města s mnoha knihkupectvími. Ústí v Hossein Square – známé náměstí Teheránu.

Mirdamad Boulevard – známá ulice s mnoha důležitými budovami a mrakodrapy. Sídlo centrální banky, počítačového nákupního centra Payetakht a místo mnoha drahých butiků a nákupních středisek, kde najdete velmi známé a drahé značky. Zároveň zde potkáte nejbohatší íránskou smetánku.

Yusef Abad – oblast s největší populací perských židů.

Jomhuri Avenue – nachází se zde jedno z největších obchodních center s elektronikou, tj. počítači a mobily. Alaeddin – největší nákupní středisko s mobilními telefony.

Stravování

V Teheránu jako v celém Íránu není nejmenší problém se kdekoli najíst. Nejlevnějšími variantami jsou různé pouliční stánky s íránským kebabem, hamburgery a pizzou. Sice zde nenajdeme žádné západní řetězce typu McDonald´s nebo KFC, ale narazíme na spoustu jejich imitací (viz např. SFC). Hygiena je na třetí svět na dobré úrovni a osobně nemám ani problém pít vodu z kohoutku.

Tradiční íránské jídlo je jednoznačně kebab, který na rozdíl od toho tureckého se neodřezává, nýbrž je podáván vcelku v dlouhých plátcích. Podává se buď s íránským chlebem, nebo s rýží. Samozřejmostí jsou různé variace masa.

Írán je pověstný množstvím různých sladkostí a dezertů, které rozhodně stojí za ochutnání.

Co se týče pití, nejčastěji narazíte na íránskou variaci Coca-Coly nebo Spritu. Vynikající je pomerančový či ananasový džus s kousky ovoce prodávaný v plechovce.

Joujeh Kabab Seoul (Seoul street)

Chili Restaurant (No. 184, Between Mofatteh & Amiratabak, Mottahari Ave)

Narenj – (Vanak  Sport Complex, Atar St., Vali-e-Asr Ave) – ceny drahé, ale jídlo je luxusní

Toranj fast food – oblíbený podnik mých kamarádů – Towhid 4, Darya blvd

Pizza Raaz – West Nahid Street 9, Africa Blvd

Nejširší nabídku průvodců a map Íránu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Ubytování

Najít levné ubytování v Teheránu není žádný problém. Osvědčený je např. Firouzeh Hotel nacházející se na ulici Amir Kabir blízko náměstí Imáma Chomejního. Co mohu vřele doporučit, tak Couchsurfing, v Íránu zcela osvědčený způsob, Teherán nevyjímaje.

Noční život

Jelikož je v Teheránu jako v celém Íránu zakázáno podávání alkoholických nápojů, život se tu točí okolo kaváren, resp. čajoven s vodními dýmkami, kde lze leckdy dostat víc než jen čistý tabák. Populární jsou také pikniky v nepřeberném množství teheránských parků. Zcela specifické, ale nadmíru magické místo je Střecha (vysvětleno dále viz Tochal).

Nakupování

Co se týče nakupování tak nejznámějším nákupním střediskem je Golestan Shopping Mall nacházející se v severovýchodní části města. Ve městě najdeme spoustu dalších, např. na ulici Valiasr nebo na náměstí Tajrish (konečná zastávka metra – linka č. 1). Zajímavostí jsou ovšem nákupní centra věnující se pouze počítačové elektronice – Paytakht Computer Complex (křižovatka Mirdamad boulevard a Vali Asr street). Tato sedmipatrová budova nabízí všechny možné druhy počítačové zábavy. Od posledních výkřiků high-tech až po veškeré americké pc a playstation hry. Nicméně je třeba upozornit, že se jedná většinou o padělky (ovšem fungující, jak jsem byl několikrát ubezpečován) a dovoz do zemí EU nebo USA by mohlo být stíháno dle platného trestního práva, takže nedoporučuji kupovat.

Další zajímavostí je např. nákupní centrum s obchody se zlatem a stříbrem (blízko hlavního bazaru). Samozřejmostí jsou klasické arabské (zde tedy perské) bazary, kde nakoupíte vše potřebné od zeleniny a masa až po drogistické potřeby.

Co navštívit

Mausoleum Ajatolláha Chomejního – stále ještě nedostavěný obrovský komplex na okraji města (uvidíte z dálnice, když pojedete z letiště). Nejvíce monstróznost mauzolea vynikne v noci, kdy jsou minarety a mešita nasvícena.

Azadi Tower – symbol Teheránu z bílého mramoru, postavený k příležitosti 2500. výročí perské říše. V přízemí se nachází muzeum.

Golestan Palace – rozhodně stojí za návštěvu, jedná se o komplex 17 paláců a muzeí. Palác se nachází na seznamu UNESCO a doporučuji si na něj vyhradit celé odpoledne, obzvlášť je-li pro vás tento palác prvním setkáním s perskou architekturou.

Milad Tower – 7. Nejvyšší televizní věž, symbol Teheránu, dle všech oficiálních dokumentů by měla být vidět téměř odkudkoli. Pravda je taková, že kvůli hustému smogu se často ztrácí v oparu.

V Teheránu se nachází desítky dalších zajímavých muzeí a paláců, nicméně není problém si zbytek dohledat na internetu.

Zajímavá místa v okolí

Tochal – slavná hora (3964 m.n.m.) v pohoří Elborz na samém úpatí severního Teheránu. Hora slouží v zimě jako lyžařské středisko, nachází se zde i skihotel a několik vleků. Nicméně jak potvrzují mnozí obyvatelé Teheránu, lyžování je finančně dostupné pouze pro nejbohatší vrstvy.
Na vrchol se dá vyjet kabinovou lanovkou, která patří mezi nejdelší na světě (její délka je téměř 8km a doba jízdy 50min). Je možné vystoupit na některé z mezistanic a dále pokračovat pěšky. Na vrcholku je možné i v létě najít sníh a užívat si nerušené přírody.

Základna pro výstup či lanovkový výjezd na Tochal je mezi místními zvaný jako Roof neboli Střecha a mnozí Teheránci zde tráví volné večery. Jednak díky množství restaurací a obchůdkům s rychlým občerstvením, ale hlavně kvůli magickému výhledu na noční Teherán s osvětlenou Milad Tower.

Qom – nejposvátnější město šíitského islámu v Íránu se nachází pouze hodinu jízdy autobusem z Teheránu (autobusy jezdí každou hodinu z jižního terminálu). Ve městě se nachází poutní místo všech šíitůMešita Fatima Masumeh. Jedná se o obrovský komplex s mnoha nádvořími, blyštivou zlatou kopulí a několika minarety. Ve městě se nachází také škola islámských studií, kde se učil dokonce sám Chomejní a jehož ubikaci je možno navštívit. Nejsilnější zážitek je se zúčastnit Velké páteční motlitby přímo uvnitř svatyně. Jen musíte tvrdit, že jste buď muslim, nebo jak to prošlo mně – že jsem čerstvě vyučený učitel teologie v Praze a že jsem zde na exkurzi.

Zajímavosti o Teheránu

Pokud město navštívíte na konci června, můžete se zúčastnit obrovského veletrhu počítačových her. I kdybyste nebyli fanoušky pc her, vidět jak rozjaření Íránci všech věkových kategorií hrají novinky íránského herního průmyslu je dech beroucí. Vstup je zdarma.

V Íránu nenalezneme americkou ambasádu.

Na ulicích můžeme často potkávat obávanou policii v zelených mundúrech, která dbá na mimo jiné i na mravní a nábožensky vhodné chování. Kdyby nějaké dívce byť i omylem spadl šátek, zatkli by ji.

I v kosmopolitním Teheránu musí muži nosit dlouhé kalhoty. Jakékoli kraťasy navzdory šílenému vedru jsou i pro západního turistu zapovězeny.

Zkušenosti čtenářů

Barzul

Dobrý den, děkuju za přínosný článek. Bylo by možné aspoň zde do komentářů doplnit aktuální informace ohledně cen za low-cost ubytovny a stravování v stancích/levnějších restauracích?

mm

mě to tedy moc podrobné ani praktické nepřipadá:-(

Přijde mi to jako opis z LP 🙁 Nic nového a nic moc aktuální 🙁

Patrik

Jedeme s kamarádem v termínu 11.-23.11.2013 Turecko/ Írán. Přidá se někdo?

viera

ahoj
čítala som Tvoj inzerát. Našla si niekoho? Keby by si chcela íst? Ozvi sa prosím Viera

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí