Zakavkazská odysea: Trekování v Gruzii, Arménii a Azerbajdžánu

Zakavkazská odysea: Trekování v Gruzii, Arménii a Azerbajdžánu

Hory Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu lákají dobrodruhy a milovníky divočiny od nepaměti. Region Zakavkazska ukrývá zelené travnaté svahy v podhůří, sněhem pokryté vrcholky čtyřtisícovek a pětitisícovek, vyhaslé sopky a prastaré kláštery. Kam se v tomto koutu světa vypravit za trekováním?

Klášterní komplex David Garedža: Tanky mezi mnichy

Klášterní komplex David Garedža: Tanky mezi mnichy

Klášterní komplex na pomezí dvou států, jež se zapsal do dějin. Směsice slohů, historických fresek i pohnutých osudů, takový je komplex David Garedža.

Toulejte se profláknutými i liduprázdnými treky v severní Gruzii

Toulejte se profláknutými i liduprázdnými treky v severní Gruzii

Gruzie je země turistům a cestovatelům přívětivá. Mile překvapí cenami, přátelskými lidmi i množstvím nádherných treků.

REDAKCE NA CESTÁCH:Tereza Kramplová na horách v Gruzii

REDAKCE NA CESTÁCH:Tereza Kramplová na horách v Gruzii

Podzimní počasí přímo vybízí k tomu, abychom si zavzpomínali na léto. Kolegyně Tereza se letos v létě vypravila na hory do Gruzie. Přečtěte si rozhovor z naší minisérie Redakce na cestách a vypravte se tam taky! Na nekonečně zelené hory, pohostinné lidi a bláznivé řidiče v maršrutkách budete ještě dlouho vzpomínat.

S kajakem okolo Gruzie
Vodáctví

S kajakem okolo Gruzie

Zpočátku byla naše kajakářská expedice zahalena tajemstvím a nikdo netušil, co nás vlastně čeká. Až po kontaktu s místními raftaři jsme začali zjišťovat, že pravděpodobně míříme do země s velikým potenciálem a bohatou zásobou divokých řek. Ve skupině čtyř kajakářů jsme vyrazili vstříc Nízkému a Vysokému Kavkazu a doufali jsme, že přežijeme.

Gruzie tehdy a teď. Dvě různé země pohledem objektivu

Gruzie tehdy a teď. Dvě různé země pohledem objektivu

Gruzie prošla za posledních 25 let více než dynamickým vývojem ve špatném i dobrém slova smyslu. Většina obyvatel nikdy nebyla příliš prosovětsky naladěna a rozpad Sovětského svazu jim přinesl kýžené znovunabytí nezávislosti a svobody.

FOTOREPORTÁŽ: Jeden den s čajem v Gruzii
Aktuality

FOTOREPORTÁŽ: Jeden den s čajem v Gruzii

Začalo to před šesti? Kdo ví, možná více lety. Vlastně taky díky expedičnímu fondu HedvabneStezky.cz, který podpořil naší šílenou výpravu za hledáním čaje. Našli jsme v Gruzii spoustu dobrodružství a taky kapánek čaje. No, nakonec toho čaje bylo trochu víc. Ale žádný čaj nebyl bez nějakého šíleného zážitku, který z každého kousku udělal kus historie. Od neuvěřitelných náhod, které asi zná každý cestovatel, po laskavost Gruzínců a jejich těžko pochopitelnou pohostinnost

Tušetie – praktické informace
Praktické rady na cesty

Tušetie – praktické informace

Tušetie je patrně nejzapadlejší místo Gruzie, dostupné po poměrně špatné silnici, které projede auto na 4×4, a to pouze v letní sezóně. Přesto se jedná o duchovní atmosférou prosycené místo, kde se kloubí tvrdý život, konzervativní tradice i duchovní a filosofické hodnoty.