Ostrov Santa Catarina: trekování za plážemi jižní Brazílie

Ostrov Santa Catarina: trekování za plážemi jižní Brazílie

Tyrkysově zbarvené pláže s měkkým pískem a mořská pěna, která vám jemně omývá nohy. Anebo naopak divoké vlny, které vás protáčí jako při praní prádla… přesně tak, je to oblíbené místo surfařů! To vše a mnohem víc je brazilský ostrov Santa Catarina.

Od místních a baťůžkářů se o něm nejspíš doslechnete pod názvy Florianópolis, anebo zkráceně Floripa. Tak se totiž jmenuje hlavní město státu Santa Catarina, které na tomto ostrově najdete. Ostrov má 54 km ze severu na jih a 18 km z východu na západ. S pevninou jej spojují tři mosty. Existuje zde pravidelná autobusová doprava, nicméně člověk se může docela snadno přepravovat stopem. Navzdory všem předsudkům o Brazílii je tu totiž velmi bezpečno.

Kromě hlavního města, má ostrov Santa Catarina několik usedlostí, kde najdete obchody, restaurace a bary, turistické atrakce a pláže vždy nedaleko; co víc si přát?

Přírodní krásy ostrova Santa Catarina

Zbytek ostrova patří atlantickému lesu, který pokrývá zdejší kopce. Je snadné se v nich ztratit a stejně tak i objevit neuvěřitelné výhledy na ostrov Santa Catarina a jeho okolní ostrůvky. Na trecích, které jsou rozeseté po celém ostrově, zřejmě nepotkáte mnoho lidí, namísto toho ale můžete narazit na opice, ještěrky, tarantule, ptáky a motýly všech barev, želvy a především sovy. Sovy jsou totiž symbolem ostrova a hnízdí v písku na pobřeží pláží.

Nejširší nabídku průvodců a map Bazílie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

42 pláží s tyrkysovou vodou a jemným pískem

Na ostrově Santa Catarina je celkem 42 pláží. Ty nejznámější a mé nejoblíbenější jsou: Praia Mole, Praia Galheta, Barra da Lagoa and Praia Moçambique, Praia Joaquina, Praia do Matadeiro… a mnoho dalších. K některým se lze dostat pouze pěšky, jsou pak vzácnější a opuštěnější, například pláž Lagoinha do Leste, nebo Praia da Solidão, anebo… tajná pláž, o které vědí pouze místní.

Ty nej treky na ostrově Santa Catarina

Příroda na ostrově je neuvěřitelně zachovalá, takže na ta nejkrásnější místa se člověk může dostat pouze po svých. Nachází se zde nespočet treků. Ty nej, které jsem stačila objevit, jsou: stezka podél laguny Lagoa da Conceição, trek k pláži Lagoinha do Leste, přechod z Barra da Lagoa na pláž Galheta a Mole, cesta podél pobřeží od pláže Gravatá k pláži Joaquina.

Bezpečnost

Přese vše, co jste o Brazílii možná slyšeli, tady proslulé zločinné gangy nenajdete. Lidé na ostrově působí mírumilovným dojmem a je zde rovněž velmi časté cestovat stopem, což vám poskytne příležitost procvičit si portugalštinu, anebo alespoň portuñol (mix španělštiny a portugalštiny). Také večer jsou ulice bezpečné, a tak si po večerech můžete vychutnat typické brazilské veselení s hudbou, tancem a také třeba s capoierou přímo v ulicích a na náměstích.

Legendy o čarodějnicích

Jednou z přezdívek ostrova Santa Catarina je “Island of Magic” (ostrov kouzel), snad proto, že vzhledem připomíná čarodějnici. Anebo snad díky jeho historii; jedni z prvních osadníků ostrova v 17. století byli obyvatelé Azor, a mezi nimi prý také byly čarodějnice, utíkající před upálením v té době v Evropě tak častém.

Samotní obyvatelé ostrova ale věří, že toto místo skýtá zvláštní energii. Povídá se, že to nejste vy, kdo se zde rozhodne usadit, to ostrov vás svou magickou sílou buď přitáhne, anebo odpudí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí