Réunion – přírodní klenot Indického oceánu

Réunion – přírodní klenot Indického oceánu

Bez ohledu na délku pobytu vám jedna návštěva Réunionu nebude stačit. Neznám snad nikoho, kdo by se sem nechtěl vrátit. Na tomto ostrově sopečného původu se totiž příroda doslova vyřádila.

Najdete tu nekonečné množství vysokohorských scenérií, mnoho endemických druhů rostlin, snad stovku vodopádů, aktivní vulkán a lávová pole, kde se pro barvu půdy budete cítit jako na planetě Mars. Úchvatnou podívanou připravují také zdejší útesy, o něž se donekonečna rozbíjejí vlny Indického oceánu.

Sopečná činnost vulkánů rozdělila ostrov na dvě části. V levé části se nachází tři kaldery – Cirque Mafate, Cirque Cilaos a Cirque Salazie, které se liší klimatem a tedy i zdejší flórou a prostředím. Vznikla erozí a kolapsem krajiny kolem dnes již vyhaslé sopky a zároveň nejvyšší hory Réunionu Piton des Neiges (3071 m). V pravé části ostrova na jihovýchodě se pak nachází energií překypující, stále činný vulkán Piton de la Fournaise a členitá údolí kolem něj.

Nejširší nabídku průvodců a map Réunionu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Réunion patří spolu se sousedním Mauriciem do souostroví Maskarény. Jedná se o zámořský department Francie a tudíž součást Evropské unie. Platí se eurem, úředním jazykem je francouzština a většinou se domluvíte i anglicky. Let z Prahy či Vídně zabere asi 13 hodin, ale musíte počítat s dalším časem na přestup. Od května do konce října je výrazně méně srážek a zároveň chladněji – jedná se o nejlepší období pro turistiku. Pokud toužíte i po delším koupání v moři, vyjeďte v období od října do dubna, kdy je sice více srážek, ale nejtepleji. Mým nejoblíbenějším měsícem je prosinec, kdy dozrává liči, mango, neskutečně sladké ananasy nebo mini banány.

Pro průzkum ostrova budete potřebovat minimálně týden a je naprosto nezbytné zapůjčit si auto. Jedině tak se můžete vydat po silničkách vedoucích až do nitra rozervaných hor porostlých bujnou tropickou vegetací nebo se projet po sopečných pláních. Rozhodně doporučuji rozdělit si pobyt na alespoň tři nebo lépe i čtyři místa. Réunion je především rájem horské turistiky, proto si přibalte pevné boty a nezapomeňte na teplejší oblečení a pláštěnku. Mimo turistiku tu však lze provozovat spoustu dalších sportů: jízdu na horských kolech, canyoning, horolezectví, surfování, paragliding, jízdu na kajacích či raftu a samozřejmě potápění. Ideální je do hor vyrážet co nejdříve ráno, než se vrcholky zahalí do mraků.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí