Kuchyně

Egyptská kuchyně kombinuje chutě arabské, středomořské a francouzské. Místní nejí vepřové maso a většina ani nepije alkohol, v hotelech ale seženete obojí.

Základem egyptské kuchyně je rýže, pšenice, zelenina, skopové, kozí a jehněčí maso, kachny, husy, holubi, křepelky a čerstvé ryby. Tradičně se jí rukama (k jídlu používejte pravou ruku, levá ruka je „špinavá“). Jí se k prasknutí a pak se dlouho posedává, tráví, kouří a popíjí čaj.

Typickou egyptskou snídani tvořífazole, vajíčka, nakládaná zelenina, džem a sýry.

Pouliční jídlo jezte čerstvě uvařené a nejlépe tam, kde místní. V malých vydlaždičkovaných jídelnách můžete většinou bez obav a levně ochutnat typická jídla jako fuul (fazole dochucené česnekem, cibulí a citrónem), košarí (směs rýže, těstovin, čočky a cibule v pálivé rajčatové omáčce) a výborný falafel.

V restauracích můžete vyzkoušet plněného holuba, šavarmu, kebab, gyros a kofte – jehněčí maso na různé způsoby. Vyberte si i z mnoha druhů ryb, mořských potvor a plodů. K masu se obvykle podávají mezze (saláty a dipy) – hummus, baba ganuš (dip z lilku) nebo plněné vinné listy. Typická je zelená polévka molocheja, dostanete ale i zeleninovou, rybí nebo čočkovou. Ve středně drahých restauracích seženete i evropská jídla.

Jako příloha ke každému jídlu se podává pita, nekvašený chléb. Arabský chléb se nazývá aysh.

Poslední chod tvoří ovoce (banány, pomeranče, fíky, guava či datle, čerstvé nebo sušené).

Moučníky bývají velmi sladké. Vyzkoušejte baklavu, pudinky nebo různé zákusky a sladké pečivo.

Typickým nápojem v Egyptě je ibiškový čaj. Je rubínově červený a osvěžující, ať se podává horký či studený. Egypťané preferují výrazně silnou a z našeho hlediska značně přeslazenou kávu „zjada“. Výborné jsou i čerstvé džusy, můžete si vybrat vlastní kombinaci, výborný je avokádový s citronem.

Vegani a vegetariáni se nají všude a levně, s čerstvou zeleninou ale moc nepočítejte.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: