HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Nahlédnutí do dílny na marocké zlato

Nahlédnutí do dílny na marocké zlato

Marockým pokladem je arganový olej. Stromy argánie trnité, z jejíchž plodů se získává, totiž nikde jinde na světě nerostou. Věděli jste, že při jeho výrobě hrají roli i kozy?

Ne náhodou se tomuto králi olejů říká marocké zlato. Má blahodárné účinky na lidský organismus, úspěšně pomáhá při léčbě nepříjemných kožních onemocnění, jako je lupénka nebo akné. Při konzumaci do těla dostanete prospěšné anioxidanty, esenciální mastné kyseliny a další látky, o kterých dnes mluví všichni příznivci zdravého životného stylu. Jeho skvělé vlastnosti a omezený výskyt z něj činí jeden z nejžádanějších a nejdražších olejů na světě.

Přestože dříve různé druhy argánie rostly po celé severní Africe, dnes je jejich výskyt omezen právě na oblast jihozápadního Maroka. Pokusy o pěstování tohoto stromu na jiném polopouštním území nebyly příliš úspěšné. Proto oblast endemického výskytu argánie, odpovídající zhruba rozloze Makedonie, byla organizací UNESCO prohlášena za biosférickou rezervaci.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Zlato v kozích bobcích

Pohled, u kterého si nejprve budete myslet, že vás šálí zrak. Kozy pasoucí se na stromech? Kdo to kdy viděl? Ale právě zde, na cestě mezi přímořským letoviskem Agadir a historickou Essaouirou, je to poměrně běžný jev. Když kozám už vysušená tráva není moc po chuti, ocení zralé plody argánie, které trochu připomínají olivy. Na stromech se umí pohybovat se stejnou jistotou jako na strmých skalnatých svazích.

Až pecky projdou trávicím traktem hladové kozy, Berbeři je z bobků vyberou, umyjí a nechají vysušit na slunci a tím se připraví pro další zpracování. Zdá se vám to nechutné? Nebojte, tento tradiční způsob je nahrazován moderními, dnes se většina plodů češe přímo ze stromů.

Maroko je zemí, kde můžete jak poznávat krásy zasněžených vrcholků, tak pouštní duny. Přečtěte si i cestopis: Nejkrásnější pohled na Maroko? Z okna čtyřicet let staré Avie.

Hand made je pěkná dřina

Česání zralých plodů provádějí muži, další zpracování je výhradně na ženách. Na jeden litr oleje je třeba sklidit až 30 kg plodů. Při cestě do  Essaouiry jsem měla možnost nahlédnout do malé manufaktury. Na dvoře dílny se suší rozprostřené pecky na velkých plachtách.

Po jejich usušení začíná tvrdá práce. Venku sedící starší ženy na jednom stanovišti oddělují slupky od pecky. Další žena mezi dvěma kameny pecky roztloukává a vybírá jadérko, které je zlatou žilou. Zkouším si jednu pecku také rozbít, ale nemám potřebný cvik a odnáší to naražený palec.

Tradiční výroba

Přesouvám se dovnitř stroze zařízené budovy, kde na pestrobarevných kobercích sedí další ženy zabrané do své práce. Některé také rozbíjejí pecky. Další mají na starosti následující fázi – rozemlít jadérka ve speciálním kamenném hmoždíři. Teď už se dostáváme k finálnímu zpracování.

Drť z hmoždíře přebírá paní s velkým lavorem, ve kterém z pasty vymačkává olej. Tuhý zbytek se používá k výrobě mýdla nebo se jím po usušení krmí dobytek. Získaný olej se přefiltruje a následně je připraven pro použití na kosmetické účely. Pro použití v kuchyni se semena před dalším zpracováním opraží, olej tím získá lehce oříškové aroma a nazlátlou barvu.

Manufaktury s ručním zpracováním oleje slouží především pro ukázku tradiční výroby. Ve vnitrozemí, kde místní ženy uplatnění hledají velmi těžko, stát založil fondy, ze kterých podporuje provoz těchto dílen. Vydělané sumy nejsou nikterak vysoké, ale umožní ženám zaplatit základní živobytí nebo navýšit rodinný rozpočet.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí