Maledivská kuchyně míchá chutě tří kontinentů + RECEPT

Maledivská kuchyně míchá chutě tří kontinentů + RECEPT

Maledivy, ostrovní republika rozkládající se na 29 atolech čítajících téměř 1 200 ostrovů. Malých písečných výběžků vyčnívajících nad hladinu Indického oceánu, kdysi uprostřed mezi Afrikou a Asii. Tato zeměpisná poloha je odjakživa předurčovala ke směsici národů, které se procházely po zdejším písku, směsce náboženství, které tyto národy vyznávaly, ale i chutě kuchyní od všech národů, které zde kdy vařily.

Prvními lidmi, kteří na ostrovy začali ze zapadu přicházet, byli obchodníci z Arábie, kteří tudy proplouvali do východní Asie a jižní Afriky. Pak z východu začali připlouvat rybáři z Indie a Cejlonu. Až za dlouho poté přijížděli na svých lodích kolonisté z Evropy. Portugalci, Holanďané a Britové. Tato historická fakta udělala z Malediv křižovatku cest, náboženství, ale i chutí.

Na čem si na Maledivách smlsnout?

Základem kuchyně všech ostrovních států je to, co tzv. ”ostrov dal”! Maledivy nejsou proto výjimkou. Základem zdejší kuchyně jsou proto mořští živočichové, kokosy, manga a ananasy. Vlivy ostatních kuchyní se ale začínají projevovat hned v přílohách a následně pak hlavně v koření a různých omáčkách. Snad největší stopu zde zanechala kuchyně indická resp. cejlonská.

Zvláštností je rozdělení jídel na Maledivách, na tzv. krátká a dlouhá. Vše je odvozeno od času, který u jídla se svými přáteli strávíte. Dlouhé jídlo, hlavní, se většinou skládá z masa se zeleninou a přílohy v podobě rýže nebo místního chleba roshi. Nejčastější omáčkou, kterou k tomuto jídlu konzumují je curry či dhal, tolik rozšířené v Indii a na Srí Lance.

Mezi krátká jídla, předkrmy, či dezerty už je patrný vliv evropské a arabské kuchyně. Obyvatelé Malediv vynikají v umění dezertů, obzvláště pak pudinků či jednotlivých dezertů, v čemž odjakživa vynikají především arabské země. Vynikající jsou i slané jednohubky, různé smažené koule naplněné lecčím, zeleninou, rybou, krevetou … možná i toto připomíná indickou samosu či evropský šáteček z listového těsta.

Nejširší nabídku průvodců a map Malediv (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Na alkoholu si zde nepochutnáte

Maledivy jsou přísnou muslimskou zemí, která se hlásí k sunnitské větvi tohoto náboženství. Alkohol je proto zde velmi přísně zakázaný a není na ostrovech s místním obyvatelstvem vůbec k dostání. V případě, že se bez hořké chuti piva neobejdete, připravte se nealko pivo, které je dováženo především z Evropy.

Pokud se chystáte na Maledivy, můžete návštěvu spojit i s cestování po Srí Lance. Navíc ani na Maledivách nemusíte své aktivity omezit jen na opalování na pláži. Můžete si užít i spousta dalších sportovních aktivit!

Na místním trhu hledejte tzv. Raa, sladkou tekutinu získávanou z mízy kokosové palmy A co životabudič káva? Stejně jako na Srí Lance … ochutnejte raději čaj, ten dováží z nedalekého bývalého Cejlonu a tam ho umí vypěstovat nejlépe na světě! Na dobré presso si raději počkejte až do evropské kavárny.

V turistických resortech je všechno jinak

Míříte-li tak jako většina turistů do některého z mnoha maledivských resortů, bude s největší pravděpodobností tamější kuchyně založena na evropských zásadách. Prakticky dostanete vše, co západní turista žádá. Pálivé koření je samozřejmě velmi omezeno. Smlsnete si jistě na porůznu připravovaných těstovinách, pizze, hovězím mase, kuřecích rolkách a samozřejmě i bramborách. Nicméně v každé hotelové kuchyni bývá malý koutek, kde se místní speciality krčí a vyzývají k ochutnání.

Taktéž alkohol na ostrovech ochutnáte. Vše poměrně vysoce zaplatíte, ale odměnou vám bude vychlazené pivo – alkoholické, různá vína, ale i důmyslně vyrobené alkoholické koktejly.

Jak je patrné, rozhodně na Maledivách hlady nezemřete! Naopak, možná zavzpomínáte na chutě Indie, možná na cesty po Arábii či Africe a cítit se budete jako doma u sladkostí z Evropy. Zkrátka se ponoříte do chutí třech kontinentů!

Jak si doma připravit indický dhal

Indický dhal, hojně rozšířený i v Bangladéši, Nepálu, Srí Lance a na Maledivách, je vlastně hustá polévka ze žluté či červené čočky. Její příprava je rychlá a jednoduchá i v českých podmínkách.

Budeme potřebovat:

  • dávku žluté či červené čočky
  • cibuli
  • mrkev
  • zázvor
  • curry koření
  • Sůl
  • pepř
  • kostku zeleninového bujónu

Čočku povaříme do změknutí a necháme odstát. Mezitím osmahneme cibuli na oleji se solí, pepřem a hlavně curry kořením (čím více ho dáme, tím více bude polévka pikantnější). Po zhnědnutí přidáme na proužky nakrájenou mrkev a osmahneme vše společně.

Následně na to, přidáme změklou, povařenou čočku, zalijeme vývarem vytvořeným pomocí bujónové kostky. A začínáme vařit, za čas přidáme nastrouhaný zázvor. Čím déle tuto směs vaříme, tím lahodnější budeme mít protnutí všech chutí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí