Na Maledivy za vodními sporty: potápění, surfing i plavání

Na Maledivy za vodními sporty: potápění, surfing i plavání

Maledivy, souostroví ležící v Indickém oceánu na dohled od indického subkontinentu a afrického kontinentu, máme spjaté s nekonečným lenošením. V lepším však případě s lákavým šnorchlováním a jen znalci vědí, že jsou tu skvělé potápěčské lokality. Ale na tomto 800 kilometrů dlouhém souostroví lze nalézt i místa vhodná pro surfing či windsurfing a plachtění. V tuto chvíli se pro mnohé přeměňují Maledivy ze souostroví nudy v souostroví outdoorového ráje.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Pojďme se tedy podívat, kam na Maledivách za vaším oblíbeným sportem.

Co ostrov, to ráj šnorchlovací

Šnorchlovací výbavu si s sebou vezměte, ať jedete na jakýkoli z 26 atolů souostroví. Ostrovy na atolech jsou okraji korálových útesů, a tak lze šnorchlovat v podstatě celodenně po celou dobu pobytu. Lze se také zúčastnit některého ze šnorchlovacích výletů, kdy vás loď s instruktory doveze na širé moře k některému z četných korálových útesů.

Většinou vám budou dělat společnost i potápěči, kteří si hlubinu oceánu užijí z ještě širšího rozměru. Instruktoři zkušeně odhadnou a poradí vám s proudem, který vás podél útesu unáší. V případě, že jste na cestě ze země, kde jste šnorchlovací výbavu nepotřebovali, nic se neděje, většina potápěčsko-šnorchlovacích center základním vybavením pro půjčení disponuje.

Nejširší nabídku průvodců a map Malediv (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Potápění, širší rozměr magické hlubiny

Maledivy jsou potápění zaslíbené. V České republice je několik cestovních kanceláří, které vám postaví váš výlet do hlubin oceánu na míru. Většinou volí atoly North and South Male nebo atol Ari. Vytvoří vám balíčky dle vašich potápěčských zkušeností a zajistí vše včetně letenek, transferů, ubytování, stravování a ponorů s instruktorem na těch nejzajímavějších místech. Chcete-li se přece jen spolehnout na sebe, na většině ostrovů je možné si zaplatit instruktora, vyrazit s ním na širý oceán k zajímavému útesu a tam se věnovat své zálibě. Volte vždy potápění s instruktorem, proudy jsou tu zrádné!

V souostroví Maledivy je každý ostrov něčím odlišný. Nechte se inspirovat článkem: Jak poznat Maledivy trochu jinak? Obeplujte je na lodi.

Atoly North a South Male pro surfing zrozené

Výhodou těchto dvou atolů North a South Male je blízkost hlavního města souostroví Male, kde je mezinárodní letiště, kam pravděpodobně přistanete. Nebudete tedy utrácet velké peníze za složitý a dlouhotrvající transfer z letiště na daný ostrov. Doporučujeme, abyste si předem zvolili ostrov, jehož okolí disponuje vlnami, které vyhovují vašim surfařským schopnostem.

Maledivy jsou pro surfing jako stvořené, ale ne každé středisko vyhovuje schopnostem každého surfaře. Vybírejte proto předem na určených webových stránkách tzv. surf campů, které vám pomohou vybrat ten správný resort, dle toho, co si představujete. Určitě si vše zajistěte předem, je to levnější!

Ten, kdo přijde tzv. z ulice a žádá servis až na místě, řádně si připlatí. Zvolíte si tak od způsobu transferu z letiště, přes kvalitu ubytování, přes způsob stravování až po půjčení výbavy či odpovídající surfařské lekce. Vybírejte v měsících od března do listopadu, kdy jsou vlny nejlepší a počasí nejstálejší.

Další sporty, které vás na Maledivách nadchnou

Klidný oceán téměř bez vln vás v klidných lagunách spousty ostrovů nadchne pro paddleboarding. Tento nový sport, který zapojí svaly v celém vašem těle je jako stvořený pro klidnou vodu kdekoli. Některé ostrovy jsou též vhodné pro windsurfing či plachtění. Tyto pak disponují vybavením, které si k těmto aktivitám můžete zapůjčit.

Jedná se hlavně o lokality pro windsurfing Reethi Beach nebo Kuramathi a pro plachtění oblast atolu North Male. Na webových vyhledávačích vždy hledejte podle klíčového slova vašeho oblíbeného sportu nejlepší atol či konkrétně ostrov, tak abyste si uspokojivě vybrali to správné místo.

Co je třeba znát před cestou na Maledivy

Na ostrovech je nejdražší pitná voda. Máte-li místo v zavazadle, vezměte s sebou několik lahví pitné vody. Na Maledivy je zakázaný dovoz jakéhokoli alkoholu a náboženských předmětů. Zvolte určitě ubytování se zajištěnou stravou, na místě byste se nedoplatili. Doporučujeme vždy zakoupit celý balíček služeb předem! Už jen transfer na daný ostrov může být složitou záležitostí.

Zkušenosti čtenářů

Lupen

Maledivy jsou krásné. Při tom sportování v zahraničí jen nezapomenout na pojištění. Není to sranda pak něco platit ze svého.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí