HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

10 specialit, které musíte okusit při cestě Německem

10 specialit, které musíte okusit při cestě Německem

Německá kuchyně je v mnohém podobná té české nebo rakouské. Objevuje se v ní hodně masa, knedlíků, uzenin či piva. Nechybí spoustu sladkých dobrot, výjimečně chutných preclíků či poněkud méně známé speciality z chřestu. Pojďme si připomenout několik konkrétních dobrot, které při cestě Německem musíte zkusit.

1. Drážďanská vánoční štola

Tak tohle pečivo je opravdu skutečným mistrovským dílem německých pekařů. Jedná se možná o nejznámější vánoční pečivo na světe, jehož recept se v Sasku dědí z generace na generaci. Sladká pochoutka je vyrobená z kvasnicového těsta, másla, sušeného ovoce a posypaná silnou vrstvou moučkového cukru. „Dresdner Christstollen“ je chráněná značka, kterou lze vyrábět pouze v drážďanské metropolitní oblasti, kde je označena zvláštní pečetí.

2. Durynská klobása

Slavný německý bratwurst má za sebou už 600 let existence, a přesto je stále oblíbenými mezi všemi věkovými skupinami v Německu i ve světě. I on má již svou ochrannou známku a jeho výroba má velmi přísná pravidla. Jako přísady lze například používat pouze prvotřídní vepřové a hovězí maso z Durynska. V závislosti na regionu je toto tradiční jídlo ochuceno majoránkou, kmínem, česnekem, solí či pepřem. Nejskvělejší chuti prý dosáhnete při přípravě na dřevěném uhlí.

3. Brémská rybí polévka

Ve městě Bremerhaven, které se nachází přímo u Severního moře, jsou ryby jedním z nejoblíbenějších pokrmů a největší oblibě se těší tzv. Bremerhavener Fischsuppe – místní rybí polévka. Vyrábí se z filé z mořských ryb (například okounů) čerstvě ulovených v Severním moři. Na chuti se nadále podílí zelenina, kopr, smetana a krevety. V oblasti Brém se specialita těší oblibě v zimě i v létě.

4. Lübecký marcipán

Lübeck není jen úžasným hanzovním městem na břehu Baltského moře, ale také cílem všech milovníků marcipánu – populární sladkosti vyrobené z mandlí a cukru. Právě ten přitahuje velkou pozornost turistů. Zkusit tu můžete i marcipánovou zmrzlinu či různé marcipánové dorty.

5. Berlínské pivo Weiße

Tradiční berlínské pivo je vyrobené ze směsi pšenice a ječmene, je svrchně kvašené a má mírně hořkou chuť. Známé je také svou světlou barvou, nižším obsahem alkoholu a vyšší kyselostí, což je důvodem toho, že se často pije s přídavkem různých sladkých ovocných šťáv.

6. Chřestové speciality

Příchod jara je v Německu netrpělivě očekávaný čas, jelikož s ním přichází také chřestová sezóna! Až do konce června si zde tak můžete pochutnat na lahodné bílé zelenině, která se tradičně pěstuje v Dolním Sasku. Zdravá a elegantní specialita se občas nazývá „královská zelenina“. Chřest se obvykle podává s bramborami, šunkou a holandskou omáčkou.

Čerstvě ulovení mladí sledi z Baltského moře se nakládají v mírně kyselé marinádě, aby se tak maso udrželo vláčné a šťavnaté co nejdéle. Podle pověsti byla tato pochoutka vynalezena rybářem ze Stralsundu a pojmenována po Ottovi von Bismarckovi, jehož oblíbeným pokrmem byl speciálně připravený filet sledě. „Bismarckhering“ je jednou z nejznámějších specialit z Meklenburska-Předního Pomořanska.

8. PannFish z Hamburku

Pannfisch ‚je velmi tradiční jídlo, které najdete prakticky v každé restauraci v tomto městě u řeky Labe. Už před staletími bylo připravováno námořníky a mezi obyvateli hanzovního města zůstalo v oblibě až dodnes. Můžeme se tak těšit celé řadě moderních variací. Jedná se v podstatě o jakoukoliv rybu připravenou na „pánvi“ podávanou se smaženými bramborami a hořčičnou omáčkou.

9. Braniborský hruškový dort

Hrušky jsou nepochybně jednou z nejdůležitějších potravin v oblasti Havellandu. Sladké ovoce je základem široké škály produktů, od džemu po ocet nebo mýdlo. Zvláštností je pak luxusní „Birnentorte“, vrstvený hruškový koláč, který lze nalézt v mnoha různých a chutných variantách. Tradiční „Birnentorte“ si můžete vychutnat po celém Braniborsku.

10. Šunka Katenschinken

Šunka Holsteiner Katenschinken je v severním Německu opravdovou pochoutkou. Je konzervována kouřem z bukového dřeva po dobu několika týdnů, což jí dodává velmi unikátní a výraznou chuť. „Holsteiner Katenschinken“ se často podává s typickým severoněmeckým letním pokrmem „Schnüüsch“ – polévkou vyrobenou z čerstvé zeleniny.

Další tipy na jedinečné restaurace v celém Německu a speciality napříč regiony najdete na www.germany.travel. Své zážitky spojené s německou kuchyní můžete sdílet pod hastagem #EnjoyGermanFood. Aktuální situace také nabízí možnost sdílet své online cesty po Německu pod hastagem #DicoverGermanyFromHome.

germany travel

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí