Víte, že ve švýcarském Appenzellu žije stejný počet krav jako lidí? Abych řekla pravdu, nedivím se jim. Zvlněná krajina porostlá šťavnatou travičkou, nad rohy pohled na rozeklaný horský hřeben a na každém kroku salaš. Bohužel, letní prázdniny končí a krávy musí domů. Pojďme s nimi.
„Gornergrat – Matterhorn experience“ pyšní se historická zubačka na vrchol hory Gornergrat. Ti, co někdy stanuli na vrcholu nejkrásnější evropské hory nebo se o ni alespoň pokoušeli, by se sloganu pousmáli. Mně ale tento „zážitek“ plně stačí. Tím spíše, že mám na všechno pouhé čtyři hodiny.
Fascinují mě nespoutané dravé řeky valící se z ledovců na vrcholcích okolních hor. Možností je ve Švýcarsku nepřeberně. Od klasické plavby po Innu v úseku Ardezschlucht nebo po Rhoně až třeba po krásné kaňony zdrojnic Rýna nazvané Vorderrhein (Přední Rýn) a Hinterrhein (Zadní rýn). Tyto řeky se nacházejí u města Chur a není veliký problém splout je obě za jeden den. Díky tomu, že obě tečou z ledovce, je navíc zajištěn splavný průtok téměř celou sezonu.
Výhledy na dvě z nejkrásnější švýcarských jezer i okolní hory, neustále klesání a stoupání a bonusový výjezd na Axalp – Bernské alpy jsou skvělým místem pro jarní cyklistiku. Jednu z nejlepších tras můžete podniknout právě kolem Thunského a Brienzského jezera.
Švýcarsko je zemí vhodnou snad pro všechny adrenalinové aktivity. Najdete tu snad nejtěžší ferraty, dobře značené cyklotrasy, spousty příležitosti k lezení i canyoningu.
Švýcarské alpy zabírají šedesát procent celé země. Nejvyšší horou je Dufourspitze, nejznámější je ale pravděpodobně Eiger, který stál život mnoho horolezců. Prvovýstup vykonal až Heinrich Harrer v roce 1938. Nejkrásnější výhledy na horské masívy jsou v kombinaci s ubíhajícími mraky.