Lago di Garda „kolmo“ – připravte se na náročné panoramické výjezdy i drsné sjezdy plné adrenalinu

Lago di Garda „kolmo“ – připravte se na náročné panoramické výjezdy i drsné sjezdy plné adrenalinu

Zmiňte se před jakýmkoli cyklistou o oblasti Lago di Garda. Uslyšíte přívlastky typu „evropský MTB ráj“, „TOP bike region v Evropě“ a další superlativy. Na své si zde přijdou vyznavači „silniček“, drsní horští bajkeři i víkendoví cyklisté.

Okolí největšího italského jezera je považováno jednoduše za cyklistický ráj – najdete tu dlouhé a ryze přírodní traily všech myslitelných druhů povrchu. Oficiální čísla jich udávají 44 v celkové délce 1370 kilometrů. Připravte se na panoramatické trasy, adrenalinové sjezdy, ale taky stezky vinicemi nebo olivovníkovými háji.

Budete příjemně překvapeni, že s koly se tady jednoduše počítá. Na vlastní kůži to pocítíte např. v panoramatické lanovce z Malcesine na vrchol Monte Baldo, nejvyšší kopec celé oblasti (2218 m). Do lanovky vám kola bez problémů naloží a pak už jen zíráte na ten technický zázrak – kabinky lanovky se otáčí, během jízdy se tedy kocháte krajinou na všechny strany. Jen pozor – zjistěte si předem, v které časy vám do lanovky kola vezmou. Některé kabinky jsou pouze pro pěší. Není problém si koupit lístek i dopředu, na přesně daný čas (funguje i jako místenka). Je asi jasné, lahůdkový na tomto výletu nebude výšlap do kopce, ale cesta dolů. A ještě předtím výhledy – za dobré viditelnosti máte šanci si vyfotit i toskánské Apeniny! O výhledu na třpytivou hladinu jezera nemluvě. Z vrcholu Monte Baldo začíná několik super sjezdů po hřebeni. Tady záleží na každém, co si vybere a hlavně, kam chcete sjet dolů do údolí. Jakákoli cesta bude skvělým zážitkem. Zkuste třebas trasu přes Rifugio Graziani a San Valentino až do Torbole a zpátky do Malcesine.

Lago di Garda je oblíbenou destinací cyklistů, ale zároveň je Garda i jeho okolí pomyslnou Mekkou klasického lezení a zároveň rájem na Zemi pro milovníky via-ferrat. Najdete tu mnoho klasických skalních linií i zajištěných cest, via-ferrat. Většina těch, kteří ke Gardě přijíždějí s vidinou rozšíření své sbírky vylezených ferrat, má na seznamu efektivní Via dell‘ Amizia, nekonečnou Che Guevaru nebo úchvatně exponovanou Monte Albano.

Z ranku více pohodových cyklovýletů mohou být okruhy kolem Lago di Ledro nebo výpady na sever od městečka Arco. Jeden středně náročný okruh vede údolím řeky Sarca. Vyjet na něj můžete odkudkoli ze severního břehu jezera (např. z Torbole). Zamiřte k jeho severozápadnímu cípu, do Rivy a začněte stoupat k vodopádům Varone. Od pedálů si můžete odpočinout prohlídkou jeskyně (Parco Grotta Cascata Varone), pak jen objedete celý horský masiv a sjedete do středověkého Arca. Tady si dejte delší přestávku, dojezd zpátky do výchozího bodu bude na pohodu. Nejvyšším bodem celého výletu bude výšková kóta 430 metrů, odpoledne se už můžete koupat v jezeře.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pokud si chcete dát opravdu hodně do těla, pak právě u Gardy můžete vyzkoušet jeden z nej sjezdů v Evropě. Nebo jinak – kdo nebyl na Tremalzu, jakoby ani nebyl na Gardě. S kolem samozřejmě. Zdolat jej je jednoduše povinnost každého cyklisty. Není tím ale myšlena hora Tremalzo (1973 m), nýbrž sedlo stejného jména – Passo Tremalzo (1665 m). Natrápíte se při výjezdu a u sjezdu si taky moc neodpočinete. Jak bývá v tomto kraji zvykem, značnou část komunikací zde vybudovali vojáci během první světové války, poměrně často tak pojedete i tunely. Na celý okruh vyjeďte z Riva del Garda (toto je nejpoužívanější trasa), vystoupejte k Lago di Ledro a dále k Lago di Ampola a zatočte na silnici Strada pe Tremazlo. Po překonání sedla sjíždějte přes Passo Nota zpátky do Rivy. Na tachometru budete mít nastoupáno více než 3000 výškových metrů, v pedálech 66 kilometrů. A ruce od brzdění bolavé ještě dva dny.

Tip na závěr: na „bajkery“ jsou tady opravdu připravení. Traily pro bajking mají vlastní oficiální značení, v místě koupíte specializované cyklomapy. Můžete narazit i na tematické brožury s návrhem cyklotras, zpracovaných podrobně včetně výškového profilu, převýšení a s možností stáhnout si přes QR kód soubor gpx pro uložení do GPS. Kdekoli na turistických informacích nebo v místě ubytování vám ochotně předají kontakt na „bike shuttle“ – přepravní službu, která vás i s kolem vyveze na začátek těch nejznámějších trailů. Není od věci s sebou vozit baterku, lehce se vám může stát, že narazíte na dlouhé úseky vedené tunely (např. právě při okruhu z Rivy na Tremalzo a zpět). Garda je místem konání řady sportovních událostí. Zatímco lezci se zde sjíždějí koncem léta, příznivcům horských kol patří Garda v květnu. To zde probíhá obrovské bajkerské setkání – Garda Trentino Bike Festival.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí