Po stopách mořeplavců do černohorské zátoky Boka Kotorská

Po stopách mořeplavců do černohorské zátoky Boka Kotorská

Na kolech přijíždíme z chorvatského Dubrovníku do Boky Kotorské až k večeru. Stavíme stan v kempu u moře nedaleko města Herceg Novi. Další den se chystáme na cestu podél pobřeží prozkoumat celou zátoku, na jejímž konci je nejzajímavější historické město v Černé Hoře – Kotor.

Zátoka má vzdušnou čarou asi 30 km na délku a cesta kolem celého pobřeží přibližně 100 km. Je obklopena ze západu masivem Dinárských Alp a pohořím Orjen a z východu pohořím Lovčen. Rozděluje se na tři zálivy – Tivatský, Risanský a Kotorský.

Boka Kotorská je známá především pro svá města se zachovalou středověkou architekturou. Kotor, Risani a Perast jsou hlavními turistickými atrakcemi. Každé z nich má několik pravoslavných a katolických kostelů, klášterů a významných poutních míst.

Celá oblast sice leží ve Středomoří, ale díky topografii a vysokým horám patří mezi jedno z nejdeštivějších obydlených míst v Evropě. Na ráz počasí mají vliv především silné větry. Chladný sestupný vítr zvaný Bora se objevuje hlavně v zimě a během několika hodin se může teplota změnit i o desítky stupňů. Naopak Jugo, teplý vlhký vítr se vyskytuje na jaře a na podzim a přináší prudký déšť.

Perast a Risani – stará sídla mořeplavců

V městečku Kamenari nasedáme na malý trajekt, který nás převáží do Lepetane. Po úzké cestě podél moře projíždíme menší osady a obdivujeme staré domy, restaurace, spoustu kotvících lodí a rybáře, jak vytahují z vody své úlovky.

Boka Kotorská má dlouhou námořní tradici a měla velkou flotilu už v období středověku. Lodní flotila dosáhla největšího rozmachu v 18. století, kdy měla na 300 lodí. V té době byla Boka dokonce námořním rivalem měst jako Dubrovník nebo Benátky.

Perast je malé, klidné místo, jehož nejkrásnější stavby pochází z dob mořeplavectví, kdy si kapitáni stavěli svoje vily v zálivu na úpatí hor. Na tomto místě vypukla v roce 1918 známá vzpoura námořníků. Ve městě je také několik farních kostelů ze 17. století (Sveti Nikola a Sveti Djordje) a barokní kostel Panny Marie (Gospa od Skrpjela). Na malém ostrůvku naproti města stojí benediktinský klášter.

Nejstarším městem v zálivu je Risani, které zřejmě vzniklo již před naším letopočtem a následně bylo také námořním a obchodním centrem. Byly zde vystavěny paláce z řeckého mramoru, které zdobí nádherné sochy a mozaiky.

Kotor, malý Dubrovník

Nejzajímavějším v oblasti je ale město Kotor. Leží v nejzazším cípu zálivu a nad ním se zdvihá masiv pohoří Lovčen. Kotor je zapsán jako cenný středověký urbanistický celek s mimořádně hodnotnými památkami do seznamu UNESCO. Město bylo při zemětřesení v roce 1979 velmi silně poničeno a trvalo dlouhá léta, než se opravilo do původní podoby.

Katedrála Sveti Trifun patřící k římské kultuře je jedním z nejznámějších symbolů Kotoru. Mezi další významné památky patří kostely Sveti Luka, Sveta Ana a Sveta Marija. Dále zde najdeme knížecí palác, napoleonské divadlo a v létě tady můžeme zažít karneval nebo různé festivaly, které ještě umocňují krásu města.

Snad nejvýznamnějším poutním místem Černé Hory a jedním z nejposvátnějších míst křesťanské víry je pravoslavný klášter Ostrog ležící ve vnitrozemí, 50 km severozápadně od hlavního města Podgorica. Přečtěte si o něm v článku Tajemné putování do nejuctívanějšího poutního místa do kláštera Ostrog.

Městu se též přezdívá malý Dubrovník pro jeho staré centrum, které má půdorys trojúhelníku a obklopují ho vysoké hradby, některé až do výšky 15 metrů. Nad městem pak hradby pokračují až k pevnosti Sveti Ivan vysoko do skal. Z této pevnosti je nádherný pohled na město a celou zátoku.

Určitě stojí za to nechat si volný den na prohlídku centra, kde kromě památek najdeme i řadu restaurací a trhů, které nabízí místní produkty. V létě zde sice bývá hodně turistů, přesto Boka Kotorská má svoje kouzlo, díky kombinaci přírodních a historických krás.

Roman Bár pracuje v oboru geografie, ve volném čase ho zajímá hlavně cestování a hudba. Mezi nejoblíbenější země řadí Nepál, Indii, Nový Zéland a Bolívii. V posledních letech vyměnil batoh a pohorky za kolo a brašny a věnuje se cykloturistice.

Možná vás překvapí, že Černá Hora je ideálním místem nejen pro outdoorovou a sportovní dovolenou. Po přechodech hor, setkávání s místními v opuštěných vesnicích či cyklovýletech jistě oceníte několikadenní odpočinek na pohodových plážích. Dovolená v Černé Hoře se tak může stát opravdu ideálním nápadem pro milovníky hor, rodiny s dětmi i lidi toužící po odpočinku.

Zkušenosti čtenářů

oprava

„Risani“ = správně Risan
https://www.google.cz/#q=risan+site:me

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí