Bulharská nej – pláže, letovisko, klášter i skalní kostely

Bulharská nej – pláže, letovisko, klášter i skalní kostely

Země plná kontrastů, jež si většina Čechů pamatuje především, jako hlavní dovolenkovou destinaci v období socialismu, se opět dostává na výsluní. Bulharsko má skutečně co nabídnout, krásné písečné pláže, vyhřáté Černé moře i historická města s tajemnou atmosférou.

Nesebar – nejpůvabnější letovisko

Městečko Nesebar leží přibližně 30 km severně od Burgasu a díky úžasné kombinaci historických památek, nejrůznějších architektonických stylů, písečných pláží a čistého moře, patří k nejoblíbenějším letoviskům. Mnohými cestovateli je také považováno za nejkrásnější bulharské městečko, kde si své najde opravdu každý.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Na území Bulharska se vystřídalo mnoho civilizací, Thrákové, Byzantci nebo třeba Řekové, a každá z nich, právě zde v Nesebaru po sobě zanechala jedinečné stopy. Obdivovat můžete byzantské kostely, staré baziliky, hradby a Biskupský palác, který je největším turistickým lákadlem.

Historické centrum se nachází na kamenitém výběžku, který s pevninou spojuje jen úzká šíje. Dlážděné uličky a domečky jako z pohádky, dodávají městečku Nesebar nenapodobitelné kouzlo. U vchodu do starého města vás uvítá dřevěný větrný mlýn. Kromě desítek kostelů, určitě stojí za návštěvu i starý rybářský přístav nebo zbytky původních hradeb.

Rilský monastýr – nejpůsobivější klášter

Největší a nejznámější bulharský klášter, Rilský monastýr je nečekaně velký komplex domů. Čtyřpatrové stavby s verandami obklopují nádvoří, na kterém stojí kostel a věž. Všude kolem šumí lesy pohoří Rila. Obehnaný mocnými zdmi vypadá nejslavnější pravoslavný klášter v Bulharsku jako tvrz. Typická architektura, hravé barvy a bezpočet drobností potěší oko i zarytého skeptika. Uvnitř chrámů se nachází spousta pokladů. Obdivovat můžete třeba první bulharský glóbus, vzácné ikony, staré zbraně či třpytivé cennosti v chrámové pokladnici.

Jedinou původní dochovanou částí ze 14. století je věž Rilského kláštera. Většina budov pochází z přestavby, jelikož byla zničena devastujícím požárem v devatenáctém století. Klášterní komplex byl zbudován na místě, kde podle legendy žil v desátém století poustevník svatý Ivan. Právě jeho ostatky byly původně v klášteře i uchovány, bohužel však díky několika dobře míněným loupežím procestovaly půlku východní Evropy. Dnes tak na místě zbyla už jen pouhá jedna ruka světce. V minulosti byl Rilský monastýr centrem křesťanské církve ve vnitrozemí jižního Balkánu, i když byl ze všech stran obklopen Turky, kteří vyznávali Islám.

Vstup do areálu Rilského monastýru je bezplatný. Platí se jen vstup do muzea a na věž. V klášteru se můžete dokonce i ubytovat a vyzkoušet si tak, jak vypadá život mnichů. Spát budete totiž přímo v sešlých mnišských celách.

Skalní kostely Ivanovo – nejzajímavější památka

Na severovýchodě Bulharska, v údolí řeky Černi Lom, najdete poblíž vesnice Ivanovo komplex kostelů, kaplí, klášterů a sklepů, které jsou všechny vybudované ve skalách pomocí přírodních i umělých jeskyň. Celý komplex kostelů, z nichž většina pochází ze 12. až 14. století působí velmi impozantně.

Byly to právě fresky a vnitřní výzdoba skalních kostelů, díky nimž byl klášterní komplex roku 1979 zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Například ve skalním klášteru Sv. Archanděla Michaela a kostele Matky boží můžete na stěnách a stropech obdivovat překrásné fresky neznámého mistra. Naleznete zde například figurální portréty cara Ivana Alexandra a carevny Teodory. Zdejší malířská výzdoba je řazena k tzv. Tarnovské malířské škole a je jednou z nejcennějších ukázek raně středověkého bulharského malířství.

Albena beach – nejkrásnější pláž

Bulharsko je mezi Čechy stále oblíbenější. K výběru letní dovolené v této destinaci přispívají i krásné písčité pláže. Mezi ty nejpůsobivější dozajista patří místy až 150 metrů široká pláž u letoviska Albena. Pokrytá jemným pískem s velmi mírně se svažujícím vstupem do moře, chráněná z jihu i ze severu zalesněnými kopci, vytváří ten správný umělecký dojem a je oprávněně považována za jednu z nejkrásnějších pláží v Evropě. Současně také nabízí ideální podmínky pro veškeré vodní sporty, pobřeží tak můžete pozorovat třeba z windsurfu.

TravelPortal

Bulharsko
patří mezi čím dál tím více oblíbené destinace, najdete zde vše. Krásné písečné pláže, tajemné kláštery i historická městečka. Širokou nabídku zájezdů do všech letovisek v Bulharsku najdete na TravelPortal.cz.

Zkušenosti čtenářů

turista

„Kostel Pantocratos, Nesebar“
Správne Christos Pantokrator (z řeckého pantokratór = Vševládce).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí