…ale jen o malý kousek dál. Nádech, výdech a překotně vychrlená, uchvácená slova o tom, jak jsme prožili s našimi dětmi jeden den na cestě po Srí Lance, během letošních Vánoc. A ještě pár vět navíc, ale snad k věci.
Srí Lanka má rozhodně co nabídnout. Pojďme si ukázat místa, která byste rozhodně neměli při své návštěvě minout.
Abychom ušetřili, letěli jsme s Ryanem z Bratislavy do Londýna Stanstedu, odtud busem na Heathrow a dále s Qatar airways do Colomba. Doprava stála se vším všudy necelých 16 tis.
Dopravní letoun A-330 společnosti Quatar Airways míjí jižní cíp subkontinentu Indie. Na obzoru se začíná vynořovat kus země – prý jakoby Indii ukápla slza. Za 40 minut dosedáme na odpoledním sluncem rozpálenou přistávací plochu mezinárodního letiště ostrova Cejlon, na kterém se nachází Socialisticko-demokratická republika Srí Lanka.
Ráno jsme vstali v půl sedmé, dali si snídani a šli na vlak, který měl jet v osm, ale nakonec měl tři čtvrtě hodiny zpoždění. Vlakem jsme dojeli do Habarany, tam jsme si stopli náklaďáček do centra města k autobusové zastávce, kde jsme hned chytli autobus do Dambully.
Ostrov čajových plantáží, nádherných scenérií, exotické fauny a flóry, buddhistických a hinduistických památek, přátelských obyvatel i úchvatné přírody protknuté venkovským životem prozkoumáme nejlépe na kole. Uvidíme tak totiž nejen turistické cíle, ale i opravdový život mezi nimi.