Pagoda na hoře Kyaiktiyo: Viklající se zázrak Myanmaru

Pagoda na hoře Kyaiktiyo: Viklající se zázrak Myanmaru

Myanmar je zemí tisíce pagod. Pagoda na hoře Kyaiktiyo se však od těch ostatních liší. Byla postavena na viklanu, který vypadá, že se každou chvíli zřítí dolu do údolí.

Zlatá pagoda v Kyaiktiyo stojící na zlatém viklanu je jedním z hlavních posvátných míst buddhismu v Myanmaru (dříve Barma). Základnu pagody tvoří obrovský balvan, vysoký víc jak 7 metrů, na jehož vrcholku je postaven svatostánek. Vše, kámen i pagoda, je pokryto pravým zlatem.

A jako by zlata bylo málo, lidé viklan stále pozlacují. K pomníku se sjíždějí poutníci z celého světa a viklan pozlacují dalšími a dalšími plátky pravého zlata. Zlacením věřící projevují úctu buddhistické památce a bohům.

Třetí nejposvátnější místo, ale dotknout se mohou jen muži…

Podle legendy z 11. století dostal barmský král Tissa Buddhův vlas. Dal mu ho jeden z poutníků. Král nechal uložit vzácné ostatky ve stupě na vrcholu viklanu.

Dotknout se posvátného viklanu je dovoleno pouze mužům. Ženy musí zůstat v dostatečné vzdálenosti a smějí  (a nic jiného jim ostatně ani nezbývá) se pouze modlit směrem k viklanu.

I když je tato pagoda bezpochyby nejzajímavější, a nikde jinde nic podobného určitě neuvidíte, je pro buddhisty v Myanmaru až třetím nejvýznamnějším náboženským místem. Na prvním místě je Schwedagonská pagoda a pak pagoda Mahamuni.

Spadne, nebo vydrží?

Podle legendy jsou v pagodě Buddhovy vlasy a jeho moc udržuje kámen v rovnováze tak pevně, že nikdy nespadne. Je ale snadné o tom pochybovat. Kámen jako by popíral zemskou přitažlivost, vypadá totiž že každou chvíli spadne.

Obří balvan sedí na přírodní skalní plošině jako by byl přímo stvořen k umístění pagody. Rovina, na které stojí, je nakloněná a jak už to u viklanů bývá, plocha těžiště je velmi ale velmi malá. Navíc se balvan nachází na samém konci skály, která se svažuje dolů do údolí.

Pagoda se nachází necelých dvě stě kilometrů od Yankounu, největšího města Myanmaru.

Nejširší nabídku průvodců a map Barmy (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Hondza

Nádherné místo s příjemnou spirituální atmosférou, jenom škoda, že se platí dolary i za foťák a nejde zůstat třeba přes noc, jak to zhusta činí místní.

celtic
Hondza:

moc zajímavý článek…akorát k tomu počtu pagod které jsou v Barmě-Myanmaru…tak Barma není zemí tisice Pagod ale milónu Pagod.v Barmě je totiž neuvěřitelných 3 milióny pagod

Palo
Hondza:

Frankie, ale ide to. Ja som tu stravil Stedry vecer roku 2000. A aj sme tam prespali – nadivoko k lese stranou od cesty. Inak je to zvlastne miesto.

Frankie

Jinak místo kolem není nic moc, rádobymoderní stavby absolutně nesedící do okolí. Kolem cesty nahoru stánkaři a možnost nechat se vynést nahoru nosítky. U prodejců ovoce podél přístupové cesty spatřen exotický plod – lokvát. Samotný viklan je super, ale to okolí kolem …. Doporučuji spíše výstupy do dalších stran od příjezdového místa nákladními vozy – vodopády, další pagodky atd. A bacha na hady !

Vašek
Frankie:

Mam v umyslu leden-unor příští rok delat Barmu. Tahne mi již 6 křížek, jak je náročný výstup nahoru. V kondici trochu jsem.

Frankie

…. a ještě doporučení. Pokud by chtěl někdo zvládnout celodenní výlet namísto samé z Yangoonu a cestou zpět se stavit v Bagu, nedoporučuji, neboť času je málo.

Martina

Chystáme se na okruh Barmou v 9 lidech letos v listopadu. htěla bych se zeptat na viza on arrival, jestli fungují na letišti v Yangonu. Ráda bych se sešla s někým ,kdo cestu na vlasní pěst letos absolvoval a poskytl mi nějaké informace. Díky moc Martina

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí