Mar Saba, klášter starý jako „Metuzalém“

Mar Saba, klášter starý jako „Metuzalém“

Svatá země je plná překvapení. Přestože by se mohla zdát notoricky známou, každé údolí či pláň v sobě ukrývá poklady historické, kulturní i přírodní. Jenom kousek za magickým Betlémem, schovaný v Judské poušti, čeká na své objevitele například velkolepý klášter Mar Saba.

Autobusy k němu nejezdí, jen ochotní taxíkáři, s kterými je však nutné usmlouvat dobrou cenu. Už to je první dobrodružství. Cesta není složitá, stačí jenom překonat strach, který se mnoha turistům vynoří v hlavě při vyslovení jména Palestina. Betlém leží na palestinském území. Mnoho návštěvníků to tak ale nevnímá a ani vnímat nechce. Nastoupí do autobusu hezky v Jeruzalémě, vystoupí před Chrámem Narození Páně v Betlémě, projdou si trhy a zase jedou zpět do Izraele. Však za touto „pomyslnou“ bariérou čeká nádherný svět staré Arábie, islámu, judaismu i křesťanství.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Řecký ortodoxní klášter Mar Saba leží asi 25 kilometrů na jihovýchod od Jeruzaléma. Cesta se dá zvládnout pěšky za jeden den, ale poutník se musí připravit na nevěřícné pohledy místních Arabů, kteří nejsou příliš zvyklí na turisty cestující po vlastních. Dá se jet i automobilem, ale pomalá cesta má v sobě kouzlo starých karavan, vytváří napětí a nedočkavost. Za to „utrpení“, je však cestovatel bohatě odměněn, jelikož pohled na klášter je uchvacující.

Monstrózní stavba stojí uprostřed rozsáhlého údolí, obehnaná hradbami a vypadající stejně nedobytně, jako mnohé křižácké hrady v okolí. Komplex několika budov, který ukrývá až 110 mnišských cel, se rozkládá na úpatí údolí Kidron, několik kilometrů východně od Betléma v Judské poušti. Z jeho zdí vyšlo učení, jež se šířilo do Konstantinopole i dále. Ve své době patřil k centru řecké křesťanské ortodoxní komunity a byl schopen pojmout až 4000 poutníků.

Nyní zde přebývá asi dvacet mnichů z celého světa, kteří striktně dodržují přes tisíc let staré tradice. Historie kláštera se táhne až do 5. století po Kristu, jeho založení v roce 483 je spjato se jménem svatého Sabasa z Kapadocie. Ten zde i po vybudování svatostánku žil a zemřel. Pohřben zde zůstal až do 12. století, poté jeho ostatky putovaly do Benátek. Na příkaz papeže Pavla VI. byly ale v roce 1965 navráceny a nyní jsou uloženy ve skleněném sarkofágu v klášteře.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Do svatostánku se podívat dá, pokud se mniši tedy uvolí a návštěvník je mužského pohlaví. Ženám je vstup totiž striktně zakázán. Někteří mají štěstí a mohou strávit za starobylými zdmi i noc. Kolega cestovatel, jménem Florian Bieringer, se jednou v noci vydal ke klášteru na kole, zastihla ho bouře a mniši se ho ujali. Vyprávěl pak o skvělém vínu a dobrém jídlu, které tamní obyvatelé konzumují, stejně jako o pevném řádu, který dodržují.

Dlouhá historie, jedinečná kultura i rozsáhlé konflikty jsou spojeny s bohatou krajinou Izraele. Okuste jeho atmosféru ve videu: Izrael ve třech minutách.

Jelikož v poušti přichází noc brzy, má cestovatel dvě možnosti, jak strávit noc. Buď se vrátí do ubytovacích zařízení v Jeruzalémě a Betlémě, nebo si užije romantiky pouště. Rozbalit si karimatku anebo stan, je možné prakticky kdekoliv. Ve stěnách údolí je dokonce mnoho jeskyní, které k přenocování přímo vyzývají. Je však nutné si dát pozor na tamní obyvatele. V oblasti žijí hyeny, které mohou člověku připravit nepěkné noční překvapení. Pokud s nimi, ale cestovatel počítá, není se čeho bát.

Nejlepším místem ke spaní je vrchol kopce přímo naproti klášteru. Je odtud totiž nádherný výhled na celý komplex a to zvláště při východu slunce, když se pomalu vynořuje z temnoty noci. Během prvních ranních (no spíše nočních) hodin se z kláštera ozývají zvony, které svolávají mnichy na modlitby. Mniši jsou opravdová ranní ptáčata a koloběh jejich dne se nemění po celá staletí. Ti, kteří touží po opravdové samotě, tráví noci v opuštěných jeskyních rozesetých po celém údolí. Jejich přítomnost prozrazují drobná světla svíček zářících do noci. Mar Saba je úchvatnou perlou Palestiny, dá se k ní jet jen na pár hodin anebo zde strávit den či dva s nocí, na kterou málokterý poutník dokáže zapomenout.

CK AVETOUR

Chcete-li se vydat do této výjimečné země s jistotou, že se bude jednat o neopakovatelný zážitek, můžete zvolit CK Avetour, kde narazíte na opravdové specialisty. Pro tento rok si cestovní kancelář připravila hned několik zájezdů do Izraele. Můžete se vydat třeba na klasický poznávací zájezd, další možností je duchovní cesta Izraelem po biblických stopách doprovázená královéhradeckým biskupem Mons. Janem Vokálem neboozdravný pobyt v Izraeli s koupáním ve čtyřech různých mořích. Poznání Izraele můžete také propojit s návštěvou sousedního Jordánska. Z široké nabídky termínů a variant si vybere každý.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí