Hongkong – dovolená s Buddhou a sovětskými stíhačkami

Hongkong – dovolená s Buddhou a sovětskými stíhačkami

Velký zážitek přichází už při přistání. Letiště totiž vyplňuje jeden menší ostrov a při dosedání to chvíli vypadá, že skončíte ve vodě. Ani po doletu nečekejte méně působivé momenty. Vzhledem k omezené rozloze je Hongkong doslova našlapaný. Vším.

Kdo má rád dlouhé osamělé vysedávání na lavičce a pozorování větru pohrávajícího si s igelitovými sáčky, asi nebude z Hongkongu dvakrát nadšený. Tohle čínské město, přesněji zvláštní samosprávná oblast, totiž nespí ani neodpočívá, pulsuje, zkrátka pořád se tu něco děje. Aby ne, vždyť jde o jedno z nejhustěji zalidněných míst na světě. Na jednom čtverečním kilometru se můžete seznámit a asi 6300 lidmi.

Cesta začíná na Lantau

Ale zpátky na začátek dovolené na mezinárodní letiště, které zabírá v podstatě celý ostrůvek Ček Lap Kok. Odsud vede most na vedlejší ostrov Lantau, „plíce Hongkongu“. Díky zachování původní vegetace tak i zde najdeme klidný přírodní koutek, kde vše obklopuje zeleň a kde na pobřeží stojí vesnice, kde se i dnes žije v klidu a postaru.

Ovšem klídek v lůně přírody není úplně to, proč se jezdí na dovolenou do Hongkongu, takže se vydávám do rušnějších částí Lantau, kde mají od roku 2006 Disneyland. Za Skrblíkem a dalšími pitoreskními postavami netřeba jezdit na druhý konec zeměkoule, máme jich dost v parlamentu, namítnete možná. Ale v hongkongském Disneylandu je spousta zábavných míst, mezi nejzapamatovatelnější určitě patří cesta do Tarzanova stromového domu nebo ikonický hrad Šípkové Růženky.

„Ahoj!“ zdravím 34 m velkého mávajícího Buddhu, u něhož si mohu dopřát trochu víc rozjímání než na východě v Disneylandu. Tady v západní části ostrova představuje socha největší atrakci oblasti, a proto se tu lze i velmi dobře najíst, aby se snad někomu z kombinace nevšedního zážitku a hladu nepodlomila kolena.

Zdejší vyhlášená vegetariánská restaurace kláštera Po Lin servíruje pochoutky jako čerstvý lotos s bramborovou pastou nebo restované fazolky s citronovou omáčkou apod. V okolních restauracích si ale užijí i masožravci.

Kde hledat ubytování a zábavu

To bychom měli Lantau, největší ostrov v zemi. Kromě něj tu najdeme ostrov Hongkong, dalších asi 230 menších ostrůvků a pevninskou část – poloostrov Kowloon. Lantau lze díky pásům volné přírody označit za nejméně přeplněné, úplným opakem je čtvrť Mong Kok na jihu Kowloonu.

Stavitelé sem, konkrétně do oblasti zvané Tsim Sha Tsui, soustředili velké atrakce jako pobřežní promenádu se sochou Bruce Lee v životní velikosti, a také většinu lepších hotelů, restaurací a zábavních podniků. Nízkorozpočtové ubytování byste asi hledali mimo centrum, kupodivu se ovšem v bezprostřední blízkosti nejluxusnějších hotelů v Tsim Sha Tsui vyskytují i ty několikásobně levnější nízkorozpočtové. Pobyt v Hongkongu vás tak nutně nemusí finančně vyčerpat.

V Hongkongu můžete ochutnat různé gastronomické speciality, třeba i šváby s nudlemi. Více se o směcici kultur, vůní i barev, Honkongu, dozvíte v článku Voňavý přístav Hongkong.

Na nejlepší bary natrefíte ve vrchních patrech výškových budov na jihu Kowloonu a na severu ostrova Hongkong. Spojují prvotřídní servis s výhledem na osvětlené město. Dívat se na blikající Hongkong při západu slunce, to je opravdový zážitek.

Bezpečnost, nakupování, služby

Zážitek je i být okraden, ale to si leckdo nechá rád ujít. Hong Kong žije z velké části z turistického ruchu, takže se místní policie hodně snaží, aby si udržel pověst bezpečného města. I tak se však vyplatí dávat si pozor v severní části Kowloonu a v regionu Nová teritoria, kde jsou drobné krádeže o něco častější než v ostatních oblastech.

Kdo si dá na peníze pozor, může vyrazit nakupovat do některého z místních obchodních rájů na Beijing Road nebo Canton Road (jak jinak než na jihu Kowloonu). Nelze zapomenout ani na příznačně nazvaný Ladies Market (dámský trh) plný oblečení a originálních doplňků. Tady se ženy tetelí blahem a pánové s hrůzou pozorují peněženku podstupující zeštíhlovací kúru.

Co se týká služeb a zdravotní péče, asi není třeba psát, že v moderním bohatém Hongkongu jsou na výborné úrovni a žádné nemilé překvapení tu nehrozí. Možná i proto místní žijí v průměru skoro o 5 let déle než Češi.

Nejširší nabídku průvodců a map Číny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Kam se vydat na zajímavá místa a výlety

Ale co se dá v Hongkongu vlastně vidět? Již padly zmínky o promenádě, obřím Buddhovi, vyhlídkách z luxusních restaurací a o dámském trhu. Přidat k tomu mohu ještě poloostrov Sai Kung. V okolí zdejšího přístavu vykouzlila příroda nádhernou členitou krajinu s populárními plážemi.

Na výlet nebo menší zájezd se z Hongkongu lze vydat do blízkého sedmimilionového čínského města Šen-čen, kde mají například vojenské muzeum se sovětskou letadlovou lodí Minsk nebo pravé bojové stíhačky MIG.

Určitě stojí za to i navštívit některý z náboženských festivalů, téměř každý měsíc nějaký probíhá. Třeba srpnové „slavnosti hladového ducha“ vypadají v očích Středoevropanů hodně exoticky. Vlastně jde o čínskou obdobu našich dušiček.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí