Kofeinová extáze z Kuby

Kofeinová extáze z Kuby

Málokdo ví, že Kuba produkuje úžasnou kávu. Již více než dvě století Kubánci pěstují jednu z nejlepších Arabik na světě. Z Kuby putuje do světa káva značky Cubita, Turquino a Serrano Superrior.

Tak jako většinu kubánských produktů i tyto skvělé značky kávy vlastní kubánský stát. Kávové plantáže obdělávají vesničané, kteří žijí v bezprostřední blízkosti malých plantáží. Některá pole jsou družstevní, malá pole jsou většinou soukromé. Pokud byste si chtěli pár kávových třešinek na poli natrhat nebo vyfotit, musíte zjistit, komu plantáž patří a vydat se na ní jedině s majitelem. Lidé jsou zde velmi vlídní, ale svých produktů si váží a svá pole si hlídají.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Kubánská káva je výjimečná tím, že roste v unikátním prostředí. Místem, odkud pochází devadesát procent produkce kubánské kávy, jsou hory Sierra Maestra na jihovýchodě ostrova. Jejich králem je pohoří Turquino (s jeho 1974 m zároveň nejvyšší na Kubě), ze kterého pochází stejnojmenná nejlepší káva Kuby. Většina kávových plantáží se rozkládá v oblasti od provincie Guantanamo až po město Niquero ležící v 1000 metrech nad mořem, ale plantáže lze najít také v okolí Baracoy a slavného Trinidadu.

V rámci některých exkurzí se můžete o kávě dozvědět více, ale abyste našli ta pravá políčka, je třeba sednout na koně a vyjet do těžkých terénů. Kubánská káva je fantastická především díky pěstování v železito-měděné půdě plné jílu. Když tuto půdu zalije déšť, tak opravdu hodně klouže, což vám může jízdu na koni trochu zpestřit – kůň má přeci jenom pouze čtyři nohy.

To jsem ale trochu odbočila. Díky složení půdy má kubánská káva neopakovatelnou chuť a aroma. Nejlepší kávové keře rostou v polostínech v kopcích, kde jsou schované v porostech, takže si jich občas ani nevšimnete. Klima Karibiku dodává keřům potřebnou vlhkost. Chuť kávy nejvíce ovlivňuje to, že není nijak chemicky ošetřována ani geneticky modifikována.

Proces výroby kávy

Odběratelé nepražené kubánské kávy tvrdí, že jim káva přichází bezchybně vytříděná a její zrna jsou ve skvělé kondici – perfektně připravená k pražení. To svědčí o dokonalém zpracování kávy. Celý tento proces začíná sběrem červených třešní kávy, které se poté suší – někdy přímo u plantážníků. Některá zelená zrna se třídí až v továrnách, kde zároveň dochází k přípravě pro export – vakuovému balení. Jiná zrna se dále praží v pražírnách a třídí se dle druhu.

Následně se také vakuově balí. Do pražíren není povolen vstup turistům, tudíž proces pražení bohužel neuvidíte. Vesničané si ale kávu praží sami a rádi vám ukáží, jak to dělají. Jednoduše si vezmou hrnec na vaření rýže (ten má i ta nejchudší domácnost), v němž kávová zrna usmaží do barvy a vůně, která jim vyhovuje. Poté kávu přelévají horkou vodou přes obyčejný látkový cedník. Je až neuvěřitelné, jak výborně tato domácí překapávaná káva chutná.

Kubánská káva je mezi lidmi velice oblíbená. Ve specializovaných prodejnách patří do skupiny dobře prodejných káv. Má vysokou sladkost a kakaové až temně čokoládové tóny s dochutí oříšku. Je téměř bez kyselosti, krémová v šálku, s plným tělem, bohatým aroma a jemně kouřovým nádechem. Takto popisuje kávu paní Ebel – specialistka na kávu a majitelka kaváren Ebel Coffee. Jiní znalci tvrdí, že káva zachycuje vzrušení a vášeň, tedy součást kubánské mentality. Sama to jako odbornice na Kubu můžu potvrdit.

Kuba je opravdovou zemí paradoxů a propastí. Najdete tady dvojí měnu, chudobu, ale i úsměv na tváři místních. Mobil je raritou, drobné podnikání je povoleno a největším snem je život v USA. Přečtěte si jaké jsou Paradoxy života na Kubě.

Životabudič

První záznamy o pěstování kubánské kávy se datují k roku 1748, ve kterém Jose Antonio Gelabert založil na Kubě první továrnu na produkci kávy. Nicméně produkce kávy se zde proslavila až o padesát let později, kdy francouzští kolonizátoři uprchli z Haiti před revolucí právě sem. Nejúžasnější na pěstování kávy na Kubě je to, že pravidla, která byla stanovená pro pěstování kávy dvě stě let zpátky, se dodržují dodnes.

Kubánci kávu pijí každý den. Dokonce pár deka kávy dostávají i v přídělu. Tuto kávu bohužel chválit nemohu, protože není kvalitní a nebude vám chutnat. Proto, když narazíte na kávu s divnou příchutí, pijete kávu, kterou dostali místní zdarma. Pokud ale budete mít dobrého hostitele, dostanete kávu z kávovaru moka express, který má v přípravě kávy nezastupitelné místo. Kubánští milovníci kávy si ji vaří ve větším množství a pak si jí uchovávají v termoskách, často již oslazenou. To proto, aby v horkých dnech měli svůj oblíbený životabudič po ruce.

Kávu Kubánci pijí s velkým množství cukru, kterého je na Kubě opravdu dostatek. Málokdy si dávají ke kávě mléko, neboť to představuje na Kubě spíše vzácnost. Káva s mlékem se podává pouze v lepších hotelech, kde ovšem zase kávu neumí dobře připravit. Často jsem viděla, jak v dobrých hotelech prohřívají kávu horkou párou z poloautomatů, aby měla větší pěnu, čímž ale absolutně vymizí skvělá chuť kubánské kávy. Pokud tedy chcete opravdu dobrou kávu, tak doporučuji jedině tu z moka konvičky v pohostinné domácnosti. Na druhou stranu se musím Kubánců zastat, protože dobré espresso neumí připravit v 80% zemích produkujících tuto skvělou plodinu.

Kuba není proslulá jako velkopěstitel kávy, ale známe jí jako jednoho z nejlepších výrobců kvalitní kávy na světě. Díky kvalitě zaujímá jedno z předních míst na evropských a asijských trzích. Takže až pojedete na Kubu, musíte kávu ochutnat, a to nejen ve špičkových hotelech, ale také u Kubánců doma. U nich totiž chutná nejlépe!

Exotica Cuba

Na cestu za výbornou kubánskou kávou se můžete vydat i s cestovní kanceláří Exotica Cuba. Na vlastní oči uvidíte, jak pěstování kávy, tak její zpracování  a budete mít možnost vychutnat si tento lahodný nápoj přímo u Kubánců doma.

Zkušenosti čtenářů

Chtěla bych se zeptat, kdy je období sběru kávových bobulí na Kubě?
A také kdy se sklízí tabák?
Lenka

Majka

na Kubě jsem ještě nebyla ale toto zní báječně… asi už vím na jakou dovolenou musím šetřit 🙂 co se týče kávy našli jste i u nás v česku něco podobného? například našla jsem toto https://www.gourmetkava.cz/sk/kava/kuba-lavado-zrnkova-kava-arabica-125p-138?ssa_query=kub je možné že to bude chutnat stejně skvěle?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí