FOTOREPORTÁŽ: Nadpozemské bolivijské Altipláno objektivem Pavla Svobody

FOTOREPORTÁŽ: Nadpozemské bolivijské Altipláno objektivem Pavla Svobody

Bolívie je nejchudší zemí Jižní Ameriky a přitom se zde příroda vyřádila v plné síle. Jeden extrém střídá další, což nabízí ideální podmínky pro dobrodružné cestování. Náhorní plošina Altipláno je hojně navštěvována turisty, třídenní road trip z Uyuni přes Salar de Uyuni a barevné laguny patří mezi vrcholné zážitky batůžkářů kočujících Jižní Amerikou.

Pokud ale nechcete trávit výlet v koloně džípů, vydejte se čtyřdenní variantou jedoucí v protisměru z Tupizy. S vlastním autem lze pokračovat v podobně nabitém programu i v sousedním Chile. Čím je Altipláno natolik výjimečné? Barvy, tvary a vzdálenosti zde nabírají zcela nový rozměr. Altipláno je kraj abstraktního surreálna. Ateliér Salvadora Dalího.

Zaledněná sopka Sajama (6542 m), nejvyšší hora Bolívie, se tyčí více než dva kilometry nad pouštní planiny Altiplána. Krátký (2 až 3 denní) okruh, obsahující i „ilegální“ vstup do Chile, vede přes gejzírové pole, několik vysokohorských jezer a končí v přírodních termálních pramenech s famózním výhledem na zaledněný kužel Sajamy. V okolí se pasou chlupaté lamy, kocháme se výhledy na další zaledněné sopky v okolí, nikde nikdo, tohle je to pravé Altipláno!

Těžba v Potosí je extrémní snad ve všech ohledech. Je to jako cesta v čase do středověkých podmínek skrze úzké zaprášené a nebezpečné štoly. Nakupujeme koku, 96% alkohol, dynamit a vyrážíme za horníky. Barevná hora Cerro Rico vysoká 4824 metrů hostila největší světové naleziště stříbra. Dnes je hora provrtaná jako ementál, stále se zde těží a řada horníků se živí jako průvodci tímto pekelným labyrintem. Vítejte v Eldorádu bláznivé turistiky.

Hřbitov vlaků v Uyuni je v podstatě takové poetické vrakoviště. Nachází se jen kousek za městem, dá se tam dojít pěšky či dojet taxíkem. Torza vlaků jsou volně přístupná a při západu slunce má tohle místo silnou atmosféru. Při krátké dopolední fotozastávce desítek džípů, které každodenně vyrážejí na tour Altiplánem, si tohle místo neužijete ani náhodou …

Salar de Uyuni – největší solná pláň světa.  Částečná ztráta perspektivy díky nekonečné planině soli opravdu funguje. Na internetu a na vývěskách nekonečného počtu cestovek ve městě Uyuni na vás čeká nekonečná inspirace často hodně vtipných fotek.

Nejširší nabídku průvodců a map Bolívie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

V noci na Altiplánu vládne třeskutý mráz a neuvěřitelná noční obloha. Noční teploty klesají běžně k mínus 10 stupňům pod nulou. Mléčná dráha se vybarvuje díky čistému a chladnému vzduchu do děsivých detailů, nad hlavami nám září tisíce hvězd.

Barevné laguny s plameňáky jsou jako z jiného světa! Ať již bylo o Altiplánu řečeno, napsáno i nafoceno mnoho, jsou místa, která nepřestávají svojí výjimečností fascinovat lidi z celého světa.

Při východu slunce se to u gejzírů Sol de Maňana často hemží lidmi, ale ten zážitek, kdy se brodíte horkou párou, za to stojí. Vhodně zakomponované lidské postavy navíc slouží na fotkách jako měřítko, a to v někdy až nadpozemských kulisách.

Po mrazivém východu slunce nad gejzíry, přichází na řadu horká koupel v jednom z nejvýše položených termálních jezírek na světě. Jsme 4500 metrů nad mořem. Podobně jako u gejzírů i zde je kombinace horné páry a mrazivého rána neuvěřitelně fotogenická.  Ulehám do horké vody. A více se dozvíte na přednášce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí