Je vůbec možné, aby vůně koření z marrákešských trhů byla cítit až na několik kilometrů vzdálené letiště? Já jsem si jistá, že když jsem začátkem listopadu vystoupila v Marrákeši z letadla, přesně tuhle vůni jsem ucítila a byl to, musím říct, krásný pocit.
Marocká královská města byla vždy centrem vzdělanosti, umění, kultury i obchodu a také sídlem královského dvora. Díky směsici různých vůní i pachů, barev, zvuků, neodbytných obchodníků a tisíců lidských příběhů se tu vrátíme v čase do živoucího a živelného středověkého městečka. Marrakéš je navíc branou do vyprahlé oblasti jižního Maroka s hliněnými vesnicemi, pouštními hrady, palmovými oázami a zlatavými dunami.
Maroko se stává stále více turisticky oblíbenou destinací mezi Čechy. Vydejte se tam taky!
Egypt, Japonsko, USA nebo třeba Maroko známe, tedy alespoň si to myslíme. Stačí ale udělat krok (nebo více) stranou a i v tradičních destinacích můžeme objevit neznámé kouty.
Tadeáš Šíma má za sebou čtvrtinu cesty po celém západním pobřeží Afriky. Za dva měsíce už na kole Apache projel pěti africkými státy a za doposud nejsilnější zážitek považuje zdárný přejezd Sahary.
Když si vzpomenu na dva roky cestování po Africe, vybaví se mi hlad a žízeň. Většina území subsaharské Afriky je pro gurmána stezkou odvahy. Někdy není co jíst, jindy to nemá žádnou chuť a odporně to páchne nebo je to polosyrové maso neznámého původu, ze kterého lze snadno chytit nebezpečnou chorobu.
V našem zrychleným světě připravit kuskus tak, jak jej připravují na severu Afriky, je téměř nemožné. Příprava poctivého kuskusu je totiž zábava na několik hodin. V Maroku je kuskus sváteční jídlo, podává se v pátek a sejde se u něj celá rodina. Připravují ho téměř celé páteční dopoledne.
Marrákeš je jedno ze čtyř královských měst Maroka. Zároveň je s více než 800 tisíci obyvateli čtvrtým největším městem této rozvinuté africké země.