Fráze „vybere si tu každý“ platí pro celé Maroko a jeho jižní polovinu vystihuje dokonale.
Maroko si navzdory místy až překotnému rozvoji udržuje punc pestrobarevné země plné živých tradic. Nejeden cestovatel by mohl přitakat, že v případě severoafrického království to skutečně není klišé.
Ochutnali jste někdy tažín, hariru, kuskus nebo marrákéšskou tandžíju? Marocká kuchyně je výjimečná – i proto se Maroko stalo vyhledávanou destinací všech možných gurmánů, gurmetů a světově proslulých kuchařských es, jako je třeba Gordon Ramsay nebo Jamie Oliver. Pojďme nahlédnout pod pokličku hliněných hrnců běžné marocké domácnosti.
Maroko vás uchvátí jedinečnou kombinací rozmanité a krásné přírody i bohatého kulturního dědictví. Kde jinde můžete vidět moře, oceán, čtyřtisícové hory, mnoho druhů pouští od písečných přesypů po kamenité hamady, dobře dochované antické památky, jedinečnou berberskou architekturu v podobě kaseb a ksarů, bohatou architekturu maurskou i „moderní“ art deco.
Městečko Chefchaouen leží v pohoří Ríf na severu Maroka. Místní ho nazývají modré město, či šmoulí město.
Je vůbec možné, aby vůně koření z marrákešských trhů byla cítit až na několik kilometrů vzdálené letiště? Já jsem si jistá, že když jsem začátkem listopadu vystoupila v Marrákeši z letadla, přesně tuhle vůni jsem ucítila a byl to, musím říct, krásný pocit.
Marocká královská města byla vždy centrem vzdělanosti, umění, kultury i obchodu a také sídlem královského dvora. Díky směsici různých vůní i pachů, barev, zvuků, neodbytných obchodníků a tisíců lidských příběhů se tu vrátíme v čase do živoucího a živelného středověkého městečka. Marrakéš je navíc branou do vyprahlé oblasti jižního Maroka s hliněnými vesnicemi, pouštními hrady, palmovými oázami a zlatavými dunami.
Maroko se stává stále více turisticky oblíbenou destinací mezi Čechy. Vydejte se tam taky!