Na jihu černého kontinentu: Putování přes mys Dobré naděje a Střelkový mys

Na jihu černého kontinentu: Putování přes mys Dobré naděje a Střelkový mys

K oblíbeným výletům z Kapského Města patří návštěva Kapského poloostrova, na jehož konci leží skalnatý výběžek mys Dobré naděje. „Právě stojíte na nejjižnějším místě Afriky,“ říká průvodkyně hrstce naslouchajících turistů a já nevěřícně kroutím hlavou.

Jsem na místě, kde opravdu černý kontinent končí, nedaleko se navíc setkávají vody dvou oceánů. Na Střelkový mys zamíříme za chvilinku.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Na Cape Point (ostroh mysu) končí silnice, která vede přes rezervaci pojmenovanou podle mysu Dobré naděje z Kapského Města. K majáku z roku 1914 na vrcholu, který se svítivostí 19 milionů kandel patří k nejvýkonnějším na světě, můžete dojít pěšky po betonovém chodníku nebo vyjet malou kolejovou lanovkou – Létající Holanďan.

Síla oceánu po mnoha tisíciletém působení rozdělila mys na tři rozeklaná skaliska připomínající Neptunův trojzubec. Při pohledu na modrozelený Atlantik burácející dvě stě šedesát metrů pod námi je vidět vysoké vlny, jak neutuchající silou podemílají pevninu a skaliska, kterou mění v nádherně bílou pláž.

Od vrchního majáku sestupujeme mezi nízkými keříčky k původnímu majáku z roku 1860. Doprovází nás zvědavé ještěrky zonure a nad hlavou létají jihoafričtí kormoráni. Pokud ovšem chcete stanout na pravé místo mysu Dobré naděje, budete muset zvládnout cestu v liduprázdné krajině, kde stále fičí studený oceánský vítr, a společnost vám budou dělat damani. Jste-li línější, druhou možností přístupu je silnice. Teprve pak dosáhnete 34°21´jižní šířky a 18°28´východní délky a můžete si říci: Konečně stojím na pravém mysu Dobré naděje. Z vln oceánu na mě koukají obrovští burňáci, albatrosi a rackové.

Střelkový mys (Cape Agulhas) – pohřebiště lodí

Abychom stanuli i na nejjižnějším bodu Afriky, musíme ve vesničce Agulhas projet Kapskou oblastí, která se díky příznivým podmínkám stala široce proslulou vinařskou oblastí a poté opustit tzv. Struibaiiskou cestu. Agulhas se svoji nezvykle romantickou krajinou a oceánem pyšnícím se přídomkem nejzrádnější a nejzákeřnější v širokém okolo nás podle očekávání nevítá větrem, ani velkými vlnami dvou oceánu. Stojí tu pouze maják z roku 1962, který nahradil starý dosluhující z roku 1848.

Ke kamenné zídce, na které jsou souřadnice 20°00´ východní délky a 34° 50´ jižní šířky, musíme ujít pár stovek metrů, abychom stanuli na pravém nejjižnějším místě pod Jižním křížem a místě, kde se mísí chladné vody Atlantiku s tropickým Indickým oceánem. Na zrádnost oceánu podél zdejších skalisek doplatilo více jak 120 lodí, v nichž zahynulo na dva tisíce pět set námořníků. Ne nadarmo se proto tomuto místu říká hřbitov lodí. Účinnost starých olejových lamp na stařičkém majáku nebyla nejlepší, byť svítily naplno, lodě je neviděly. Pohledem od tohoto majáku jsme navíc znatelně viděli rozlišnou barvu vod obou oceánu a ten Indický byl opravdu teplejší.

Zkušenosti čtenářů

Karel a Eva z Ostravice

Františku, jako vždy!!! Máš to napsáno krásně. Už se těšíme na ostrovy do Indonésie, jak zase spolu vyrazíme. Do JAR to nevyšlo, ale náramně tam být muselo.Hezké počtení. K a E

prosím… jak se dá dopravovat po JARu a hlavně z Johannesburgu do Kapského města bez auta, když pojedu jen já s přítelem? Plánujeme Tanzánii, ale když čtu o JARu, tak nevím… 🙂

Dan Bartovský

Pokud si půjčíte osobní auto např VW Polo Vivo(=sedan)1,4 litru, např u CK Stella, jsou tam nabídky okolo 600 kč na den – žádné omezení kilometrů, řídíte sami a to se fakt dá, nebojte se levostranného provozu, zvyknetes i během pěti kilometrů. Bez auta se v JAR při jejích rozměrech, složitých dopravních spojeních a kriminalitě prakticky nedá.Jste svobodní, zastavíte si kde chcete, podíváte se kam chcete – to v Autobusu nejde. Vlak vás jen převeze a nic nevidíte. Fakt doporučuji, mám to mnohokrát vyzkoušené.
P.S. Pokud si objednáte letenky na Letušce s předstihem několika měsíců, lze se dostat i na 15 000 za osobu tam a zpět. Přeji hodně štěstí. Zkuste to. Zdraví vás Dan

Klára

prosím…jak se dá dopravovat po JARu a hlavně z Johannesburgu do Kapského města bez auta, když pojedu jen já s přítelem? Plánujeme Tanzánii, ale když čtu o JARu, tak nevím… 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí