Všechny chutě Korsiky

Všechny chutě Korsiky

O Korsice jste už zajisté slyšeli kvůli nádherné přírodě, nebo kvůli úžasnému kulturnímu dědictví, ale ochutnali jste už někdy její gastronomii? Produkty plné chuti, které probudí vaše chuťové pohárky, místní speciality, které vám pomohou objevit gurmánskou Korsiku.

Země vůní, kolébka chutné gastronomie, místo rybolovu bohaté na řemeslnou zručnost předků. Korsika a její obyvatelé mají rádi pohostinnost a sdílení dobrého jídla. Korsika je součástí Francie, zemí labužníků, odráží se tak zde nejen francouzská kuchyně, ale i italská a středomořská.

Polévky

Začneme jak jinak než polévkou. Nejznámější na Korsice je aziminu, která se vaří z několika druhů ryb. Další výtečné polévky, které můžete ochutnat jsou například minestra, nebo zuppa corsa (polévka z červených fazolí, podávaná se sýrem brocciu).

Sýry

Brocciu je nejznámější korsický sýr vyrobený z ovčího, nebo kozího mléka, který místní lidé využívají na mnoho dalších způsobů – plní jej do těstovin, přidávají do polévek, nebo do salátů. Další korsické sýry jsou hodně aromatické a jedná se většinou o dražší záležitost, protože zpracování takových sýrů je hodně náročné a proces je zdlouhavý. Mezi nejznámější takové sýry patří především niolo a tome de corse.

Korsický sýr Brocciu
©sylvain-alessandri

Maso a uzeniny

Kdo má rád uzeniny, rozhodně by neměl vynechat uzenou šunku prisuttu, lonzu, nebo coppa. Všechny tyto šunky mají vlastní postup uzení, kdy se nejprve naloží do soli, a poté marinují v česneku, červeném víně a ostatním koření. Výtečnými klobáskami jsou potom figatelli. Nejoblíbenějším masem mezi Korsičany je jehněčí, nebo kančí, které zpracovávají na několik způsobů. Můžete tak ochutnat cabri, neboli kůzlečí ragú, nebo třeba i jehněčí vnitřnosti – riffiu. K oblíbeným předkrmům na Korsice patří  Asiette de charcuterie, což je obložená mísa uzeninami. Pokud chcete zažít opravdový gurmánský zážitek, ochutnejte maso z polodivokých prasat charcutero. Maso se udí na kaštanovém dřevě a dozrává dva roky.

Veškerý dobytek se tradičně chová ve volném výběhu v dubových a kaštanových hájích, kdy se živí žaludy, bukvicemi a kořínky aromatických rostlin. Uzení a pečení masa většinou probíhá na typickém dřevě kaštanovníků.

©atc sylvain alessandri
©sylvain-alessandri

Dary moře

Výhodou každé země ležící u moře je kvalita mořských plodů, které se k vám na talíř dostanou vždy čerstvé. Z jídelního lístku dostanete na výběr mnoho druhů mořských plodů od lososů, pstruhů, okounů, ústřic, humrů, chobotnic, až po langusty, nebo dokonce mořské ježky, které se považují za lahůdku. Zinzi, což je druh mořských ježků se jí za syrova. Vyzkoušejte i mušle připravené na korsický způsob – s bílým vínem, ovčím sýrem, korsickou šunkou a olivovým olejem.

Mořský ježek - Korsika
©sylvain-alessandri

Těstoviny

Když už jsme zmiňovali italský vliv na gastronomii, těstoviny jsou nejspíše nejlepším příkladem. V restauraci si můžete objednat klasické „italské“ druhy těstovin, ale i korsické speciality. Jednou z nich je stufatu – dušené těstoviny v masové šťávě.

Nejširší nabídku průvodců a map Korsiky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Dezerty

Jako sladkou tečku na závěr nesmíte vynechat créme caramel, canistrelli (dortíčky ochucené anýzem a plněné citronovou kůrou), nebo torta castagniccia, což je kaštanový dort plněný několika druhy ořechů a rozinkami máčenými v rumu.

Využívání plodů kaštanovníků je na Korsice velmi oblíbené. Kaštany místní lidé považují za národní plody a v korsické kuchyni si našly všestranné využití – mele se z nich mouka, vyrábí chleba, koláče a polenta (kaše), ale využívá se i na výrobu džemu a medu.

Milovníci vína si dozajista přijdou na své

Jediné ostrovní vinice ve Francii se nachází právě na Korsice, a proto jsou tak výjimečné. Ve výrobě a pěstování vína má Korsika opravdu dlouhou tradici, některé vinice jsou staré více než 2 000 let. Díky rozmanitosti půd, mořskému vlivu a neobvyklé souhry klimatu, jsou zdejší pěstované odrůdy vinné révy tak neobvyklé a ušlechtilé. Můžete tak objevovat mnoho korsických vinařství a vychutnávat si vynikající odrůdy červeného, bílého i růžového vína.

Zaručenou kvalitou jsou vína s označením AOC – Apellation ďOrigine Controlée. Tato vína mají kontrolovaný původ, jsou vyráběná v rámci jedné oblasti, kde půda, klima a další prvky zaručují tu nejlepší kvalitu. Vinařství s označením AOC je na Korsice 9, což svědčí o velmi dobrých podmínkách k pěstování vinné révy na Korsice. Mezi nejznámější vína můžeme zařadit Patrimonio, které vás ihned zaujme sladkou vůní červeného ovoce s nádechem vanilky, nebo bílou odrůdu vína – Vermentino s květinovou vůní a chutí jablek a mandlí.

Neváhejte ochutnat i další alkoholické nápoje, které se na Korsice vyrábí. Typický je kaštanový, nebo myrtový likér Cap Corse, kaštanové pivo Pietra, ořechové víno vin de noix, nebo pomerančové víno vin orange.

Korsická vína jsou opravdu jedinečná
©sylvain-alessandri

Jen těžko lze popsat, jaké chutě můžete na Korsice vyzkoušet. Pojeďte se přesvědčit sami o tom, že Korsika je v gastronomii opravdovou špičkou. Více informací se dočtete na https://www.visit-corsica.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: