Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
Dál bhat je nejrozšířenějším nepálským jídlem, jež můžete ochutnat v desítkách podob. Toto je jedna z nich.
Co potřebujeme (pro 4 osoby)
– 3 hrníčky vody – 200 g masur dálu (červená čočka) – 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru – 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky – půl lžičky semínek černé hořčice – půl lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu) – tamarind nebo polovinu citrónu – sůl – cukr – olej – čerstvé lístky koriandru – 500 g rýže
A dáme se do toho
1) Do vařící vody přidáme masur dál a vaříme na mírném plameni do změknutí, tj. asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži. 2) Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a ještě chvilku povaříme. 3) Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s masur dálem. 4) Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela. 5) Podáváme s rýži, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru.
Doba přípravy
30 minut
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz
Tano a Davide, nevim odkud mate uvedeny recept. Nepalsky znamena Dal – omacka a Bhat ryze. Ja jsem jedl Dal Bhat (prosim uvadejte jidla v originalnim nazvu, tedy Dal ne Dál) na trecich v Himalajich. Urcite existuje cela rada provedeni tohoto jidla, no na svych cestach jsem se setkal prevazne s plnym talirem varene ryze a v male (snad kompotove nebo polevkove) misce cockova paliva omacka. Nekde k tomu podavali i varene brambory. Vas recept mi vsak pripomina jidlo podavane v nektere asijske restauraci nekde uprostred Evropy.
Posilam Vam jeden original nepalsky recept na Dal Bhat
Ingredients
Plain Rice (Bhat)
2 cups rice (Basmati or Long grain preferred)
4 cups (1 lt) water
1 tsp butter (optional)
Lentils (Dal)
11 cups lentil (any kind)
4 to 5 cups of water (depends preference of your consistency of liquid)
1 tsp turmeric
1 tsp garlic, minced
6 tbsp clarified butter (ghee)
3/4 cup sliced onions
2 chillies (dried red chilies preferred) (depends on your preference)
Salt to taste
Vyzkousejte a porovnejte.
S pozdravem
Miro Nágel, Žilina
David Kučera
Miro:
Ahoj Miro,
díky za další variantu na dál bhat. Toto velmi rozšířené jídlo se – jak bývá u pouličních jídel v Asii zvykem – opravdu vyskytuje ve více variantách, náš recept je jednou z nich.
David
Roy
Miro:
Dobry den Pane kucera
Myslim cetel jsem vase nejake clanek o Bangladese, jenom me zajmalo kde vyjste nasel takove levny hotel v Dhace hlavne jidlo za 1/4 usd??? rad bych to videl Ja tam taky par krat byl a nemel jsem ani jidlo ani snidani tak levny jak vy,
Dekuju
Roy
David Kučera
Roy:
Ahoj Royi,
jídlo jsem jedl zásadně v pouličních jídelnách. Jídlo s masem bylo 2-3x dražší než bez masa, jídlo bez masa doslova za pár korun.
David
Tano a Davide, nevim odkud mate uvedeny recept. Nepalsky znamena Dal – omacka a Bhat ryze. Ja jsem jedl Dal Bhat (prosim uvadejte jidla v originalnim nazvu, tedy Dal ne Dál) na trecich v Himalajich. Urcite existuje cela rada provedeni tohoto jidla, no na svych cestach jsem se setkal prevazne s plnym talirem varene ryze a v male (snad kompotove nebo polevkove) misce cockova paliva omacka. Nekde k tomu podavali i varene brambory. Vas recept mi vsak pripomina jidlo podavane v nektere asijske restauraci nekde uprostred Evropy.
Posilam Vam jeden original nepalsky recept na Dal Bhat
Ingredients
Plain Rice (Bhat)
2 cups rice (Basmati or Long grain preferred)
4 cups (1 lt) water
1 tsp butter (optional)
Lentils (Dal)
11 cups lentil (any kind)
4 to 5 cups of water (depends preference of your consistency of liquid)
1 tsp turmeric
1 tsp garlic, minced
6 tbsp clarified butter (ghee)
3/4 cup sliced onions
2 chillies (dried red chilies preferred) (depends on your preference)
Salt to taste
OPTIONAL
1 tsp (pinch) asafetida
1 tsp (pinch) jimbu
1 tbsp fresh ginger paste
Vyzkousejte a porovnejte.
S pozdravem
Miro Nágel, Žilina
Ahoj Miro,
díky za další variantu na dál bhat. Toto velmi rozšířené jídlo se – jak bývá u pouličních jídel v Asii zvykem – opravdu vyskytuje ve více variantách, náš recept je jednou z nich.
David
Dobry den Pane kucera
Myslim cetel jsem vase nejake clanek o Bangladese, jenom me zajmalo kde vyjste nasel takove levny hotel v Dhace hlavne jidlo za 1/4 usd??? rad bych to videl Ja tam taky par krat byl a nemel jsem ani jidlo ani snidani tak levny jak vy,
Dekuju
Roy
Ahoj Royi,
jídlo jsem jedl zásadně v pouličních jídelnách. Jídlo s masem bylo 2-3x dražší než bez masa, jídlo bez masa doslova za pár korun.
David