TOP 7 nejkrásnějších ostrovů světa

TOP 7 nejkrásnějších ostrovů světa

Máte rádi exotiku, koupání a nové kultury? Inspirujte se našim výběrem nejkrásnějších ostrovů světa! Sestavili jsme naše tipy ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Seychely

Seychely jsou ideální na tu pravou dovolenou v exotickém ráji. Spousty malých malebných ostrůvků s bělostnými plážemi lákají k odpočinku. Nenechte se ale zmást – i tuto ostrovní zemi můžete skvěle poznat a procestovat, aniž byste se museli bát jen „nudného polehávání na pláži“. Vydejte se na ta nejkrásnější místa – objevte historii při prohlídce památek v hlavním městě Victoria, vydejte se lodí na ostrovy Praslin a La Digue, ochutnejte pravou kreolskou kuchyni, potápějte se v národním parku Sainte Anne a obdivujte nádhernou přírodu v národním parku Morne Seychellois.

2. Maledivy

Maledivy navštivte buď samotné, a nebo je zkombinujte ještě s návštěvou Srí Lanky, cesta na tyto ostrovy je ideální na odpočinek po náročném poznávání srílanských památek. Maledivy sestávají z celkem asi 2000 korálových ostrovů a ostrůvků, některé mají jen pár metrů na šířku a na jiných stojí celá města. Jednotlivé atoly můžete objevovat se soukromou lodí a protože jde o ostrovy korálové, můžete u pobřeží celé dny šnorchlovat – pokaždé v jiné lokalitě! Když budete unavení, můžete si odpočinout v luxusních resortech se soukromými plážemi, a nebo prozkoumat hlavní město Male a poznat místní tradice.

3. Karibik

Do Karibiku byste mohli cestovat celý život a stejně byste nestihli poznat všechny místní ostrovy. Region zahrnuje Velké Antily, Malé Antily a Bahamy. Právě na Bahamy doplul Kryštof Kolumbus při svém „objevení Ameriky“. Na některých ostrovech se hovoří anglicky, na jiných španělsky nebo francouzsky. Řada z nich je zámořským územím některého z evropských států, proto se na některé z ostrovů dostanete jednoduše s cestovním pasem, nemusíte žádat o žádná speciální víza a jako měna vám postačí eura. Ať už se vydáte na jakýkoliv ostrov, čeká vás koupání na romantických plážích s bělostným pískem, ochutnávání vynikajících místních rumů a přátelští obyvatelé.

4. Filipíny

Filipíny jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Tento křesťanský stát se v poslední době rychle rozvíjí a na své si zde přijdou milovníci přírody i odpočinku. Za divokou přírodou zamiřte spíše na ostrovy Mindoro a Palawan, pokud upřednostňujete spíš pohodlí a odpočinek, vydejte se raději na Boracay nebo Cebu. Celé souostroví se však skládá z více než 7000 ostrovů, takže je z čeho vybírat. Co byste neměli vynechat? Vydejte se k sopce Mayon, zažijte šnorcholování s mírumilovnými žraloky obrovskými, pozorujte roztomilé nártouny filipínské, vydejte se do malebných kopečků Chocolate Hills a odpočiňte si při koupání a šnorcholování upoloostrova Caramoan.

Nejširší nabídku průvodců a map Filipín (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

5. Jamajka

Když se řekne Jamajka, většina z nás si vybaví reggae a kvalitní rum. Tento ostrov patří mezi nejkrásnější v Karibiku a z každého koutu na vás dýchá místní pohodová atmosféra, vzduch je nasáklý vůní kávy, cukrové třtiny a jamajského rumu. Velkým plusem také je, že se zde domluvíte anglicky. Jamajka je také známá pěstováním konopí – roste zde v hojné míře a Jamajčané ho používají skoro ke všemu: vaří z něj, vyrábí lana, oblečení… Nelekněte se tedy, až bude součástí pokrmů. Kouření marihuany je ovšem i zde nelegální.

Ve městech můžete obdivovat zašlou koloniální krásu a odpočívat na bělostných plážích. Nenechte si ujít ani přírodní památky – vykoupejte se v v tyrkysových vodách Blue Lagoon, prozkoumejte divoké pohoří národního parku Blue Mountains, rozsáhlý jeskynní komplex Green Groto Caves a zažijte plavbu po světélkující laguně Glistening Waters.

6. Panenské ostrovy v Indickém oceánu

Pokud vás lákají opravdu netradiční destinace, kam se většina z nás nikdy nepodívá, vydejte se na některé z panenských ostrovů poblíž břehů východní Afriky, třeba na souostroví Komory a nebo ostrov Zanzibar. Jako Komorské ostrovy se označují 4  sopečné ostrovy (Grande Comore, Anjouan, Mohéli a Mayotte), na kterých vás čeká nejen tropická příroda a nádherné pláže, ale i historické památky a malebné vesničky. Užijte si šnorchlování, výstup na sopku Mt. Karthala (vysokou 2360 metrů) i s noclehem v kráteru, vypravte se keSlanému jezeru, Dračím skalám a vodopádům Tatringa. Dovolenou na Komorách je vhodné kombinovat ještě s návštěvou exotického ostrova Zanzibar a na skok se při přeletu můžete zastavit i vDar es Salaamu, hlavním městě Tanzánie.

7. Mauricius a Réunion

Návštěvu těchto dvou ostrovů v Indickém oceánu je ideální skloubit dohromady. Zatímco ostrov Réunion láká svou divokou hornatou přírodou k prožití nejrůznějších dobrodružství (kratším i vícedenním trekům, výstupům na sopky a vysoké vrcholy hor), na ostrově Mauricius si užijete hlavně odpočinek a koupání na malebných plážích. Díky tomu, že tyto ostrovy leží blízko sebe, si tak můžete nakombinovat vyváženou dovolenou, kdy spojíte poznávání dohromady s odpočinkem. Nenechte si ujít výstup na stále ještě činnou sopku Piton de la Fournaise (2632 metrů), prozkoumejte nedotčenou přírodu kolem městeček Cilaos a Salazie, vykoupejte se v Indickém oceánu a poznejte místní kulturu, která je ovlivěna kreolskými, evropskými, africkými i indickými vlivy.

Zkušenosti čtenářů

Frankie

Zase jen jakýsi žebříček, který byl evidentně sestavován někým, kdo jen odněkud čerpal, ale sám popisované země nenavštívil. Tvrdit totiž o Jamajce, že má bělostné pláže, což navozuje dojem, že jsou všude, je velký omyl. Bělostné pláže a čisté moře je jen na západě v okolí Negrilu a zčásti na jihu. Ve zbytku (zejména na severu a na východě) jsou pláže a moře spíše barvy šedivé, každopádně zkalené a málokdo se tam koupě (proto taky většina resortů na severu nabízí all inclusive ubytování, protože k nečistému moři by jim tam turisté jinak nejezdili, takže je lákají na jídlo, pití a atrakce). Příroda ve vnitrozemí je jinak super, proti tomu žádná, ale je třeba zmínit prachbídný stav vnitrozemských silnic. V žebříčku postrádám Belize, Francouzskou Polynésii, Palau, Vanuatu nebo Samou, jinak lze souhlasit.

Frankie, Belize není ostrov. Jinak to je jen reklamní článek té cestovky, který nic moc nepřináší. Ale hlavně není o ostrovech ale souostrovích. Označovat např. Karibik nebo Filipíny jako ostrov je na webu o cestování ostuda.

Frankie

… jo, já samozřejmě myslel ostrovní část Belize, zejména Ambergris Caye, Caye Caulker, oblast kolem Great Blue Hole a tak.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: