Top 7 treků v Evropě, které by měly poznat tvoje toulavé boty

Top 7 treků v Evropě, které by měly poznat tvoje toulavé boty

Nejtěžší, nekrásnější, nejdelší. I v Evropě se skrývá mnoho možností, kam vyrazit na trek. Přinášíme vám top 7 nejzajímavějších treků na starém kontinentě. Který trek je ten TOP pro vás?

1. Serra de Tramuntana – Mallorka

Mallorka to nejsou jen turistické lokality a přeplněné pláže. Celou severní část ostrova zaujímá téměř 90 km dlouhé vápencové pohoří Serra de Tramuntana, které bylo nedávno zařazeno na seznam přírodních památek UNESCO. Pohoří je protkáno desítkami kilometrů stezek, vedou od pomerančových a mandloňových sadů v údolích až po nejvyšší vrcholky. Nečekejte takové velikány jako v Alpách nebo Pyrenejích, hory se však zvedají přímo z moře a formují impozantní přírodní kulisy lemované divokým pobřežím.

Náročnější trek slibuje zdolání kaňonu Torrent de Pareis, jenž je dlouhý téměř čtyři kilometry. Uchvátí vás místní flóra, fauna i scenérie utvářené vápencovými soutěskami, propadlinami i jezírky. Jedná se o přírodní rezervaci, která nemá na Mallorce konkurenci. Na její zdolání budete potřebovat nejen dobrou fyzičku, ale i pevné boty a lano. Výchozím bodem je Escore, pokud se tam vydáte, měli byste mít již základní zkušenosti s lezením v horách.

Ubytování: horské chaty, penziony

Obtížnost: vysokohorská túra, není třeba speciálního vybavení (kromě kaňonu Torrent de Pareis, tam budete potřebovat lano)

Délka: pohoří má 90 km, je protkáno nespočtem stezek

Doprava: Letecky, charterové společnosti nabízejí lety už od 1500,- Kč

Kdy vyrazit: ideálně květen, září – je lepší se vyhnout letním měsícům, kdy mohou být teploty poněkud vyšší

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/mallorca-prechod-pohori-serra-tramuntana-po-gr-221/

2. GR20 – Korsika

Divoké, drsné a opuštěné Korsické Alpy jsou mezi vysokohorskými turisty pojmem. Najdete tam i jeden z nejtvrdších treků v Evropě. Zdejší hřebenovka GR 20 vám nabídne rozeklané divoké pohoří, křišťálová jezera, malebné zátoky, rozlehlé lesy i písčité pláže. Tento dvou set kilometrový trek doslova přes hory i doly, plně prověří vaši vytrvalost, vůli i vybavení. Perla mezi vysokohorskými túrami je rozdělena na dvě poloviny železniční stanicí Vizzavona. I na začátku léta musíte v nejvyšších polohách počítat se sněhem. Většina turistů kvůli dopravní dostupnosti zdolává jen její severní polovinu z Calenza. Korsické Alpy skýtají drsnou krajinu plnou žulových štítů, skalních převisů, bujnou vegetaci. Eldorádem pro méně náročné turisty a třeba i vyznavače canyonigu jsou oblasti kaňonů de la Vacca a de la Purcaraccia. Nemusíte se tam škrábat na horské štíty, ale i tak vás čekají úchvatné přírodní scenérie a třeba i jeden ze symbolů Korsiky – mohutné jedlé kaštany.

Ubytování: horské chaty, kolem nich se dá většinou i zadarmo stanovat (v chatách je většinou i voda, na tu po cestě moc často nenarazíte)

Obtížnost: méně i více náročná vysokohorská turistika, záleží na zvolené trase

Délka: 200 kilometrů, cesta zabere dva týdny

Doprava: Přímé letecké spojení na ostrov z naší republiky není. Levně se dostanete s nějakou nízkorozpočtovou společností do Pisy, která se nachází jen asi 30 minut jízdy vlakem do přístavního města Livorno, odkud jezdí na Korsiku – kromě Janova, Savonny, Marseille, Nice a Toulonu – často trajekty dvou lodních společností. O něco dražší je vlak přes Rakousko.
Vyplatí se jet do Itálie (Livorna, Janovy či Savonny), odkud jsou trajekty na Korsiku levnější než z francouzských přístavů, kam je to navíc od nás dál.

Kdy vyrazit: ideálně od poloviny května do konce června, popř. na podzim

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/trek-gr20-na-korsice/

Základem jsou dobré trekové boty. Svět Outdooru připravil výběr těch nejlepších! Slušný výběr najdete také v internetovém obchodě Běž.cz.

3. Tour de Mont Blanc – Francie, Itálie, Švýcarsko

Nejznámnějším trekem v Evropě je jednoznačně trasa kolem nejvyšší hory Evropy, Mont Blancu. Okruh dlouhý 150 kilometrů prochází hraničním územím tří států – Francie, Itálie a Švýcarska. Sedm dnů, sedm výškových kilometrů. Můžete si zvolit lehčí či těžší variantu pochodu. Cestou projdete přes horská sedla, po hřebenech, úbočích, podél divokých potoků i historickými horskými vískami. Nejen různorodá krajina, ale i závratné výhledy na Mont Blanc, který je z Italské strany skalnatý a divoký. Z pohledu od Francie a Švýcarska zasněžený a majestátně vyhlížející na čtyřtisícové žulové velikány Walliských a Savojských Alp.

Každý si přijde na své. Pokud budete mít času i peněz nazbyt, můžete se lanovkou dostat až do země ledovců. Podniknout lanovkový výlet po úbočí Mont Blancu z Courmayeuru do Chamonix a zpět. V šesti úsecích se budete vznášet na ledovci i projíždět mezi štíty věhlasných jmen. Uprostřed se dokonce kabinka zastaví a vám se tak naskytne výhled na obrovský ledovec Ledové moře (Mer de Glace). Zpátky můžete jet opět lanovkou anebo autobusem, počítejte s tím, že vám lanovkový výlet zabere celý den.

Ubytování: Po cestě je dostatek kempů pro stany, horských chat pro romantiky i hotelů v údolích pro milovníky pohodlí.Procházet budete i mnoha vesničkami, kde se dá jednoduše najíst v restauracích či nakoupit jídlo na vlastní kuchtění.

Obtížnost: Náročná vysokohorská túra staví do cesty krkolomné stezky, velká převýšení a rychlé změny počasí. Není ale potřeba žádné speciální vybavení.

Délka: 150 km, 7 – 10 dní. Na případný lanovkový výlet je třeba rezervovat celý den.

Doprava: Autem do Chamonix přes sedlo Forclaz nebo do Courmayeuru přes Svatobernardský průsmyk.

Kdy vyrazit: Nejlepší období pro absolvování treku je červenec, srpen.

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/trek-tour-de-mont-blanc/

Máte také svůj oblíbený trek? V Evropě nebo snad na druhém konci světa? Podívejte se, které treky jsme zařadili mezi těch Top 7 na celém světě.

4. Pouť Santiago de Compostela – Španělsko

Nejedná se o žádnou vysokohorskou turistiku, ale o zážitek na celý život. Napříč krajinou severního Španělska při cestě poutníků k hrobu svatého Jakuba ve městě Santiago de Compostela poznáte kolorit španělského venkova. Existuje nespočet cest odkud se na pouť vypravit. Většina poutníků však volí jako výchozí bod francouzské městečko Saint Jean Pied de Port, kterým prochází nejznámější trasa poutní cesty nazvaná „Camino Francés“. Ochutnáte výtečné francouzské sýry, nasajete atmosféru tohoto posvátného místa a rozhodně nebudete litovat. Pokud vás tlačí čas, je možné zvolit i některou z kratší 100 kilometrových tras.

Ubytování: Podél hlavních tras jsou rozmístěny církevní, obecní i soukromé ubytovny se sprchou, postelí a snídaní.

Obtížnost: Nenáročná pěší turistika.

Délka: 740 km (existuje mnoho různých variant)

Doprava: na cestu se můžete vydat prakticky odkudkoliv. Doprava po Evropě je bezproblémová.

Kdy vyrazit: na jaře nebo na podzim, není takové vedro a vyhnete se těm největším davům.

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/poutni-svatojakubska-cesta-do-spanelska/

Hledáte zajímavý trek? Podívejte se do katalogu treků na SvetOutdooru.cz. Najdete v něm víc než 2000 horských túr: treků, výstupů na vrcholy i ferat po celém světě. Inspirujte se tipy na víc než 100 dobrodružství po Česku či Slovensku, téměř 1000 horských túr v alpských zemích247 treků po celém Balkánu či 46 treků ve Skandinávii a na Islandu.

5. Tatranská magistrála – Slovensko

„Naše malé velehory“ Vysoké Tatry, po jejichž úbočí se táhne vyhlídková a pohodlná trasa nazvaná Tatranská magistrála láká mnoho začínajících i pokročilých turistů. Začíná na západě v Podbanském, prochází se pod Lomnickým štítem a oficiálně končí u Bílého plesa. Trek si můžete protáhnout přes Kopské sedlo až do Tatranské Javoriny pod horami. Tatranská magistrála se samozřejmě nemůže rovnat světovým trekům, i tak však stojí za zdolání.

Ubytování: Horské chaty – v sezoně je třeba dopředu zamluvit

Obtížnost: Horská turistika. Trasa vede po pohodlných kamenných chodnících, místy je prudké stoupání či klesání, některé úseky jsou jištěné řetězy

Délka: 52 km, 2 – 3 dny

Doprava: Vlakem nebo autobusem do Popradu a dále autobusem do Podbanského

Kdy vyrazit: červenec – září

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/prechod-tatranske-magistraly/

6. Thórsmörk, Duhové hory – Island

Nespoutaná a divoká Islandská krajina místy připomínající povrch na Marsu, slibuje nenáročný trek mezi ledovci i sopkami. Nejzajímavější částí ostrova je jeho jižní cíp v oblasti Thórsmörk. Mezi třemi obrovskými ledovci Mýrdal, Eyjafjall a Tindfjall se vinou hory a hluboká údolí, mnohem teplejší a klimaticky příjemnější než ostatní části ostrova. S doutnajícími sopkami nad hlavou projdete přes barevné mechové koberce, sopečný prach i kapradinovými porosty. Dokonce se na několika místech můžete i vykoupat ve vyvěrajících horkých pramenech, v teplých potocích nebo v gejzírech horké vody.

Ubytování: Spí se ve stanech. Jednoduchá tábořiště jsou u turistických chat. Některá z nich poskytují nouzové ubytování uvnitř.

Obtížnost: Trasa vyžaduje zdatnost na úrovni běžného českého turisty a odolnost proti špatnému počasí.

Délka: 80 km, 5 dní

Doprava: Autobusem z Reykjavíku do osady Landmannalaugar. Dál vede jen stezka pro pěší.

Kdy vyrazit: červenec, srpen

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/laugavegur-trek-skrz-duhove-hory-a-kolem-islandskych-sopek/

7. Trek přes nejvyšší skandinávské pohoří Jotunheimen – Norsko

Přes 3500 km² hor, ledovců, těžce schůdných údolí, stovek jezer i divokých bystřin, nejvyšší skandinávské pohoří Jotunheimen v Norsku, jehož velkou část zaujímá národní park, vás určitě nadchne.  Trek „domovem obrů“ kde rozlehlé kopce i jezera popírají lidská měřítka, vzdálenosti nabízí bohatou nabídku tras, stačí si jen vybrat.

Většinu návštěvníků nejvíce láká dvojice nejvyšších vrcholů Galdhopiggen a Glittertind na severu nebo hory v blízkosti jezera Gjende na východním okraji pohoří. Nezapomenutelným trekem se tak stává trasa z Juvasshytta – Spiterstulen – Glitterheim – Memurubu  až do Gjendesheim. Je vhodná jen pro velmi zdatné jedince, sníh tu leží totiž celoročně a tak se na některých místech budete pohybovat i po sněhových polích. Území Jotunheimenu, kde na vás více než kde jinde dýchne atmosféra divoké norské přírody, vás doslova pohltí. Budete mít neutuchající potřebuju, strávit v těchto drsných podmínkách ještě alespoň kousek své dovolené.

Ubytování: horské chaty, ve stanech, i když se jedná o národní park, nikdo vás nebude omezovat. Pitnou vodu naberete po cestě z potoků, jídlo si musíte nést s sebou, nouzově lze dokoupit na chatách.

Obtížnost: náročná trasa s pohybem po ledovci

Délka: 66 km, 4 dny

Doprava: Do Norska létá hned několik „low costů“ v cenách již od 1500 Kč. Z letiště je nutné dojet do Osla busem za neskutečných 1600 Kč.  Do pohoří Jotunheimen se pak dostanete jak vlakem (železniční stanice Otta, navazující autobusy především do severní části pohoří) nebo přímým autobusem spol. Nor-way Express. Pokud vás pojede osm a víc, cestu si telefonicky rezervujte a dostanete slevu 33 %.

Kdy vyrazit: konec června, září

Podrobný popis: https://www.svetoutdooru.cz/hory/ctyrdenni-prechod-pres-nejvyssi-skandinavske-pohori-jotunheimen/

Nejširší nabídku průvodců a map (nejen) evropských destinací (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Jaro Flídr

Autobusom z Popradu na Podbanské iba cez Liptovský Hrádok. Takže by to bolo cik-cak. Navyše tu chodia iba tri spoje denne, dva ráno a jeden poobede. A zastávka sa pre istotu volá Pribylina Permon. Vitajte v Tatrách…

Pavel
Jaro Flídr:

Rozhodně Cape Wrath Trail – cca 370 km dlouhý trek Skotskou vysočinou zakončenou na nejsevernějším cípu Skotska – Cape Wrath. Za měsíc s kámošem vyrážím, pokud by se chtěl někdo přidat:)

Jana

Naša srdcovka je Veľká Fatra. Z Ružomberka na Malino Brdo,cez Smrekovicu,Rakytov,Borišov na Královu Studňu ,tam možnosť vybrať si zostup,buď do Blatnice -Martinská strana,alebo cez Šturec na Staré hory,Donovaly. Nádherný vyhliadkový a nenáročný trek s rozložením podľa sily a chuti.

Jirka

Ono je to všude hezké, ale osobně doporučuji třeba to, co známe v létě, dát v zimě na sněžnicích, třeba taková cesta Hrdinů SNP přes hřeben Nízkých Tater v předjaří, když vyjde počasí, to je něco úžasného 😉

Michal

No nevím je spousta hezčích míst. Třeba Ruta de los Vulcanos. Rakousko Hochstein a další. Vápencové věže v Dolomitech.

Petra
Michal:

Určitě je hodně krásných míst poblíž ČR, slovenské Strážovské vrchy, rakouský Hochschwab, italské Dolomity, jezero Garda, kde si člověk může užít ferraty, treky i parádní koupání.

Michal

A dokonce existuje dálková trasa přes Beskydy – 500 km. Některé úseky jsou parádní, třeba kolem Babí Hory.

Helča

Na GR20 se v nocležištích rozhodně zadarmo stanovat NEDÁ. V roce 2010, kdy jsme to šli, se vybíralo 5 E za stan, kolik je to teď nevím. Důležitá informace taky je, že jedna z obtížnějších etap (4.od severu) je kvůli tragické nehodě asi před 6 týdny uzavřena a obchůzná trasa je popisovaná jako vysoce náročná – variantou je použít kyvadlovou autobus.dopravu. Aktuální info např.na diskusním foru na corsicaforhikers.com

Michal
Helča:

Je to za 7 €. Ta obchadzka ide z Asca cez sedlo pod Monte Cinto (je mozne si v sedle nechat batoh a odbehnut na vrch) a dalej cez Bocca Crucetta na chatu Refuge Tighiettu. Prevysenie cca. 1200 m, par kratsich usekov zaistenych retazou a do 2 UIAA. znacene zltou. Cas v Ascu pise 8-10 h.

Helča

CIRQUE DE LA SOLITUDE: Alternative route

Currently the Cirque de la Solitude is closed and will certainly remain until the end of the summer. There are still excavations there, three people are still being sought.
The alternative advanced by the scree is now marked with double yellow, it is a demanding route with technical passages (8 to 9.30 hours walk).
It requires a very good physical condition.
We remind you that before any departure, it is essential to find out about weather conditions by contacting the: 0899710220
Besides this variant, there is the option of taking a bus in which information is given on the first page of our website. http://www.parc-corse.org

Jirka

Madeira je na treky perfektní

EvKa

Doporučuji Kingstrail ve Svedsku

EvKa

Doporučuji Kingstrail ve Svedsku

EvKa

Doporučuji Kingstrail ve Svedsku

strupp

jakékoliv pohoří rumunska + samosebou poloniny na podkarpatské rusi… Boržav aSvidovec

Michaela

Před třemi lety jsem byla na „Caminu“ a rozhodně nesouhlasím s tím, že je to nenáročná pěší turistika 😉
Vřele to ale každému doporučuji, změnilo mi to život.

Ivo Marek

Letošní rok v říjnu budeme pokračovat na cestě z Bilbaa do Santanderu, asi 150 km. Jdeme trasu Camino del Norte, podél moře, která je vysoce zajímavá. Kouzelná města, městečka i samoty, pláže, útesy, výborná baskická kuchyně. Upravená země, jako ve Švýcarsku. Levná a dobrá doprava.

Ondra

Nejlepší přes celé Bulharsko – Stara Planina – Com -Emine 500-600km
Taky v Sareku ..tam snad pojedem zas v létě .. Švédsko za polárním kruhem

Mira

Bulharsky trek Rila a Pirin – pekny trek nedotcenou prirodou mezi stady koni a krav. A pokud si dobre naplanujete trasu, budete mit hory jen pro sebe.

Majk

Tatry su sice fajn, ale co tak skusit Stefanikovu magistralu? To je mega vyzva!

Majk

Ospravedlnujem sa, nie Stefanikovu magistralu ale Cestu Hrdinov SNP

Lu

Urcite doporucuji Rota Vicentina v Porugalsku. Cela pobrezni varianta vede po utesech nad morem, ubytovani je po kazdem useku v rybarskych vesnickach. Ctyri useky plus den v Lisabonu = 5 dni na prodlouzeny vikend 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: