Speciality panamské kuchyně

Speciality panamské kuchyně

Gallo pinto, empanady, nebo batido. Jaké pokrmy se skrývají za těmito exotickými názvy?

Mezi panamské speciality patří:

Gallo Pinto – typický pokrm, společně s kostarikou i Nikaraguou. Je to rýže, fazole s cibulí a kořením opečené na oleji. K tomu míchaná vajíčka. Dále se k této snídani podavají tortillas a sour cream.

Guacho de marisco – je něco mezi polévkou a hlavním jídlem, obsahuje rýži, vývar z mořských plodů a ryb a mořské plody. Má velice typickou chuť a vůni, u Panamců velice oblíbené jídlo.

Pargo rojo frito – celá ryba, která se podává s rýží smíchanou s kokosem a další přílohu tvoří zelenina.

Pollo sudado – vařená zelenina v kuřecím vývaru

Ropa vieja – maso různého druhu (hovězí, kuřecí i vepřové) uvařené na rajčatovém základu s cibulí a česnekem. Jako většina hlavních jídel se servíruje s rýží.

Empanadas – taštičky plněné mletým masem nebo sýrem. Díky použitému koření chutnají pokaždé jinak (doporučeno ochutnat).

Batido – nápoj vyrobený z čerstvého tropického ovoce jako je mango, papája, ananas a to mixováno buď s vodou nebo s mlékem či jogurtem, máte na výběr.

Rýže s mlékem – typ rýžového pudingu, častý místní dezert

Rozdílné ceny budete moci pozorovat v hlavním městě Panama City, kde jsou celkově vyšší. Nižší ceny jsou naopak v horách a odlehlejších místech země.

Orientační ceny jídla v běžných restauracích:

Snídaně = 4-10 USD

Oběd = 8-20 USD

Večeře = 10-30 USD

Orientační ceny v supermarketu:

Lahev vody 1l = 1 USD

Mléko 1l = 1 USD

Pivo v plechovce = 2,50 USD

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: