Kam cestuje manažer Klubu cestovatelů

Kam cestuje manažer Klubu cestovatelů

… a co dělá nadšený světobežník, když je zrovna doma? Zeptali jsme se Filipa Kerekeše, který vede pražský Klub cestovatelů.

Proč pořád jezdíš do Indie? Za poslední dva roky třikrát delší pobyt…

Chutná mi tam a dobře mě ostříhají. Dvakrát jsem projel jih a jednou sever. Tamil Nadu mi zachutnalo obzvlášť. To je pořád Indie jaká byla. Třeba sousední Kerala je už modernizovaná, severní města taky.

Po první cestě do Indie jsi přestal jíst maso a pít alkohol. Proč?

Uvědomil jsem si, že všichni lidé na zemi se prostě nemohou a neměli by živit masem.

A proč sis to uvědomil zrovna v Indii?

Zaujala mě jihoindická kuchyně, jak může být dobrá a přitom bez stopy masa. Viděl jsem na vlastní oči, že skoro všichni Tamilci jsou celý život bez masa. Přitom jsou zdraví a zapaluje jim to.

Takže Ti to teď taky zapaluje víc?

Nemám myšlenek víc, ale jsou svěžejší.

A jakou jsi měl poslední svěží myšlenku?

(Bohužel ani po dvaceti minutách Filip neodpověděl.)

Ten výpadek v pití alkoholu kompenzuješ vyšší spotřebou marihuany?

Hej, takové věci tam nepiš.

Jasně, to víš, že ne. Kam se chystáš příště?

Přes Jamajku do Kolumbie.

Ajaj!

S Filipem Kerekešem o Klubu cestovatelů

Filip se svým kadeřníkemFilip se svým kadeřníkem

Jaké je to vést restauraci Klub cestovatelů?

Super. Pokud chcete pracovat sedm dní v týdnu, nejčastěji po večerech, baví vás držet na uzdě cholerické arabské a indické kuchaře a shánět speciální přísady a koření u pákistánských prodejců, pak mohu tuhle práci jen doporučit.

Liší se to nějak od provozování jakékoliv jiné běžné restaurace?

Naštěstí o hodně. V Klubu máme pravidelný program výstav, přednášek a dalších akcí, kde potkám spousty dobrodruhů, cestovatelů a dalších podobných šílenců. Skoro každý večer vidím u některého stolu, jak si hosté nad mapami plánují svou další cestu anebo si přišli prohlédnout fotky z té předešlé a zavzpomínat. Je to fajn, že cestovatelé vzali Klub za svůj.

Filip Kerekeš je manažerem Klubu cestovatelů v Praze. Jeho restaurace nabízí libanonskou kuchyni, příjemné posezení a také spousty cestovatelských programů. Můžete si také přečíst jeho článek o Libanonské kuchyni zde.

Stříhání do hola v hinduistickém chrámu Tirupati

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Zkušenosti čtenářů

MartinT.

Docela souhlasím, Tamilnádu je skutečně docela „ryzí“ Indie (když odhlédnu od horských letovisek jako Kodaikanal), byť jsem tam byl před lety. Líbilo se mi třeba takové Tiruchirappali nebo malý Rameswaram. V Rameswaramu jsem si poprvé a naposled v životě nechal oholit hlavu (že by ta hindu atmosféra?) Není ale pravda, že se nedá jíst nevegetariánsky! Dá, člověk si může dát karí omáčku s VEJCEM a občas i lassí 🙂 Jinak, pozor na fotky s ozbrojenci, nikdy nevíte, kdy se to na ministerstvu zahraničí může obrátit proti Vám (když tam ovšem získáte džob).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: