HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Festivalová ochutnávka 2 – recept na íránský koláč Tanchin

Festivalová ochutnávka 2 – recept na íránský koláč Tanchin

V minulém článku jsme nakoukli pod pokličku našim polským sousedům. Teď se podíváme o něco dál. Jak už asi tušíte, okusíme chuťové kouzlo Íránu, který nám společně s Polskem kompletně naservíruje festival Culturea a to od 9. do 11. dubna ve Zlíně.

Tradiční jídla íránské kuchyně se liší podle jednotlivých regionů. V poušti vaří lidé především z velbloudího masa, na jihu vedou zase ryby a úrodné kaspické provincie nedají dopustit na zeleninu. Všechny obyvatele ale spojují Sangak, Taftun, Barbari, Lavaš – čtyři druhy chleba. Další nezbytnou složku pokrmů ve všech koutech země představuje rýže. Místní specialitou je rýžový šafránový koláč Tahchin, jež má několik verzí. Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pro vás vybrali tu se sušeným ovocem, abyste si mohli dát po polských pirohách sladkou tečku.

Ingredience:

400 g basmati rýže, 1 hrnek bílého plnotučného jogurtu, 3 vaječné žloutky, 40 g soli, 1 čajová lžička šafránu, 2 čajové lžičky soli, 2 plátky másla, sušené brusinky, sušené rozinky, slunečnicový olej

Postup:

Rýži basmati pořádně omyjeme a necháme osušit na utěrce. Do vroucí vody přidáme přibližně 40 g soli a nasypeme rýži. Vaříme ji 6 až 8 minut. Rýže je hotová, jakmile začnou zrnka vyplavovat na povrch. Měla by také držet tvar. Po uvaření rýži přecedíme a jemně omyjeme.
V misce smícháme jogurt, slunečnicový olej, žloutky, sůl a rozdrcený šafrán, který jsme zalili dvěma čajovými lžičkami vroucí vody. Vše důkladně promícháme. Do připravené směsi následně přidáme rýži a jemným mícháním do ní směs zapracujeme. Dáváme pozor, abychom rýži až moc nerozdrtili.
Nádobu na pečení vytřeme slunečnicovým olejem. Na másle si opražíme sušené brusinky a rozinky. Polovinu rýže dáme do zapékací mísy a přidáme brusinky s rozinkami. Ty pak přikryjeme zbylou rýží. Vše jemně porovnáme, přikryjeme alobalem a necháme péct 65 až 80 minut na 200°C.

Přejeme نوش جان [nooshe jân]!

Více informací naleznete na www.culturea.cz nebo na Facebooku a Instagramu Culturea.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: