Jana Troupová

Geografka, cestovatelka a občasná publicistka. Ze svých cest píše články, pořádá cestovatelské besedy a workshopy. Vydala dvě knihy - Ajťákem v pralese a ženou indiána a Mezi dvěma kontinenty. Půl roku pracovně-cestovatelsky pobývala v Ekvádoru a půl roku v Bolívii. Také pracovala jako koordinátorka rozvojových projektů v Indii, v současnosti se věnuje migraceonline.cz. Nejraději vyjíždí do Latinské Ameriky, ale ráda má i jihovýchodní Asii a severní Evropu. Mezi její nejoblíbenější "destinace" patří jakékoli zákoutí vysoko v horách, bezprostřední lidé a živé tradice, zejména pak v kombinaci s Bolívií, Ekvádorem, Peru, Kolumbií, Salvadorem, Guatemalou, Barmou, Nepálem, Islandem...


Články autora

Do bolivijského divadla pouze s popcornem a v čepici
Cestopisy a reportáže

Do bolivijského divadla pouze s popcornem a v čepici

Když se řekne Bolívie, každý cestovatel vám vysype z rukávu pojmy jako Salar de Uyuni, doly a dynamity v Potosí, šílené La Paz, bájné jezero Titikaka, cestu smrti. Co takhle ale pobýt v této jihoamerické zemi půl roku a konkrétně v La Pazu krom obligátních trhů čarodějnic a muzea koky zajít do divadla či na fotbal?

Ekvádorské Quito: město ve středu světa
Města

Ekvádorské Quito: město ve středu světa

Dostat se do hlavního města Ekvádoru Quita dnes již není žádný problém. Ceny letenek díky levné ropě klesají, zkušených cestovatelů s touhou vidět odlehlé destinace stále přibývá. I pro samotné piloty je cesta do Quita již o něčem jiném než dříve. „Konec hrůzostrašných přistání“ hlásaly novinové titulky na počátku roku 2013, kdy bylo otevřeno nové mezinárodní letiště Mariscal Sucre.

Pláže i džungle v národním parku Tayrona
Národní parky a přírodní skvosty

Pláže i džungle v národním parku Tayrona

Pět třicet. Vstávat se mi nechce, ale plán není radno měnit. Pozdější horko, vlhko, nekonečné stoupání i přibývající turisti by nám mohli zhatit cíle. O spaní stejně nebyla moc řeč, sice v pohodlných hamakách, zato pod notně přecpaným přístřeškem plných turistů, kteří včera přes den dorazili do El Caba; to se jen tak mírně pohupujete a pouze čekáte, až budete muset vstávat.

Kolumbie – země, odkud se nebudete chtít vrátit domů
Města

Kolumbie – země, odkud se nebudete chtít vrátit domů

„El riesgo es que te quieras quedar,“ říkají s oblibou Kolumbijci, právem hrdí na svou zemi. Mimo jiné tím naráží na stále přetrvávající stereotyp o tomto jihoamerickém státu – drogové kartely, guerilla, únosy, nebezpečná území, narkomafie, vysoká kriminalita. Časy se však mění, naprostá většina území je dnes pro cestování a poznávání země bezpečná.

Oslava dospívání patnáctileté dívky v Ekvádoru je plná rituálů i moderní hudby
Tradice

Oslava dospívání patnáctileté dívky v Ekvádoru je plná rituálů i moderní hudby

Quinceañera aneb oslava patnáctých narozenin je v Ekvádoru jednou z nej­důležitějších slavností. Dokonce významnější než svatba (pokud vůbec k nějaké dojde) či osmnáctiny. Ono při ekvádorském stylu života by totiž osmnáctiny byly trochu opožděným oficiálním vstupem dívky do již před několika lety započaté dospělosti.