Tento švýcarský kanton se netěší takové oblibě jako například Valais, minimálně v zimě ale opravdu ožívá díky lyžařským příležitostem. Léto je zde naopak spíše klidné a nabízí spoustu příležitostí k rozjímání, hodně dlouhým procházkám či znovuožití dětských fantazií.
V létě nebo v zimě, ve vodě nebo na sněhu, ve vzduchu nebo na zemi: Interlaken v centru Švýcarska nabízí skvělé podmínky pro aktivní dovolenou. Pohled na Alpy zpoza padáku, je nejen adrenalinovou výzvou, ale obrazem, který jen tak z hlavy nevymažete.
Základní tábor pro výstup na švýcarského velikána. Horská chata Hörnlihütte se po rozsáhlé rekonstrukci, právě včas na 150. výročí prvovýstupu na Matterhorn, znovu otevře veřejnosti.
Magická špice Matterhornu, kvůli které do Zermattu a jeho okolí jezdí stovky turistů denně, vábí nejen k výstupu, ale i k dalším trekům v okolí. Můžete si tak užít jedinečné výhledy na majestátní Matterhorn třeba od jezera Rifelsee nebo z architektonické perličky – horské chaty Monte Rosa Hütte.
Poslední nedobytná čtyřtisícovka v Alpách. Magická hora, která jako siréna vábila horolezce po staletí. Až nakonec 14. červenec 1865 Matterhorn (4487 m) podlehl. Nevzdal se bez boje, vybral si však svou daň. Prvovýstup před 150 lety stál život čtyři horolezce.
Zermatt oslavuje v roce 2015 ikonický Matterhorn. 150. výročí prvního výstupu na tuto jedinečnou kamennou pyramidu, který uskutečnil Edward Whymper pod vedením horských vůdců Petera a Petera Taugwalderových (otec a syn), připadá na 14. července.
Voda se mi tříští o helmu a záda. Visím na laně v 50m slanění a tělem si vytvářím prostor, abych se mohla nadechnout. Přemýšlím, zda se spustit níž, mám strach, co když bude proud silnější než já? Neváhám dlouho, to zvládneš, snažím se dodat si odvahy. Začátek kaňonu je několik desítek výškových metrů nade mnou, za sebou mám tři slanění, není cesty zpět, tady zůstat nemůžu, i proto pokračuji.
Tam, kde se bohatí pacienti chtěli bavit sněhem, vznikla lyžařská vášeň, která do dnešních dnů vyrostla v šest moderních areálů se všemi snowparky, offpisty, dlouhými tratěmi a nádhernými výhledy. Nelyžaři znají město díky každoročnímu zasedání Světového ekonomického fóra, pro lyžaře je Davos pojmem.