Covid, zdraví a bezpečnost

18. 1. Do ŠVÝCARSKA na lyže můžete cestovat s antigenním nebo PCR testem a vyplněným příjezdovým formulářem. COVID certifikát s očkováním nebo potvrzením o prodělané nemoci je vyžadován pro vstup do vnitřních prostor – hotely, restaurace, galerie atd. V uzavřených prostorách je třeba nosit roušku. Lyžařská střediska fungují bez omezení a můžete tak svobodně vybírat, kam se vydat.

Vyražte třeba do oblasti Aletsch Arena, která uspokojí nároky lyžařů všech úrovní a vyhovuje zejména rodinám s dětmi. V lednu a únoru zde oceníte i orientaci na jih a kdykoliv překrásné výhledy na nejvyšší velikány a největší krasavce švýcarských hor a samozřejmě na samotný Aletschský ledovec. Celá oblast je bez automobilového provozu a pro pohodlí hostů byl vybudován ve Fieschi terminál, kde pohodlně zaparkujete své auto a přestoupíte na
lanovku. Pro příjezd můžete s výhodou využít průjezd tunelem Kandersteg-Goppenstein, kde najedete na vagon přímo se svým autem a za 15 minut jste pak ve Wallisu.

Tradiční zimní akcí jsou také dostihy na sněhu – proslulý White Turf ve Sv. Mořici. Nenechte si tuto jedinečnou podívanou ujít, pokud v té době budete v okolí. Data konání jsou 6., 13. a 20. 2.

25. 12. Očkovaní mají jednodušší cestu do ŠVÝCARSKA, nemusí absolvovat druhý test mezi 4. a 7. dnem.

6. 12. ŠVÝCARSKO ruší 10 denní karanténu. Před cestou je potřeba negativní PCR test a pak 4.-7. den po příjezdu negativní PCR nebo antigenní test.

28. 11. ŠVÝCARSKO zařadilo ČR na seznam zemí s nebezpečnou variantou COVID-19. Při vstupu do Švýcarska je nutné se prokázat negativním testem a strávit 10 dní v karanténě. A to platí i pro očkované nebo lidi co covid prodělali. Stejná pravidla platí také pro Lichtenštejnsko.

20. 9. ŠVÝCARSKO zpřísňuje podmínky vstupu. Ode dneška budou muset ti, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali COVID-19, předložit negativní výsledek testu – PCR / antigenní. Nařízení platí pro všechny způsoby dopravy do země. Nutné je také vyplnit vstupní formulář.

9. 9. Cestující z České republiky při vstupu na švýcarské a lichtenštejnské území žádným omezením. Mohou do Švýcarska a Lichtenštejnska cestovat za jakýmkoli účelem. Před vstupem nemusí vyplňovat registrační formulář, při vstupu nemusí předkládat negativní výsledek žádných testů, či doklad o očkování, ani nastoupit 10denní karanténu. Výjimkou je přicestování letecky.

12. 7. Občané ČR a SR mohou cestovat do Švýcarska bez omezení a karantény po příjezdu na švýcarské území. Švýcarsko je dle MZV ČR zařazeno od 9. 7. 2021 mezi zelené země, cestující ze Švýcarska tak mohou přijet do ČR bez omezení. Ve Švýcarsku došlo také ke zmírnění příjezdových pravidel a opatření. Více informací zde.

22. 6. Negativní PCR test starý max. 72 hodin je potřeba pouze při cestě letadlem, při cestě pozemní dopravou vstup bez testu. Pouze při cestě hromadnou dopravou je nutné vyplnit formulář na webu swissplf.admin.ch

Aktuální info z MojeŠvýcarsko! Česká republika byla odstraněna ze seznamu rizikových zemí a od 6. 5. 2021 je tedy opět možné cestovat do Švýcarska bez omezení a karantény po příjezdu na švýcarské území. Občané SR mohou do Švýcarska cestovat bez omezení od 22. 4. 2021.​

Občané ČR, kteří přicestují do Švýcarska 6. 5. 2021 a později, nemusí po příjezdu na švýcarské území podstoupit ochrannou 10denní karanténu. Slovenská republika byla ze seznamu rizikových zemí platného od 22. 4. 2021 odstraněna, občané SR tak mohou do Švýcarska opět cestovat bez povinnosti podstoupení 10denní karantény po příjezdu na švýcarské území.

Všechny osoby, které přicestují do Švýcarska leteckou dopravou i ze země, která není považována za vysoce rizikovou, musí být schopny se před nástupem do letadla prokázat negativním výsledkem PCR testu. Toto platí také pro tranzit leteckou dopravou. Všichni cestující přijíždějící do Švýcarska ze zahraničí letecky, lodí, autobusem nebo vlakem musí před svou cestou do Švýcarska také vyplnit on-line příjezdový formulář.

27. 4. Cestující z České republiky jsou povinni předložit při hraniční kontrole úřední doklad v některém ze švýcarských úředních jazyků nebo v angličtině, že ve lhůtě 72 hodin před vstupem na švýcarské nebo lichtenštejnské území podstoupili PCR test s negativním výsledkem na COVID-19, a následně se odebrat do karantény. Tranzit je možný bez testu. Podmínky vstupu po prodělané nemoci Covid-19: bez omezení mohou Švýcarsko navštívit lidé, kteří v uplynulých 3 měsících nemoc prodělali a mohou předložit lékařskou zprávu

Po vstupu na švýcarské území jsou cestující povinni nastoupit 10-denní karanténu. Ta může být předčasně ukončena dalším PCR testem, příp. antigenním rychlotestem, provedeným nejdříve 7. den po přicestování do Švýcarska nebo Lichtenštejnska na náklady cestovatele, pokud je jeho výsledek negativní a vysloví-li s ukončením karantény souhlas místně příslušný zdravotní úřad.

15. 1. 2021 Pro obyvatele České republiky bude opět platit povinnost podstoupit 10denní karanténu po příjezdu do Švýcarska. Občané Slovenské republiky mohou cestovat do Švýcarska i nadále bez omezení.

14.12.2020 Na Čechy se nevztahují žádná cestovní omezení.

13.10.2020 Švýcarsko považuje ČR za rizikovou zemi. Po příletu je nutná desetidenní karanténa. Je rovněž nutná ohlašovací povinnost na úřadu, při jejímž porušení platí vysoké pokuty.

Švýcarsko je naprosto bezpečnou zemí v rámci EU.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: