Skärgården – mořská zahrada Stockholmu

Skärgården – mořská zahrada Stockholmu

Na třicet tisíc ostrovů, skalnatých ostrůvků a útesů obklopuje v okruhu 80 kilometrů hlavní město Švédska a tvoří souostroví, které Švédové nazývají „Skärgården“. Souostroví se svými půvaby řadí mezi nejzajímavější přírodní útvary Evropy.

Představte si síť ostrůvků, jeden přecházející v druhý, z nichž většina má oblý skalnatý povrch, který je porostlý travou, lišejníky a někdy i borovicemi, případně jinými stromy. Na specifické podobě těchto ostrovů se podepsala nejen přítomnost moře, ale i poslední doba ledová – ještě před dvěmi tisíci lety se většina ostrovů nacházela pod hladinou moře, stlačená masivními bloky ledu. Pohyb ostrovů vzhůru se prý dá zaznamenat dodnes, i když nyní se jedná o pár milimetrů za rok. Poblíž pevniny se nacházejí největší a nejhustěji obydlené ostrovy, čím více se vzdalujete na volné moře, ostrovy jsou menší a menší, až nabízejí útočiště pouze ptákům.

Finnhamn, Švédsko

Skärgården od jara do zimy

Stockholmské archipelago je ideální destinací pro cestovatele, kteří si chtějí zpestřit návštěvu švédského hlavního města anebo strávit víkend mimo město v tichu a klidu přírody. Jeho největší kouzlo spočívá v izolaci od pevniny a ve specifické krajinné scenérii.  Tomuto kouzlu propadli Švédové již v 19. století, kdy zde začali skupovat půdu, stavět chaty a letní rezidence a rozvíjet spolkovou činnost. Třebaže jsou ostrovy mezi místními dodnes velmi oblíbené, díky rozloze souostroví se vám prakticky nestane, že byste si připadali „obtěžováni“.

Větší ostrovy nabízejí možnosti výprav a cyklovýletů do přírodních rezervací, které si můžete rozplánovat na den nebo více. Značených i neznačených tras je tu nepřeberné množství. Míst na nerušené rybaření a koupání jsou tisíce. Skärgården je vysněnou destinací pro milovníky vodních sportů jako je veslování, plachtění a jízda na kanoích. Skvělým tipem na jaro a léto jsou výpravy na mořských kajacích, které si můžete pronajmout přímo na ostrovech. Kajaky pojmou i bagáž, takže vám nic nebrání se vydat na několikadenní tůru od útesu k útesu. Uvařit si a přespat můžete kdekoli se vám zlíbí. Podzimní a zimní měsíce jsou skvělé období pro kratší výlety spojené se saunováním. Téměř všude jsou veřejné sauny, většinou dřevěné domečky na břehu moře, kde si můžete tuto zábavu užít ve „velkém severském stylu“ – od kamen rovnou do zasněženého rákosí a do ledových vln Baltu.  

Co se přespání týče, pokud to terén umožní, je stanování možné kdekoli. I když je většina půdy dnes v soukromém vlastnictví, díky principu allemansrätten (právo „volného vstupu“, které platí v celé Skandinávii) jsou pohyb i táboření možné kdekoli, pokud není omezena svoboda vlastníka nebo někoho jiného. Na kamenitých částech ostrovů můžete tu a tam najít dokonce i dřevěné plošiny, které jsou ke stanování přímo určeny. Součástí tábořišť jsou často i přírodní kuchyně (ohniště, krby apod.) a záchody, což je ve Skandinávii celkem běžné. V chladnějších měsících je možné jako útočiště využít tzv. „vandrarhemů“ patřících převážně organizaci SVIF/STF. Vandrarhemy jsou obvykle větší domy s několika pokoji a noclehárnami a s velkou, plně vybavenou kuchyní a jídelnou. K těmto hostelům často patří půjčovny lodí a kol, separátní chatičky, sauny, apod. Každý z nich má svojí svéráznou domáckou atmosféru a dlouhou histori, zdi jsou často vytapetované starými fotografiemi nebo dobovými novinovými výstřižky a spíš než jako v hostelu si připadáte jako v muzeu. Vandrarhem patří neodmyslitelně ke skandinávské turistice a pobyt v něm by proto měl vyzkoušet každý návštěvník archipelaga. Pokud chcete mít jistotu, že na vás zbyde místo, je možné si jej předem rezerovat přes vyhledávač organizace SVIF http://www.svif.se/ a STF http://www.svenskaturistforeningen.se/.

Huvudskar, Švédsko

Jak se tam dostat aneb „island hopping“

Jen pár ostrovů, které jsou nejblíže pevnině, jsou přístupné pěšky nebo autem. Většina ostrovů je dostupná pouze po vodě, buď vlastní lodí, vodním taxi nebo pravidelnou trajektovou dopravou, kterou zajišťuje ve většině případů společnost Waxholmsbolaget. Pouze dopravu na pár ostrovů na severním a jižním cípu archipelaga, např. Grinda, Svartsö a Ingmarsö zajišťuje jiná lodní společnost. Lodičky Waxholmsbolaget odjíždějí na většinu ostrovů přímo z centra Stockholmu (nábřeží Södra Blasieholmshamnen, terminál Strömkajen), lístky není nutné rezervovat a kupují se přímo na palubě během jízdy. Cena jízdenky se odvíjí od délky plavby. Pokud máte více času, stojí za to zvážit zakoupení karty Båtluffarkort („Island hopper card“), která platí 5 dnů a s níž se můžete v rámci Skärgården plavit kam se vám zlíbí (http://www.waxholmsbolaget.com/). Pozor, trajekty jezdí převážně od jara do podzimu, v zimních měsících je dostupných jen několik málo míst a odjezdy je třeba si vždy pečlivě ověřit (zvláště nazpět do civilizace vzhledem k tomu, že obvykle trajekt jede pouze několikrát za den).

Informační zdroje

Švédové si na mapování svých přírodních rezervací a turistických tras opravdu potrpí, a proto snad v každém ostrovním hostelu, informačním centru anebo na internetu najdete celou řadu informačních materiálů, které se k cestování po Skärgården vztahují. Spoustu doporučení a tipů najdete i na stránkách http://www.waxholmsbolaget.com/ a Archipelago Foundation http://www.skargardsstiftelsen.se/.Výborné a naprosto dostačující jsou tištěné mapy a brožury, které vydává a distribuuje Archipelago Foundation (je možné zdarma objednat přes jejich web nebo získat v hostelech a informačních centrech).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí