Jak na Kamčatku?

Jak na Kamčatku?

Bez cestovní kanceláře, na vlastní pěst. Tak nejlépe poznáte zemi, její kulturu i přírodní krásy. Pár osvědčených tipů, kde složit hlavu a kým se nechat vyvézt k sopce na Kamčatce, však není rozhodně na škodu.

Právě jsme se vrátili z Kamčatky, jeli jsme samostatně po vlastní ose, bez žádného zprostředkovatele, kromě tří denního raftování hned po příletu na Kamčatku jsme vše řešili až na místě. Nikde za celé tři týdny nebyl problém, žádné kontroly, žádná problémy jak se zde výše straší, naopak jsme se potkali se spoustou velmi milých a pohostinných lidí. Raději dodám, že mluvíme rusky a to nám ještě více otevíralo, jak Rusové říkají – širokou ruskou duši a pozvání na jídlo a vodku bylo opravdu spousta.Nejlepší referencí jsou doporučení od spokojených zákazníků. Tady je pár tipů, které se můžou při cestě Kamčatkou rozhodně hodit.

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš  – ubytování

Ubytování Petropavlovsk – funguje zde přímo v centru cca rok nově otevřený Hostel24, ulice Sovetskaya 48, Petropavlovsk, tel.: +7 4152 420001, mobil: +79619692666, https://www.facebook.com/hostel24kamchatka/info – vše je nové čisté, opravdu super poloha v centru, celkem slušná wifi, platili jsme 750,-Rublu za noc a osobu

Ubytování Esso – bydleli jsme v hotýlku Južnaja na ulici Južnaja – pokoj sice jen s matracemi, ale s vlastní sociálkou za 500,-Rublů/noc. V Essu je hlavní centrum všelijakých aktivit soustředěn do hotýlku Altaj – www.esso-altay.ru , který je sice dražší, ale můžete si tam dohodnout třeba rafting na řece Bystraja – moc se nám líbil, ale i spoustu dalších aktivit, které udělají samozřejmě i pro ty co tam nebydlí

Ubytování Kozyrevsk – tak to je opravdový konec světa, ale gostevoj dom U Mariji stále funguje – telefon by měl být +7 924 688 13 60, ale nikdy jsme tam nevolali, jen jsme tam přijeli. V sezóně je asi lepší zavolat.

Na něj se můžete spolehnout – řidič

Dopravce v Kozyrevsku se jmenuje Dima – má několik náklaďáků jak je zvykem na Kamčatce uzpůsobených na převozy lidí, ale i další auta, tel.: +7 914 999 7202. Když jsme tam byli my, tak byl jediný, kdo byl schopen nás v podstatě ihned odvézt pod Tolbáčik a za 4 dny se pro nás vrátit – cesta je z Kozyrevsku tak minimálně na 5 hodin, protože v roce 2013, když vulkán Tolbáčik chrlil lávu, tak ji chrlil i do původní cesty a nyní se toto nové  lávové pole musí objíždět, takže cesta je o cca 2 hodiny delší, než bývala.

Na výlety za hranice poznání – průvodci

Pavel Kutovoj, tel.: +7 962 280 2346, e-mail: [email protected], www.kamchatka-extreme.com. Nejlepší průvodce jakého jsme na Kamčatce potkali se speciálně upraveným autem do extrémních terénů, sněhu či bláta. Byli jsme s ním na Mutnovském vulkánu a na vulkánu Gorelyi. Jak sám říká, je schopen specielně na tyto vulkány, ale i třeba na Avačinskyj a další v podstatě jet kdykoliv, a to ať je zima či léto. Ač v červnu bylo všude spousta sněhu, jemu a hlavně jeho autu to vůbec nevadí.

Kamchatka freeride[email protected], tel.: +7 914 786 94 38 – sídlí hned vedle Hostelu24 a jsou schopni vám zařídit v podstatě cokoliv. Jejich specialitou je kayaking na Petropavlovském zálivu více na jejich stránkách: www.kamchatkasummer.com

Před cestou na Kamčatku není na škodu si oprášit nějaké základní slovíčka z Ruštiny. A v tom vám právě pomůže Výkladový slovníček poutníka po samoděržaví.

Travers Tour[email protected] , tel.: +7 415 222 75 12, mobil: + 7 914 780 17 64, www.kamchatkatravers.ru – tato firma nás přímo z letiště vyzdvihla a jeli jsme s nimi na tří denní, jak Rusové říkají splav po řece Bystraja (stejný název, ale jiná řeka než v Essu). Zajistili nám registraci na Kamčatce, takže jsme nemuseli na první noc nikam do hotelu právě kvůli registraci. Organizace všeho, co bylo domluveno (registrace, doprava, raft, vybavení na řeku …) fungovala na 100% a jejich průvodce a kormidelník našeho raftu Konstantin byl též výborný. Taktéž jsou schopni zařídit v podstatě cokoliv i včetně vrtulníku do Doliny gejzírů.

Briz[email protected], www.breeze41.ru  s těmi jsme se byli projet po Petropavlovském zálivu na jejich lodi včetně rybaření a ochutnávky kaviáru z čerstvě nalovených mořských ježků, opět vše fungovalo tak jak mělo.

Vityaz-Aero Aviation company – http://vityaz-aero.ru nebo http://vityaz-travel.ru. Má vlastní vrtulníky a organizuje lety do Doliny Gejziru, ale i kamkoliv jinam. Mimochodem ceny mají dohodnuté, a co jsme se kde ptali, tak nám nabízeli stejnou cenu (s výjimkou Lojzy, který byl dražší).

Kamčatka je opravdu nádherná

Infrastruktura je sice na nízké úrovni, asfaltové silnice asi tak jen 50 kilometrech kolem Petropavlovsku, dále šotolina, ale i autobusová doprava z Petropavlovsku do Kozyrerevsku či Essa funguje bez problémů. Akorát přejezd mezi Essem a Kozyrevskem je potřeba si dohodnout individuelně, protože mezi nimi bus nejezdí.

Jediné co nemůžeme doporučit je výše uvedený Lojza, kterého jsme před cestou též kontaktovali a pokud bychom ho měli brát vážně tak jsme měli zůstat doma anebo tak přijet až v hlavní turistické sezoně nejdříve v půlce července. Podle něj, protože jedeme v červnu tak se nikam nedostaneme kvůli sněhu, nic neuvidíme, stav vody je takový, že se nemá jezdit po řekách, jen nás místní okradou. Skutečnost byla, že jsme vše, co jsme chtěli vidět viděli, na řekách nebyl nejmenší problém a potkali jsme i místní Rusy jak jsou na raftech na výletě na rybách, nikdo nás neokradl … Takže šťastnou cestu a nebojte se toho!

Zkušenosti čtenářů

Miloslav Růžička

Ahoj Viktore,
mohl bych Ti napsat na tvůj mail pár dotazů ohledně Kamčatky? Mohl bych ti dát užitečné tipy z jiných destinací, kde jsem byl soukromě. Moc děkuju,
Mila Růžička ([email protected])

Viktor Hlaváč

Ahoj
 
zde je muj e-mail: [email protected] tak napis pokud je to jeste aktualni
 
Omlouvam se, ale nechodim se sem koukat a tak ctu az ted
 
Viktor

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: