Gozo

Gozo

Čtete reportáž z ostrova Gozo, který je známý nejen svými církevními památkami, ale také pomeranči, fiky a silným trpkým vínem.

Gozo

Správním centrem ostrova Gozo ( druhý největší ostrov Maltského souostroví, 67 km2) je Victoria. Místní ale svoje město nazývají Rabat. Z citadely spatříte celý ostrov, vyhlášený svými pomeranči, fíky, mrkví, cibulí, fazolemi a velmi  silným, trpkým vínem, jako na dlani.  Za jakékoliv viditelnosti určitě nepřehlédnete kostel, dominující celé krajině.

Gozo

Výše zmíněný kostel je vidět nejen z celého  Goza , ale také ze severního pobřeží Malty. Malta je od Goza vzdálena pět kilometrů. Dostat se na Gozo není žádný problém, trajekty jezdí každou půlhodinu. Po přistání ve vesničce Mgarr jedete pustou krajinou a najednou se před vámi objeví mohutná kupole kostela na kraji vesničky Xewkija. Nechápete.  Stavba kostela připomíná naše české furianty. Kdo je víc, než jsem já. Stavba kostela začala v roce 1951, dokončena byla v roce 1972. Místní nesli nelibě to, že v maltském městečku Mosta byl postaven  chrám s údajně třetí největší kupolí na světě.  Chtěli mít větší, což se nakonec nepodařilo.  Jedná se tak „pouze“  o čtvrtou největší kupoli světa.

Gozo

Na druhém konci ostrova najdeme další  významnou církevní stavbu. Ta´Pinu je nejvýznamnějším poutním místem celého Goza. Scénář stejný jako třeba v portugalské Fátimě , v Meždorugorje v Bosně a Hercegovině, ve francouzských Lourdách či na dalších poutních místech po celé křesťanské Evropě.  Mladá dívka spatřila roku 1883 Pannu Marii, od té doby se v místě často konala zázračná uzdravení, na místě zázraků byla postavena v letech 1920 – 1931 velká bazilika.

Gozo

Kostel počtvrté. Chrám  sv.Jiří leží přímo v centru Victorie. Byl postaven roku 1670, v roce 1693 byl těžkým zemětřesením poškozen, současná podoba je z roku 1818. V okolí najdete úzké uličky plné půvabných barů,  kavárniček a obchůdků se suvenýry. Zde si můžete koupit i místní speciality, jako je například nugát nebo bankuncini – mandlové koláčky. Když si k tomu dáte na zahrádce přímo před kostelem místní pivo Cisk, tak je idyla téměř dokonalá.

Gozo

HedvabnouStezku.cz založili a provozují cestovatelé pro cestovatele. Veškeré příjmy z inzerce věnujeme na neziskové projekty prostřednictvím Expedičního fondu. Hedvábná stezka je pro nás symbolem. Lidé po ní putují už 2500 let, ale taková cesta stále vyžaduje odvahu a vytrvalost. Na Hedvábné stezce i dnes každý prožije „svá vlastní dobrodružství“ a „objeví pro sebe“ nová místa nebo třeba sám sebe. Doba objevů a dobrodružství zdaleka neskončila. Kdo chce, ten je i dnes najde na mnoha místech světa.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí