Covid, zdraví, bezpečnost

15. 12. ITÁLIE od zítra (16. 12.) mění podmínky vstupu. Očkovaní nebo ti, co nemoc prodělali, se musí navíc prokázat antigenním, nebo PCR testem. Neočkovaní budou potřebovat test a po příjezdu být 5 dní v karanténě.

Od 6. srpna bude pro návštěvu italských podniků včetně barů a restaurací vyžadován zdravotní průkaz “Green Pass” (italská verze EU Covid Pass). Podmínkou ale bude, aby prokazující měl buď 1. dávku očkování, negativní test ne starší než 48 hod., nebo certifikát o prodělání nemoci.

Pro vstup do Itálie je potřeba splnit tři podmínky: předložit certifikát (v digitální či papírové podobě – o provedeném testu, ukončeném očkování či o zotavení se po prodělaném onemocnění) – vyplnit digitální online formulář (PLF) – nahlásit se na místní zdravotnické zařízení ASL.

Očkované osoby: Itálie uznává pouze úplné očkování (nejméně 14 dní od aplikace druhé dávky v případě dvoudávkového schématu). Musí se jednat o vakcínu schválenou EMA. Potvrzení má být ve formě digitálního certifikátu EU (v italském, anglickém, francouzském nebo španělském jazyce).

Testované osoby: Negativní výsledek PCR nebo antigenního testu provedeného max. 48 hodin výtěrem před vstupem na italské území – do 30. 6. t. r. v papírové formě v italském nebo anglickém jazyce. Od 1. 7. pak ve formě digitálního certifikátu EU.

Osoby s prodělaným covidem: Osoby, které prodělaly nemoc COVID-19 v posledních šesti měsících – potvrzení ve formě digitálního certifikátu EU (v italském, anglickém, francouzském nebo španělském jazyce). V případě zotavení se z nemoci COVID-19 má certifikát platnost 180 dnů od prvního pozitivního testu.

Děti: Výjimku z testu mají děti mladší 6 let. Nezletilé děti mohou být registrovány v jednom digitálním elektronickém formuláři (PLF) spolu s doprovázející dospělou osobou.

Příjezdový formulář: Každý cestující musí před vstupem na území Itálie vyplnit a odeslat digitální elektronický formulář, tzv. digital Passenger Locator Form (dPLF). DPLF musí být vyplněn před odbavením pro let, nicméně číslo sedadla lze editovat později. Cestující obdrží na svoji e-mailovou adresu dPLF ve formátu PDF a také jako individuální QR kód, kterým je povinen se při nástupu do dopravního prostředku prokázat. Pouze ve výjimečných případech, bude umožněno se i nadále prokázat vytištěným čestným prohlášením.

3. 5. Itálie prodloužila karanténu pro cizince do 15.5. Platí tedy před příjezdem je povinný test – karanténa 5 dní a opět povinný test (testy mohou být antigenní nebo PCR).

15. 4. Do 30. 4. 2021 byla prodloužena platnost nového nařízení: před příjezdem je povinný test – karanténa 5 dní a opět povinný test (testy mohou být antigenní nebo PCR). Platí to pro osoby, které 14 dní před vstupem do Itálie pobývaly nebo projížděly jedním či více státy a území EU. Výjimky pro cesty z pracovních a jiných nezbytných důvodů zůstaly zachovány. Pokud se cestující neprokáže testem, následuje povinná čtrnáctidenní karanténa.

Povinnost vyplnit si čestné prohlášení (autodichiarazione) a nahlásit svůj příjezd místní ASL – zdravotnímu zařízení – zůstává zachována. (Dipartimento di prevenzione dell´azienda sanitaria – návod: do google zadejte „ASL dipartimento prevenzione“ a místo pobytu)

18. 2. 2021 Pro přijíždějící ze zemí kategorie C, kam spadá i Česká republika je povolen vstup s negativním PCR nebo antigenním (provedeným výtěrem) testem ne starším 48h od odběru.
Pokud test není předložen, následuje povinná karanténa. I když není výslovně zakázáno do Itálie přijet, do 15. února platí zákaz pohybu mezi regiony a autonomními provinciemi, pokud neprokážete nezbytné důvody vaší cesty, tj. zdraví, práce, urgentní záležitost nebo návrat do bydliště.
Povinnost vyplnit si čestné prohlášení (autodichiarazione) a nahlásit svůj příjezd místní ASL – zdravotnímu zařízení – zůstává zachována. (Dipartimento di prevenzione dell´azienda sanitaria – návod: do google zadejte „ASL dipartimento prevenzione“ a místo pobytu)

7. 1. 2021 Pro příjezd do Itálie je od 7. do 15. ledna nutné předložit negativní antigenní nebo PCR test ne starší 48h. Rovněž platí nutnost registrovat se na Oddělení prevence a vyplnění čestného prohlášení. Tranzit vlastním vozem je možný. V některých regionech platí omezení vycházení, v celé zemi pak platí zákaz vycházení mezi 22 a 5 hodinou. Po návratu je nutné do 5 dní absolvovat test a vyplnit formulář.

26.11.2020 Kromě negativního testu (buď přivezeného s sebou nebo do 48 na místě) je nutná registrace na Oddělení prevence a vyplnění čestného prohlášení. Karanténa je možná. Zároveň mezi 21.12. a 6.1. bude pro všechny přijíždějící nutná 14-ti denní karanténa.

8.10. Česká republiku je v Itálii zařazena mezi rizikové země. Do země tak je možné cestovat pouze s negativním testem na koronavirus ne starším než 72 hodin. Opatření platí je platné ode dneška.

Itálie patří mezi bezpečné země. V městech je však třeba dát si stejně jako v jiných zemích pozor na kapsáře.

Jídlo i saláty by měly být bezpečné, to platí i o zmrzlině. Voda z vodovodu bývá zpravidla pitná. V každém případě je důležité uzavřít vhodné pojištění.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: