Nápad jet do Albánie se v myslích mých spolucestovatelů rodil dlouhá léta. Já kývla jednoho velikonočního večera na v hospodě na České Kanadě. Byl to bláznivý nápad, ale za měsíc jsme vyjížděli – informace o Albánii jsou více než sporadické. Bez jakýchkoli očekávání jsme byli o to více znovu a znovu mile překvapování.
Tropojë je název města a také stejnojmenného regionu v severovýchodní Albánii na hranicích s Černou Horou a Kosovem. Poznat něco z nedotčených horských oblastí, krásné přírody a vstřícného naturelu zdejších obyvatel zároveň pro návštěvníka znamená počítat s horšími cestami a se ztíženou dopravou. Páteř infrastruktury zde tvoří přehrada Komani, součást rozsáhlého hydroelektrárenského systému, který protíná hornatý terén. Zhruba tříhodinová plavba po přehradě je velmi atraktivním zážitkem. I bez toho, aby vaše plavidlo ztroskotalo…
Pohoří Prokletije na hranicích Černé hory a Albánie. Neprostupné pohoří podobné Alpám. Krasové vyvěračky, kdy je řeka hned za pramenem sjízdná na kajaku. A vrcholky hor i červenci pokryté sněhem.
Cestování po Albánii má své nezapomenutelné kouzlo. Hory jsou pusté a divoké, lidé přátelští a pohostinní a nad mnohými „výdobytky“ moderní civilizace zůstává rozum stát a duše romantika jásá. Vydejme se na několikahodinovou plavbu pravidelnou lodní linkou po jezeře Komani, na snad jediném trajektu, který zcela běžně bere stopaře.
Před rokem jsme seděli v Karavanaseráji a listovali si nějakým fotoatlasem Albánie. Příroda na těch fotkách se tvářila moc moc krásně, ale tak nějak ohroženě. Rychle, jedem tam, než zbyde jenom na fotkách, řeklo se s takovým tím znejistěně světáckým úsměvem. Až pak nám došlo, že to nejspíš myslíme vážně.
Cestujete rádi vlakem? Chtěli byste se podívat do Albánie? A co takhle to spojit? Tomáš Tkáčik se rozhodl vyzkoušet albánskou železnici na „vlastní kůži“ a přináší pro vás praktické rady, jak si to co nejlépe užít.
Většina lidí by řekla, že autem do Albánie se vydá jenom šílenec. Přinášíme zprávu takových šílenců, kteří si navíc do těžkého albánského terénu vybrali unikátní vozidla – dvě škodovky 120.
Po zkušenostech z Rumunska jsem si myslela, že vesnice v albánských horách budou vypadat podobně. Malé dřevěné domečky, doškové střechy, ovce, psi. Omyl. Albánci si i v horách potrpí na alespoň od pohledu luxusní zděné domy.