Obřad za mrtvého na ostrově Sulawesi rozhodně nepřipomíná naše pohřby. Desítky zabitých zvířat, mnoho návštěvníků, hostesek, které je obsluhují, a hlavně žádný pláč.
Indonésie patří mezi země s největší korupcí na světě. Pokud se vám v zemi tak zalíbí, že si budete chtít opakovaně prodloužit víza, pak se vám nesmyslná byrokracie stane nesmazatelným zážitkem.
Podlehl jsem lákavým exotickým chutím, odevšud linoucím se nepřeberným vůním, rozmanitosti barev i kombinaci ingrediencí…
Třicet let nemohli lidé žijící v indonéském Acehu v oblastech zasažených konfliktem obdělávat svá pole a zahrady. Dříve úrodná rýžová políčka a kaučukové plantáže byly po více než generaci ponechány ladem, neobdělávané a nesklizené.
Čím delší nos tím větší fešák? Kahau nosatý má však jiné starosti. Pralesů za poslední desetiletí výrazně ubylo a nové domovy, které jim určila vláda v ne příliš vhodných mangrovech, také rychle mizí. Mění se v krevetí farmy.
Zatímco kremace blízkých přichází za zvuku tichých tónů, „smuteční veselí“ je – stejně jako všechen život na Bali – plný živoucí hudby a barevného tance. Zdánlivě odlišná témata indonéské kultury mají k sobě překvapivě blízko.
Pohled do nových katalogů cestovních kanceláří ukazuje, že „konečná cena zájezdu“ někdy není konečná. Na co si máte dát pozor? V článku také nastupující trendy v zájezdech.
Plánovaný výlet změnila neplánovaná hospitalizace Traduje se, že ležet v nemocnici a v cizí zemi navíc, je zlým snem všech cestovatelů. Po zkušenostech, které jsem zažil na vlastní kůži v daleké exotické Indonésii na ostrově Bali, musím upřímně konstatovat, že zřejmě jak kde.Na ostrově jsem nakonec místo původně sedmnácti plánovaných dnů strávil téměř jeden měsíc.