Kubánská kráska El Yunque

Kubánská kráska El Yunque

Když u Baracoy přistál Kryštof Kolumbus, zapsal si do deníku cosi o stolové hoře zahalené v mraku. Nikdy na ni ale nevstoupil, což byla velká chyba. Nejkrásnější část „Severního Oriente“ je rájem na zemi.

… Ještě aby ne, když všude roste kakaovník, banány a orchideje a z moře vám vyskakují krevety přímo do talíře.

Silnice se kroutí, přejíždíme snad dvacáté sedlo s nádhernými výhledy. Kam oko dohlédne, překrývají se a jeden za druhým mizí vysoké kopce porostlé neprostupným subtropickým pralesem. Míjíme další vesnici. Kromě všudypřítomného Che Guevary nás tu vítají také malé děti. Dvě bílé tváře v „moderním“ autě se tady nevidí často.

Kolumbovo město Baracoa

Baracoa byla ještě před revolucí přístupná pouze po moři. Oddělena pásmem hor je i přes existenci zbrusu nové silnice La Farola stále trochu stranou hlavních turistických tras. Kryštof Kolumbus pojmenoval místo Ponto Santo a jeho nástupce, kolonizátor Diego Velazquéz, s nímž se na Kubě setkáváme na každém kroku, tady založil první město na ostrově.

NP Yunque, Baracoa, KubaNP Yunque, Baracoa, Kuba

Baracoa, KubaBaracoa, Kuba

Baracoa, KubaBaracoa, Kuba

Ošklivé porevoluční betonové sídliště je soustředěno na kraji města, a dodnes jsou tedy ulice centra lemovány dřevěnými jednopatrovými domky s jednoduchou kolonádou. Na každé druhé pastelové fasádě se připomíná věčný Che. Zaparkovali jsme přímo na náměstí Parque Independencia. Náměstí vévodí katedrála Nuestra Seňora de la Asunción, v níž má být ukryt kříž, který tady vztyčil sám Kryštof Kolumbus. Bohužel katedrála je už bez střechy, její krásné věže se pomalu bortí a celou nádheru obklopuje vlnitý plech. Před katedrálou stojí shluk lidí a nadšeně přihlížejí jakési dětské recitační soutěži. Podporu, jakou má kubánská „kulturní osvěta“ na ostrově, by mohli naši bývalí soudruzi jenom závidět. Hlavní náplní života usměvavého a pohodového národa totiž není práce a pokrok, ale oslava života. Jakmile soudružka učitelka s dětmi odešla, odněkud se objevili hudebníci a začalo se hrát a tancovat.

Kuba je největší ostrovů v Karibiku. Všechny ostrovy Velkých Antil lákají krásným mořem a tropickou krajinou, ale Kuba má něco navíc. Je to atmosféra jednoho z posledních totalitních režimů, bezstarostnost lidí, jejichž pracovní morálka je téměř nulová, radost a úsměvy. Tuto zvláštní exotiku si můžete vychutnat při cykloputování, potápění i pěších túrách v Národních parcích.

Kemp pod stolovou horou

Asi dvacet kilometrů od Baracoy začíná národní pak El Yunque. Kousek nad kanceláří, v níž je dobré zaplatit drobný poplatek za vstup a není dobré objednat si předraženého „povinného“ průvodce, leží kemp. Na Kubě existují tři možnosti, kde se turista smí ubytovat. Státní hotel může být velmi pěkný a nijak přehnaně drahý. Lepší variantou je však pokoj v soukromí, takzvaná „casa particulara“. Majitel domu musí mít registraci a odvádět podstatnou část ze svého příjmu státu, ale přesto je cena postele se snídaní většinou okolo 10 USD. Pokud umíte španělsky, můžete se přitom přímo podílet na každodenním životě Kubánců. Největší zábavou jsou ale kempy. S cenou okolo 5 USD jsou dostupné i bohatší pro Kubánce, a ti se tu baví na maximum. Můžete se tak až do rána učit tancovat salsu, zpívat karaoke, anebo si zacpávat uši a čekat, kdy ten hluk skončí.

NP Yunque, Baracoa, KubaNP Yunque, Baracoa, Kuba

Jak utéct ziskuchtivým průvodcům

Ptáci začali řvát, bylo na čase vstávat. Za úplné tmy jsme se vyplížili z kempu a ušli kus cesty proti proudy řeky, abychom se vyhnuli strážnímu domku. Kohouti zakokrhali a život v domcích u cesty se pomalu probouzel k životu. Chlapi sklízeli pár banánů k snídani, ženské zatápěly na kafe. Děti už vybíhaly s narvanými taškami do školy a vesele na nás mávaly. Konečně jsme našli brod a napojili se stezkou na hlavní cestu k vrcholu. Vede přes lesní zahrady, v nichž neuspořádaně rostou různé plodiny od kakaa po cukrovou třtinu a volně se pase domácí zvěř.

Cesta se vyhnula vodopádu a stoupá prudce nahoru. Mezi listy banánovníku se objevují zamlžené vrcholky okolních hor. Také my pomalu mizíme v mraku, který halí horu po většinu roku. Následuje malá skalka, nešlápnout na housenky a jsme na vrcholu. El Yunque je ve skutečnosti pozůstatkem rozlehlé náhorní planiny. Dlouhou dobu byla stolová hora od svého okolí téměř zcela izolována, takže se na jejím plochém vrcholu vyvinula celá řada endemických druhů kapradin a palem. Člověk ale nemusí být zrovna botanik, aby mohl obdivovat nádheru orchidejí a barvy epifytů. Scházíme na rozcestí. Cesta dál vede k překrásným vodopádům, cesta zpátky ke koupeli ve studené tůni. Těžký výběr.

Krásky, Havana, KubaKrásky, Havana, Kuba

Kakaovník, KubaKakaovník, Kuba

Květena v národním parku El Yunque, KubaKvětena v národním parku El Yunque, Kuba

El Yunque – posvátná hora Taínů

Některé hory světa mají v sobě magické kouzlo, které překonává tisíciletí. Stolové hory pak ještě více než ty špičaté. Obrovské oltáře pod otevřeným nebem lákaly náboženské rituály už od nepaměti. Než tady, na východě Kuby, přistál Kryštof Kolumbus a následovala ničivá španělská kolonizace, žil na ostrově a horu uctíval indiánský národ Taínů. Stavěli si kruhové chatrče s doškovými střechami, které dodnes tklivě připomínají lepší hotely, pěstovali tabák, maniok a bavlnu. Na rozdíl od skvělé mayské kultury, zanechali po sobě Taínové jen drobnou keramiku a rituální sošky. V čem však vynikali, byla hrdost. Aby neztratili svobodu a nestali se otroky Španělů, páchali Taínové, kteří přežili nápor evropských nemocí, hromadné sebevraždy. Do konce 16. století byl tento národ v podstatě vymazán z historie a levná pracovní síla se začala vozit z Afriky.

Lidé z „Ostrova svobody“

Kuba byla v socialistickém táboře ráda nazývána „Ostrovem svobody“.Svoboda ale spočívá jen v tom, že si můžete vybrat, jestli si koupíte za lístky mouku nebo rýži. Kubánci nesmějí cestovat, být bohatí, mají cenzuru a zakázaný internet, povinně odváděné zemědělské dávky a přídělový systém na potraviny. Na druhou stranu Raul Castro povolil malé podnikání, takže v turisticky zajímavých místech vyrůstají kavárničky a stánky se suvenýry, státním taxíkům konkurují rikšy a místo v hotelích řetězce Kubacar se můžete ubytovat v jedné ze stovek „casas particularas“. Turisté mají platit konvertibilním pesem odpovídající hodnotou dolaru. Drobní podnikatelé, odvážní šmelináři a vynalézaví žebráci tak mají nějaký příjem v tvrdé měně, kterou mohou a nemusí směnit za svoje kubánské peso.

A běžní Kubánci? Chtěli by peníze, svobodu, demokracii. Ale ne za cenu toho, že by museli pracovat. Vypadají ve své skromnosti celkem spokojeni a jakákoli změna systému by v každém případě přinesla větší sociální rozdíly a zvýšila tak nároky na pracovní nasazení. A toho se děsí ještě více než komunismu.

Petra Greifová vystudovala historickou a kulturní antropologii na UK a jejím největším koníčkem je cestování – hlavně po hornatých zemích. Téměř tři roky pracuje pro cestovatelský portál Hedvábná Stezka.

Stolová hora El Yunque, KubaStolová hora El Yunque, Kuba

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Zkušenosti čtenářů

Ljudvik

Ahoj, hezký článek,
jen jsem trochu zmaten z toho poplatku za vstup a „povinného“ průvodce. Protože pak píšete, že jste se kolem domku proplížili…

Je tedy poplatek povinný?
Jak moc „povinný“ je průvodce?
Potkali jste v parku nějakého hlídače, nebo někoho kdo by vám vynadal že nemáte průvodce/lístek?

Díky za ujasnění…
Ludvik

petrag

Poplatek i průvodce jsou teoreticky povinné. Poplatek jsme zaplatili zpětně (přišlo mi to fair, pokud člověk může aspoň trochu předpokládat, že se dostane na údržbu NP). Průvodci jsme utekli a pak už jsme nikoho nepotkali. Při placení poplatku za NP to na nás zkoušeli, ale celkem jednoduše jsem jim vysvětlila, že jim za průvodce, který s námi nešel, nezaplatím.

Topi
modrovoko

Ahoj, k článku snad jenom pár upřesnění. El Yunque se nedá považovat za klasickou stolovou horu, jeví se tak jenom při pohledu od moře. Po výstupu na vrchol se vůbec nedá mluvit o náhorní plošině, je to horský hřbet jenž je dobře vidět na sat. snímcích (google earth).Zákazem cestování jste určitě myslela výjezdy do zahraničí, doma si kubánci mohou cestovat kam libo. Zákaz internetu je už úplna lež, stovky kubánců mají vlastní webové stránky na kterých propagují své casas partikulares, mohu doložit desítky mailových adres lidí s nimiž jsem se na Kubě setkal a doteď si běžně mailuji s kamaradem z Baracoa, Playa Larga a Havany.V turistických oblastech jsou běžně internet cafe i když je fakt že s tak pomalým připojením a zastaralým hardware jste se potkali u nás před více jak deseti lety. Nedostupnost internetu je dána vysokou cenou počítačů, SW a HW. Připojení v internet cafe je dost drahé, v Trinidadu jsem za 30 min. zaplatil 3 dolary, což rychlostí 56KB/s stačilo na přečtení mailů a odeslání jedného krátkeho mailu. Turisti mohou platit běžně i národní měnou(peso nacionale),tak i CUC(peso convertible), i když u turistu se očekává že bude platit tvrdou měnou.Kubánci jsou z našeho pohledu opravdu dost vláční v práci, ale není třeba zevšeobecňovat, např campesinos(rolníci) jsou na svých polích od nevidím do nevidím a přebytky své práce (ovoce a zelenina) běžně prodávají na trzích, nebo kolem cest.Když porovnám jejich pracovitost s např. Jamaikou tak jsou to pracanti. Slůvko maňana ovšem funguje jako univerzální kubánské zaklínadlo.Rád se na Kubu vracím,příští rok to chci zkusit na kole.

petr

Ahoj, je vidět, že jste si Kubu užívali, je to úžasná země, letos jedu po ctvrte, kratce k modovokovi, zase tak idilické jak píšeš to není a s tím cestováním ,, kam libo,, to rozhodně neplatí na Kubě.

misa

ahoj, rada bych se zeptala jak je to na Kube s kempy? V zasade dostavam informace, ze kempovani je na Kube pro cizince s autem v zasade nemozne. Jde tedy spis o misto setkani nez zpusob prenocovani?
Moc dekuji za informaci, Misa

misa

ahoj, rada bych se zeptala jak je to na Kube s kempy? V zasade dostavam informace, ze kempovani je na Kube pro cizince s autem v zasade nemozne. Jde tedy spis o misto setkani nez zpusob prenocovani?
Moc dekuji za informaci, Misa

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí