Harare, Zambezi, Viktoriiny vodopády a další zajímavosti

Harare, Zambezi, Viktoriiny vodopády a další zajímavosti

Great Zimbabwe National Monument Nejvýznamnější památkou subsaharské Afriky je Great Zimbabwe National Monument na jihovýchodě země poblíž Masvinga. Je důkazem rozvinuté středověké říše, která zahrnovala východní Zimbabwe a části Botswany, Mozambiku a Jihoafrické republiky. Je to mimořádně cenné archeologické naleziště. Většina nálezů, včetně známých ptačích totemů, je vystavena v místním muzeu. Hlavní část Great Zimbabwe měla opevnění 11 m vysoké, zdi byly místy 5 m tlusté.V místě se můžete ubytovat v motelích nebo lodžích.

Harare

Hlavním městem země je Harare s 1,6 mil. obyvatel. Má evropský ráz s komerčním a bankovním centrem, rušnou dopravou a blízkým letištěm.Můžete zde navštívit významnou galerii National Gallery of Zimbabwe, která má vynikající sbírky afrického umění z celého kontinentu nebo Zimbabwe Museum of Human Science s cennými antropologickými sbírkami.Pro znalce botaniky jsou zde zahrady s africkými rostlinami – National Botanical Gardens.Další botanická zahrada je asi 40 km od města, jmenuje se Ewanrigg National Park, a kromě samotné udržované zahrady zahrnuje i les.Největší městský trh je Mbare musika, kde nakoupíte nejen potraviny, ovoce, šatstvo, ale i léčivé rostliny, koření a různé lektvary.Ve městě je velký výběr hotelů a nepřeberné množství restaurací, barů, kaváren a klubů různé cenové úrovně. K nim většinou neoddělitelně patří živá africká hudba a diskotéky.
Oblíbenou rekreační oblastí obyvatel Harare je park u jezera Chivero (Lake Chivero Recreational Park), které vzniklo přehrazením řeky Manyame. Můžete zde rybařit, projíždět se na člunu nebo si udělat piknik. Je zde i kemp.
V jižní části parku je chráněná zóna se starými skalními malbami. Tady se můžete projet na koni a ubytovat v lodži.
Rekreační park je vzdálený cca 30 km od Harare a má rozlohu 5 500 ha.[cut]

Viktoriiny vodopády a Zambezi National Park

Nejznámější přírodní zajímavostí v Zimbabwe jsou bezesporu Viktoriiny vodopády na řece Zambezi.Řeka zde má šířku 1,7 km a spadá z výšky 107 m. Nad vodopády se vytváří mlžný opar, na kterém je často vidět duhu.
Nejlepší výhled na vodopády je od září do listopadu, nejvíce vody (ale i mlhy) od dubna do června.
Britský cestovatel David Livingstone, který v roce 1885 vodopády pojmenoval, zde má svou sochu.
Vodopády jsou součástí národního parku Zambezi National Park.
Celá oblast trpí turistickým ruchem a je silně zkomercionalizovaná. Nabízejí se nejrůznější aktivity- vyjížďky lodí po Zambezi, safari na kanoích a kajacích, vyhlídkové lety nad vodopády, safari nakoních, bungee-jumping, silným zážitkem může být i rafting.
Je zde mnoho možností ubytování a stravování, kempy, karavan parky, motely, hotely, restaurace a kluby. Všechny aktivity i ubytování je dobré rezervovat předem.

Hwange National Park

Jihovýchodně od Viktoriiných vodopádů je další známá rezervace Hwange National Park s množstvím zvířat a ptáků. Nejlepší doba pro safari je suché období, kdy se zvířata shromažďují u zbytků vody.
Můžete se zde ubytovat v kempu nebo hotelu, případně si najmout průvodce parkem.

Bulawayo

Druhým největším městem v Zimbabwe je Bulawayo s 1 mil. obyvatel. Má jedno z nejlepších afrických muzeí Museum of Natural History s cennými geologickými, botanickými, zoologickými, kulturními a historickými sbírkami.Bulawayo Art Gallery má sbírku obrazů z koloniální éry. Zajímavé je i muzeum železnice – Railway Museum. Chcete-li vidět místní umělce při práci, navštivte umělecko-řemeslnické centrum Mzilikazi Arts and Crafts Centre.20 km západně od Bulawayo leží jedno z nejvýznamnějších zimbabwských archeologických nalezišť Khami Ruins. Zbytky osídlení ze 17. století z období říše Rozwi jsou na seznamu památek světového dědictví UNESCO.[/cut]

Matobo National Park

Bulawayo může být východiskem do dalšího národního parku – Matobo National Park. Park (zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO) je významný především z archeologického hlediska. Nalézají se zde desítky skalních maleb, ty nejlépe zachovalé jsou v jeskyních Nswatugi a Pomongwe. Uchovaly se i obilnice, ve kterých si lobengulští válečníci uchovávali zásoby a jílové pícky, ve kterých si vyráběli železné špičky oštěpů.

V oblasti se nachází moře výrazných kamenných útvarů, které vyrůstají na žulovém podloží, které pokrývá většinu území Zimbabwe. Obrovské balvany poskytují přirozený ukryt pro zvířata a jsou spojovány s lidskou činností, která se tady začala projevovat již v starší době kamenné a byla přítomná až do historické doby. Pahorky Matobo jsou také dnes využívány místní komunitou, která pořád používá zdejší svatyně a posvátná místa spojená s tradiční společenskou a hospodářskou činností.

Na kopci s nádhernou vyhlídkou zde byl v roce 1902 pohřben Cecil Rhodes.

Další národní parky

Skvělým terénem pro trekování na východě země je národní park Chimanimani. Je velice hornatý, s nejvyšším vrcholem Mt. Binga 2 437 m. Jsou zde vyznačeny kratšíi delší treky různé obtížnosti.

Výstup na nejvyšší vrchol trvá z místníhorské chaty asi 3 hodiny.

V blízké rezervaci Eland Sanctuary by se měly vyskytovat největší z afrických antilop, antilopy oryx.

Do národního parku Nyanga a rezervace Vumbase dostanete nejlépe z města Mutare. Mutare má pěknou polohu v kopcovité krajině. V Mutare Museum se můžete seznámit s jeho historií. V Main Park ve městě je rozlehlá zahrada s 250 aloemi původem ze Zimbabwe a Madagaskaru.

Těsně u Mutare je Cecil Kop Nature Reserve s nosorožci, slony, zebrami, kudu a opicemi.

V pohoří Vumba asi 30 km od Mutare se rozkládají Vumba Botanical Gardens and Reserve.Na zalesněných výšinách a džunglí pokrytých údolích se nachází 30 ha udržovaných botanických zahrad a 170 ha divokého pralesa a buše. Můžete zde trekovat, je tady kemp i lodž. Pod vyhlídkou Leopard Rock je stejnojmenný hotel z koloniální éry.

Národní park Nyanga byl kdysi v osobním vlastnictví Cecila Rhodese. Je zde několik archeologických nalezišť, výzkumné centrum a Rhodes Museum. Na prohlídku nalezišť si můžete najmout koně i s průvodcem.

V parku můžete dělat kratší i delší treky, včetně výstupu na nejvyšší vrchol Zimbabve Nyangani

(2 592 m). Kvůli častým mlhám se doporučuje průvodce.

Navštivte i přehradu Nyanga Dam a malebnou vesnici Nyanga s kamenným kostelíkem.

Na severu země je poměrně obtížně dostupný národní park Mana Pools National Park, který je zapsán na seznamu UNESCO. K jeho návštěvě musíte mít povolení. Park je otevřen pouze od května do října. Povolení můžete získat ve vesnici Marongora u vstupu do parku.

Můžete se zde pohybovat pěšky, autem nebo podniknout safari na kanoi. K ubytování zde slouží kempy i lodže, rezervace předem je nutná.

Výše na řece Zambezi se nachází jezero Kariba (na hranicích se Zambií) a Matusadona National Park.

V samotném městě Kariba je architektonicky zajímavý kostel Sv. Barbory, dedikovaný památce dělníků, kteří zahynuli při stavbě jezerní hráze. Záchranu divoké zvěře ( tzv. „Operace Noe“) před zdvihající se hladinou jezera připomíná památník Operation Noah Monument.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí