Covid, zdraví a bezpečnost

15.10.2020 Cestující musí mít negativní test (ne starší 96 hodin) v angličtině.

Bezpečnost

Sudan pro dvě „horké“ oblasti, kterými je Darfúr, Kordofan a nyní také pohraniční oblast Jižního Sudánu, pro náboženství, které vyznává převážná většina obyvatelstva, pro právo šaríja a několik dalších skutečností, je turisty nenavštěvovanou destinací. I média mají velký podíl na cestovatelské náklonnosti k zemi. Do oblastí postižených válečnými konfliky se důrazně nedoporučuje zajíždět.

Ve skutečnosti, vyhneme-li se oblastem zasaženým občanskou válkou nebo nepokoji, budeme-li brát na vědomí varování od znalých, je Sudán bezpečnou zemí. Nepřepadnou Vás na ulici, aby Vás okradli, naopak, návštěvníka zastaví a ubezpečí se, že se má fajn a vše je v pořádku. Vždy se ale vyplatí, být opatrní a na své věci si dávat pozor.

Dokonce i pro ženu solo cestovatelku je cestování zde bezpečné. Pokud dodržuje pravidla, jaká jsou pro muslimský stát, možná, jak se říká, přizvedne pár obočí, ale obecně s ní bude zacházeno a jednáno s respektem.

Stejně s respektem přistupují místní lidé k jakémukoliv návštěvníkovi. Je to pro ně host a jejich pohostinnost, i přesto, že je většina velmi chudá, je nedozírná.

Lidé jsou přátelští, pohostinní, vstřícní a milí. Ozbrojenou policii a vojáky je vidět velmi často, ale jejich úsměv na tváři se ztratí jen v případě přestupku nebo porušení zákona.

Ze země nevyvážejte nic co by bylo v rozporu se zákonem a pravidly Sudánu i kterého koliv jiného státu kam ze Sudánu cestujete. Porušení zákona se trestá vězením, stejně jako u zákazu focení strategických objektů (přehrady, mosty, nádraží, vysílače, vládní budovy, vojenská objekty, letiště, ale i slamy, žebráky další).

V zemi platí zákon šaría a tak každý návštěvník a cestovatel MUSÍ respektovat omezení, které s tím souvisí – žádný alkohol, žádné drogy, projevy vztahu mezi mužem a ženou na veřejnosti není povoleno, vhodné oblečení.

Jak se chovat k žebrákům: jako všude na světě, i zde jsou, většinou na frekventovaných místech, kterými jsou stanice a mezistanice autobusů, čerpací stanice a trhy. Nechovejte se k nim hrubě, většinou na ně platí krátká věta „Allah karima“ – v překladu něco jako Bůh je štědrý.

Oblečení

Sudánci jsou k cizincům návštěvníkům velice tolerantní, ale vzhledem k náboženství a zákonu je třeba respektovat omezení a pravidla co se právě oblečení. Muži nesmí chodit bez trička, nebo v tílku či v krátkých kalhotách nad kolena.

Ženy nesmí nosit krátké kalhoty, sukně, trička s krátkým rukávem a tílka nebo jinak provokativní a vyzývavé oblečení. Píše se, že by ženy měli nosit zahalené vlasy, ale s takovým požadavkem jsem se osobně nesetkala.

Módní výstřelky s různými nápisy a obrázky nejsou vhodné. Nesmí se nosit oblečení ala army.

Prosím nezneužívat jejich tolerance!!

Zdraví

Nemocnice a zdravotníci jsou k dispozici, a v případě potřeby ošetří. Pacient si vše hradí sám. Pro předejití nedorozmění ba dokonce chybě, která může být fatální, se doporučuje mluvit arabsky případně si s sebou vzít na pomoc někoho z místních mluvícího dobrou angličtinou, pro překlad a tlumočení.

V lékárnách, které jsou v každém městě, lze pořídit v případě nutnosti, potřebné léky a i jedny z nejlepších antimalarik Coartem.

Očkování a zdravotní opatření: doporučuje se žlutá zimnice (pro osoby, které přijíždějí z oblastí s jejím výskytem, je toto očkování povinné), žloutenka typu A+B, tyfus, tetanus, polio a pro některé oblasti a delší pobyt i meningokok. Ten, kdo se do Sudánu vydá je zkušený cestovatel a pro něj tudíž není problém obecně doporučované očkování mít.

Doporučuje se vyhýbat stojacím nebo velmi pomalu tekoucím vodám, z důvodů bilharzie (Schistosomiasis), která se velice špatně léčí. Malárie je dle informací dostupných na netu ve více oblastech. Je vhodné mít při sobě po dobu cesty i cca měsíc po ní, malarickou léčbu. Záleží na každém jedinci, zda bude užívat profylaxi pravidelně nebo vyčká na příznaky malárie a tu začne cíleně léčit.

V případě, že sebou vozíte léky, je povinné mít příbalový leták v arabštině.

Do Súdánu se snadno dostanete se společností Turkish Airlines, která létá od nejvíce zemí na světě. Nabízí pohodlí 4*hvězdičkové společnosti: letíte za dobrou cenu a získáte skvělý servis na palubě. Při mezinárodních letech si vychutnáte výběr nejlepšího menu. Jestliže u zvoleného letu neexistuje návazné spojení při přestupu, můžete využít Tour Istanbul zdarma. Online průvodce po Súdánu vytváříme díky podpoře Turkish Airlines.

S aktualizací online průvodce pomohla také Andrea Kaucká, www.divokaafrika.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: